Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στέλνονται προσωρινά 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν

Στέλνονται προσωρινά 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροδρόμιο Καμπούλ, Αμερικανική Πρεσβεία, Αφγανιστάν, Διπλωματικό Σώμα, Καμπούλ, Πεντάγωνο, Στέιτ Ντιπάρτμεντ,

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα στείλει 3.000 επιπλέον Αμερικανούς στρατιώτες προσωρινά στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουν στην ασφαλή αποχώρηση του προσωπικού της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Καμπούλ.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η πρώτη ανάπτυξη στρατιωτών θα γίνει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μειώσουν το προσωπικό στην πρεσβεία τους στην Καμπούλ ώστε να διατηρήσουν μια «βασική διπλωματική παρουσία» και θα αναπτύξουν τα στρατεύματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να διασφαλίσουν την απομάκρυνση του διπλωματικού τους προσωπικού, το οποίο θα μειωθεί απέναντι στην προέλαση των Ταλιμπάν, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον θα επιταχύνει με «καθημερινές» πτήσεις την απομάκρυνση των διερμηνέων και άλλων Αφγανών που παρείχαν επικουρική εργασία στον αμερικανικό στρατό, οι οποίοι μπορεί να απειληθούν με αντίποινα σε περίπτωση ανάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.

«Η πρεσβεία θα μείνει ανοικτή, δεν πρόκειται για πλήρη εκκένωση», δήλωσε υπενθυμίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση άρχισε να ανακαλεί μέρος του προσωπικού της από την Καμπούλ τον Απρίλιο, όταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η αποχώρηση όλων των διεθνών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του καλοκαιριού.

Ωστόσο, «η επιτάχυνση των στρατιωτικών επιθέσεων των Ταλιμπάν και η αύξηση της βίας και της αστάθειας σε όλο το Αφγανιστάν είναι πολύ ανησυχητική», εκτίμησε ο Πράις.

«Συνεπώς, μειώνουμε ακόμη περισσότερο την πολιτική μας παρουσία στην Καμπούλ, υπό το φως της εξέλιξης της κατάστασης ασφαλείας», εξήγησε κάνοντας λόγο για απομάκρυνση ενός μέρους των Αμερικανών διπλωματών «εντός των προσεχών ημερών».

«Για να διευκολυνθεί αυτή η μείωση, το υπουργείο Άμυνας θα αναπτύξει προσωρινά επιπλέον στρατεύματα στο διεθνές αεροδρόμιο« παρά τη συνέχιση της αποχώρησης από το Αφγανιστάν, πρόσθεσε ο Νεντ Πράις υπενθυμίζοντας ότι αυτό αποτελεί συνήθη πρακτική.

Σχετικά άρθρα