Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Όσο ο Ερντογάν «πουλούσε τρέλα» στην Κύπρο ο Μακρόν δέχτηκε στο Παρίσι τους ηγέτες των Κούρδων

Όσο ο Ερντογάν «πουλούσε τρέλα» στην Κύπρο ο Μακρόν δέχτηκε στο Παρίσι τους ηγέτες των Κούρδων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (MSD),

Εν μέσω ηχηρών εκκλήσεων για διεθνή αναγνώριση, ως νόμιμης τοπικής κυβέρνησης, της -υπό κουρδική ηγεσία- αυτοδιοίκησης της ανατολικής και βόρειας Συρίας, μια ανώτερη κουρδική αντιπροσωπεία συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν και συζήτησε τις αμοιβαίες σχέσεις και τον πόλεμο εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Πρόκειται για ηχηρό χτύπημα της Γαλλίας στο «μαλακό υπογάστριο» της Τουρκίας και μάλιστα την ίδια στιγμή που ο ημιπαράφρονας της Άγκυρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «πουλούσε» νεο-οθωμανική τρέλα στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Η γεωπολιτική κίνηση Μακρόν είναι τεράστιας σημασίας, όπως αντιλαμβάνονται οι γνωρίζοντες και τσαλακώνει τους νεο-οθωμανικούς σχεδιασμούς.

Στο σημείο αυτό διαβάστε:

1. Η USCIRF ζήτησε από τον Άντ. Μπλίνκεν αναγνώριση της διοίκησης της Ανατ. Συρίας ως νόμιμης τοπικής κυβέρνησης

2. Οι Κούρδοι της Συρίας ζητάνε την υγειονομική βοήθεια της Ελλάδας – Ο ρόλος της Τουρκίας στη Συρία

Η κουρδική αντιπροσωπεία που συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μακρόν αποτελούνταν από τον Ιλχάμ Αχμέντ, τον επικεφαλής της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου (SDC), συμπροέδρου του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), και τον Γχσάν Γιουσούφ, τον συμπρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Πολιτικής Διοίκησης της ανατολικής -και πετρελαιοπαραγωγού- επαρχίας Ντέιρ αλ Ζουρ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Μέγαρο των Ηλυσίων (Παλάτι Ελιζέ), ο Μακρόν τόνισε «την ανάγκη συνέχισης των εργασιών υπέρ της πολιτικής σταθεροποίησης της βορειοανατολικής Συρίας και της συμπεριλαμβανομένης διακυβέρνησης», ανέφερε το γραφείο της γαλλικής προεδρίας σύμφωνα με την εφημερίδα La Provence.

Η πρόσκληση έγινε μετά από πρόσκληση της γαλλικής προεδρίας, δήλωσε ο Μπερίν Χάλεντ στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANHA, σημειώνοντας ότι «οι Γάλλοι προεδρικοί σύμβουλοι και υψηλού επιπέδου αξιωματούχοι της γαλλικής κυβέρνησης παρευρέθηκαν στη συνάντηση».

«Ο Γάλλος Πρόεδρος επανέλαβε την υποστήριξή του προς τη AANES έως ότου επιτευχθεί μια ασφαλής και σταθερή κατάσταση στη Συρία και την περιοχή», δήλωσε ο Χαλέντ.

«Η γαλλική Προεδρία επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη στρατιωτική και οικονομική τους υποστήριξη για τις περιοχές της AANES».

Ο Μάκρον επαίνεσε τις κουρδικές δυνάμεις για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και τις θυσίες τους, διαβεβαιώνοντας ότι «το Παρίσι θα συνεχίσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας παράλληλα με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF)», σύμφωνα με το Ελιζέ.

11.000 μαχητές των SDF σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν πολεμώντας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος με τη βοήθεια του Διεθνούς Συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, του οποίου η Γαλλία είναι μέλος.

