Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ρωσία στέλνει πυροσβεστικά αεροπλάνα στην Τουρκία για να τη σώσει από τη λαίλαπα

Η Ρωσία στέλνει πυροσβεστικά αεροπλάνα στην Τουρκία για να τη σώσει από τη λαίλαπα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Εμπρησμός, Πυρκαγιά, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρωσία, Τζιχάτ Γιαϊτζί, Τουρκία, Φωτιά,

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε το θέμα των πυρκαγιών που μαίνονται στον τουρκικό νότο σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη το Σάββατο με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και διαβεβαίωσε πως η Μόσχα θα συνεχίσει να βοηθάει την Άγκυρα στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο.

«Οι δύο πλευρές συζήτησαν την επείγουσα κατάσταση που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές στις νότιες περιοχές της Τουρκίας.

»Σημείωσαν τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στη μάχη κατά της φυσικής καταστροφής», σημειώνει σε μια ανακοίνωσή του το Σάββατο το Κρεμλίνο.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να παράσχει ευρεία βοήθεια στην Τουρκία στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

»Ο Ερντογάν ευχαρίστησε θερμά (τον Ρώσο πρόεδρο) για τη σημαντική στήριξη», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τα δύο μέρη αξιολόγησαν, επίσης, θετικά τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της διμερούς διακυβερνητικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη ημέρα.

Επιπλέον, εξέφρασαν μια αμοιβαία διάθεση να συνεργαστούν για την εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν σε εμπορικούς, οικονομικούς, ενεργειακούς και άλλους τομείς.

Στην μάχη κατά των πυρκαγιών στην Τουρκία, κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας, θα μπει η Ρωσία αποστέλλοντας πυροσβεστικά αεροπλάνα του υπουργείου Άμυνας και του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας.

Νωρίτερα, η διοίκηση του Τούρκου προέδρου ανακοίνωσε ότι πέντε αεροσκάφη Il-76 και τρία ελικόπτερα MiI-8 στάλθηκαν από τη Ρωσία στην Τουρκία, με τη συνδρομή 11 τεχνικών μονάδων.

Με τη σειρά της, η πρεσβεία της Ρωσίας στην Άγκυρα ανέφερε ότι τρία ρωσικά πυροσβεστικά αεροσκάφη Be-200 θα λάβουν μέρος στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στη νότια Τουρκία.

Ερντογάν: «Δολιοφθορα» οι φωτιές

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής έκανε λόγο για «δολιοφθορά».

«Η έρευνα σχετικά με τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε διαφορετικά μέρη της χώρας μας συνεχίζεται ταυτόχρονα.

»Διερευνάται αν υπάρχει δολιοφθορά σε αυτά που συμβαίνουν.

»Γίνονται σοβαρές έρευνες από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών.

»Θα ανακοινώσουμε ανοιχτά τί βρέθηκε μετά τις έρευνας.

»Δεν είναι κάτι που θα αγνοήσουμε και θα περάσει έτσι», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας στη συνέχεια σε εθνική και πολιτική συστράτευση.

«Εάν αυτό απαιτεί μια εθνική γραμμή, εάν είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αποφασίσουμε μαζί ως χώρα και έθνος, πρέπει όλοι να κοιτάξουμε προς την ίδια κατεύθυνση.

»Ακόμα και σε αυτό, δυστυχώς οι πολιτικές εικασίες και η προσέγγιση των πολιτικών κομμάτων είναι λυπηρή.

»Οι πνεύμονές μας καίγονται», δήλωσε, αφήνοντας αιχμές προς την αντιπολίτευση, η οποία έχει ήδη αρχίσει να κατηγορεί την κυβέρνηση για πλημμελή αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

«Διαθέτουμε μια από τις ικανότερες πυροσβεστικές στον κόσμο»

Ο Τούρκος πρόεδρος παρά το κύμα των αντιδράσεων ανέφερε ότι η τουρκική πυροσβεστική είναι από τις καλύτερες στον κόσμο, ενώ παραδέχτηκε ότι η χώρα δεν διαθέτει αεροσκάφη κατάσβεσης πυρκαγιών κι ότι «δανείστηκε» από άλλες χώρες.

«Εγώ, ως πρόεδρος, έστειλα αμέσως μερικούς από τους υπουργούς μου στην περιοχή.

»Με την κινητοποίηση όλων μας, διαθέτουμε μία από τις ικανότερες πυροσβεστικές στον κόσμο.

»Για το αν έχει η υπηρεσία εναέριας προστασίας αεροπλάνα κλπ..

»Αυτό που μπορούμε να πούμε για το θέμα αυτό είναι ότι η υπηρεσία δεν διαθέτει αεροσκάφη.

»Δουλεύουμε με 45 ελικόπτερα.

»Αλλά από σήμερα (Παρασκευή), διαθέτουμε 5-6 αεροσκάφη.

»Αεροπλάνα που πήραμε από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Ένα αεροπλάνο θα έρθει επίσης από το Αζερμπαϊτζάν» σημείωσε, ενώ έκανε λόγο για μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν επίσης μπει στον αγώνα της κατάσβεσης.

Τους φταίνε οι Κούρδοι

Στο μεταξύ, και ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKΡ, Μεχμέτ Οζχασεκί, υπέδειξε ως υπεύθυνο το ΡΚΚ για τις πυρκαγιές.

«Φαίνεται ότι πρόκειται για προβοκάτσια.

»Οι δασικές πυρκαγιές που ξεκίνησαν σε πολλά μέρη ταυτόχρονα δείχνουν κάτι τέτοιο.

»Γνωρίζουμε ότι παλαιότερα τα μέλη του PKK ξεκίνησαν ως “παιδιά της φωτιάς”».

«Φταίνε» οι Έλληνες

Ο απόστρατος αντιναύαρχος και «αρχιτέκτονας» του «τουρκολιβυκού μνημονίου» Τζιχάτ Γιαϊτζί, με αφορμή τις τεράστιες φωτιές στην Τουρκία, είπε ότι, τα μέρη όπου ξέσπασε η πυρκαγιά ήταν τα πιο εύφορα εδάφη της χώρας.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ότι οι πυρκαγιές δεν προκλήθηκαν από σύμπτωση ή αμέλεια:

«Υπάρχει πρόθεση εδώ. Το κράτος είναι αντιμέτωπο με μια σοβαρή τρομοκρατία, την τρομοκρατία Ελλάδας-ΡΚΚ».

Σχετικά άρθρα