Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Για πρώτη φορά στην Ινδία ο Μπλίνκεν – Ποιους θα δει, τι θα συζητήσει

Για πρώτη φορά στην Ινδία ο Μπλίνκεν – Ποιους θα δει, τι θα συζητήσει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άντονι Μπλίνκεν, Αφγανιστάν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ινδία ή Μπάρατ, Στέιτ Ντιπάρτμεντ,

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί την προσεχή εβδομάδα για πρώτη φορά στην Ινδία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε μια συγκυρία αυξανόμενης ανησυχίας του συμμάχου αυτού των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν.

Τα εμβόλια και η Κίνα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί την Τετάρτη στο Νέο Δελχί με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και τον Ινδό ομόλογό του Σουμπαχμανιάμ Τζαϊσχανάκαρ για να συζητήσουν διάφορα θέματα όπως η «ανάκαμψη μετά την πανδημία της Covid-19, η περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, το Αφγανιστάν και η συνεργασία στον ΟΗΕ», ανακοίνωσε το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί επίσης το Κουβέιτ στο τέλος του από 26 έως 29 Ιουλίου ταξιδιού του, ανακοίνωσε το γραφείο του.

Θα είναι το πρώτο ταξίδι του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας της προεδρίας Μπάιντεν στην Ινδία, χώρα με την οποία υπάρχει προσέγγιση με τις ΗΠΑ από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, με τις δύο μεγαλύτερες δημοκρατίες του κόσμου να έχουν κοινές απόψεις απέναντι στην ανάδυση της Κίνας και του ισλαμικού εξτρεμισμού ιδιαίτερα.

Ο Αμερικανός υπουργός ‘Αμυνας Λόιντ ‘Οστιν είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Νέο Δελχί τον Μάρτιο.

Η Ινδία συμπεριλαμβάνεται στους πιο πιστούς υποστηρικτές της αφγανικής κυβέρνησης που εδραιώθηκε μετά την πτώση των Ταλιμπάν και έπειτα από την αμερικανική εισβολή που ήταν η απάντηση των ΗΠΑ στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων που είναι παρούσες στο Αφγανιστάν έως τις 31 Αυγούστου, λίγο πριν από την 20η επέτειο των επιθέσεων κατά των Δίδυμων Πύργων στο Μανχάταν και του Πενταγώνου.

Καθώς οι αφγανικές δυνάμεις δεν έχουν την καθοριστική αμερικανική αεροπορική υποστήριξη, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τεράστιες αγροτικές περιοχές, κυρίως στο βόρειο και το δυτικό Αφγανιστάν, μακριά από τα παραδοσιακά τους προπύργια στον νότο.

Η Ινδία έχει επενδύσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια στο Αφγανιστάν από το 2001, τα οποία επέτρεψαν την κατασκευή νέας έδρας του Κοινοβουλίου, προκαλώντας την οργή του αντίπαλου δέους, του Πακιστάν, πρώτου υποστηρικτή των Ταλιμπάν.

Το Νέο Δελχί απομάκρυνε πρόσφατα σχεδόν 50 πολίτες του, μέλη του προσωπικού του προξενείου του στην Κανταχάρ, επιμένοντας στον προσωρινό χαρακτήρα αυτού το προληπτικού μέτρου λόγω των μαχών γύρω από αυτή την πόλη του αφγανικού νότου, άλλοτε προπύργιο των Ταλιμπάν.

Επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ επεδίωξαν επίσης να αυξήσουν τη συνεργασία με την Ινδία στα κρίσιμα θέματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της δημόσιας υγείας, ανακοινώνοντας κυρίως μια συμφωνία για την παραγωγή εκεί ενός δισεκατομμυρίου δόσεων εμβολίων κατά της Covid με την στήριξη της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας.

Σχετικά άρθρα