Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ στο Μαρόκο στα μέσα Αυγούστου – Αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ στο Μαρόκο στα μέσα Αυγούστου – Αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιαΐρ Λαπίντ, Ισραήλ, Μαρόκο,

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ σχεδιάζει να επισκεφθεί το Μαρόκο τον επόμενο μήνα μετά από 20ετή ρήξη στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Οι Times of Israel ανέφεραν ότι αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη στο Ραμπάτ από ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών.

Ο Λαπίντ είχε πραγματοποιήσει μια παρόμοια «ιστορική» επίσκεψη στα τέλη Ιουνίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να ανοίξει ισραηλινή πρεσβεία στο Αμπού Ντάμπι και προξενείο στο Ντουμπάι.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η επίσκεψη του Λαπίντ στο Μαρόκο θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια των οποίων θα εγκαινιαστεί επίσημα η ισραηλινή διπλωματική αποστολή στο Ραμπάτ.

Οι Times of Israel επιβεβαίωσαν ότι ο Μαροκινός υπουργός Εξωτερικών Νάσερ Μπουρίτα θα επισκεφθεί επίσης το Ισραήλ μετά από πρόσκληση του Λαπίντ για να ανοίξει τη διπλωματική αποστολή της χώρας του στο Τελ Αβίβ.

«Μετά το ταξίδι μου στο Μαρόκο, ο υπουργός Μπουρίτα θα επισκεφθεί το Ισραήλ για να ανοίξει διπλωματικές αποστολές εδώ», δήλωσε ο Λαπίντ σε συνάντηση της παράταξης Yesh Atid στην Κνέσετ την περασμένη εβδομάδα.

Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, Αλόν Ασπίζ, επισκέφθηκε το Μαρόκο πριν από τρεις εβδομάδες, παραδίδοντας στον Μπουρίτα τη γραπτή πρόσκληση από τον Λαπίντ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών τόνισε στην επιστολή του ότι η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών ήταν ένα ιστορικό ορόσημο.

Εξέφρασε επίσης την επιθυμία του να σημειώσει πρόοδο στη διμερή συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Μαρόκου στο εμπόριο, την τεχνολογία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Ο Λαπίντ είπε ότι η πρόσκληση έδειξε ότι η δημιουργία διπλωματικών και άμεσων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και των πολιτών τους αποτελεί «κορυφαία προτεραιότητα» για το Ισραήλ.

Η ανακοίνωση έρχεται επτά μήνες αφότου οι δύο πλευρές εξομάλυναν τις σχέσεις τους, ύστερα από μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο ενός κύματος συμφωνιών εξομάλυνσης μεταξύ αρκετών αραβικών χωρών και του Ισραήλ.

Πριν από μια εβδομάδα, η πρώτη απευθείας εμπορική πτήση από το Τελ Αβίβ προσγειώθηκε στο Μαρακές, μεταφέροντας εκατό Ισραηλινούς τουρίστες.

Οι δύο χώρες θα έχουν απευθείας πτήσεις μεταξύ Τελ Αβίβ, Μαρακές και Καζαμπλάνκα για να προσελκύσουν 50.000 Ισραηλινούς τουρίστες στο Μαρόκο μέχρι το τέλος του έτους.

Το Μαρόκο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στη Βόρεια Αφρική, με πληθυσμό 3.000 ατόμων. Περίπου 700.000 Εβραίοι μαροκινής καταγωγής ζουν στο Ισραήλ.

Το Μαρόκο φιλοδοξεί να προσελκύσει 200.000 Ισραηλινούς τουρίστες έως το 2022.

Επίσης αυτόν τον μήνα, ένα μαροκινό αεροπορικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στην ισραηλινή αεροπορική βάση Χατζόρ, σύμφωνα με πληροφορίες για να λάβει μέρος σε μια πολυεθνική άσκηση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας αργότερα αυτόν τον μήνα.

Ιερουσαλήμ και ο Ραμπάτ είχαν ανταλλάξει μόνο διπλωματικά γραφεία αντί για πρεσβείες και διατηρούσαν στενές επίσημες σχέσεις, αλλά το Μαρόκο ανέστειλε τις διπλωματικές σχέσεις μετά τη δεύτερη παλαιστινιακή ιντιφάντα το 2000.

Σχετικά άρθρα