Η Γαλλία έχει δεσμεύσει 100 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστικές ενισχύσεις στα βορειοανατολικά της Συρίας από τότε που οι Κούρδοι της Συρίας έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη Ράκα, την ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, το 2017, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, λέγοντας ότι ο Μακρόν υποσχέθηκε να συνεχίσει τις ενισχύσεις.

Οι αξιωματούχοι της AANES ξεκίνησαν μια μεγάλη εκστρατεία πριν από δύο ημέρες, επέτειο της ίδρυσης της AANES, επίσης γνωστής ως Ροζάβα, επιδιώκοντας τη διεθνή αναγνώριση της κουρδικής αυτοδιοίκησης.

Η AANES δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη διεθνώς, αλλά διατηρεί στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και διάφορες δυτικές χώρες.

Οι Κούρδοι ελέγχουν το ένα τρίτο των συριακών εδαφών.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ροζάβα και της Γαλλίας ενίοτε βάζουν το Παρίσι εναντίον της Άγκυρας, καθώς η τελευταία αντιτίθεται στην κουρδική αυτοδιοίκηση και κατηγορεί τις συριακές κουρδικές Αρχές για σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Το PKK είναι μια κουρδική αντιστασιακή οργάνωση που πρωταγωνιστεί σε μια εθνικοαπελευθερωτική εξέγερση εναντίον των τουρκικών Αρχών, ζητώντας τα πολιτιστικά δικαιώματα των Κούρδων στην Τουρκία.

Η Τουρκία φοβάται ότι οποιαδήποτε κουρδική αυτοδιοίκηση μπορεί να ωθήσει τον κουρδικό πληθυσμό της να διεκδικήσει τον ίδιο στόχο στο έδαφός της, στη νοτιοανατολική Τουρκία που είναι το λεγόμενο βόρειο Κουρδιστάν.

Οι Κούρδοι είναι ένα από τα μεγαλύτερα έθνη δίχως κράτος σε ολόκληρο τον κόσμο, διαιρεμένοι μεταξύ Συρίας, Ιράκ, Τουρκίας και Ιράν μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι Ιρακινοί Κούρδοι έχουν σχεδόν ανεξάρτητη διακυβέρνηση στο βόρειο Ιράκ, όπου είναι γνωστή ως Περιοχή Κουρδιστάν, από το 1991.

Σε υστερία οι Τούρκοι

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για μία ακόμη φορά αντέδρασε με μία υστερική ανακοίνωση, στην οποία καταδικάζει τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τους ηγέτες των Κούρδων της Συρίας.

«Καταδικάζουμε τη συνάντηση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν με τα μέλη του λεγόμενου “Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου” με επικεφαλής το PYD / YPG, το παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ στη Συρία.

»Παρά όλες τις εκκλήσεις μας, η συνεχιζόμενη σχέση της Γαλλίας με αυτήν την αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση και τις θυγατρικές της υπονομεύει την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, καθώς και τις προσπάθειες διασφάλισης της περιφερειακής σταθερότητας και διατήρησης της πολιτικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

»Υπενθυμίζουμε επίσης στη γαλλική και διεθνή κοινή γνώμη τα γεγονότα ότι αυτός ο οργανισμός κατέστειλε με βίαιες και αιματηρές μεθόδους ειρηνικές διαδηλώσεις νεαρών αρνούμενων να στρατολογηθούν, βομβάρδισαν πολιτικούς στόχους όπως το νοσοκομείο της Αφρίν, επιτέθηκαν σε Σύρους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και κρατούμενοι βασανίστηκαν μέχρι θανάτου.

»Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά την καταπολέμηση αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης και των συνεργατών της παντού».

Σε υστερία μεγάλη οι Τούρκοι. Όσο στην Κύπρο παρίσταναν τους «αυτοκράτορες» την ίδια ώρα η Γαλλία υποστήριζε αποφασιστικά την κουρδική αυτονομία στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας.

Η Τουρκία εάν συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως η «τρελή» της περιοχής θα οδηγηθεί στον διαμελισμό, σε μία νέα Συνθήκη των Σεβρών, ώστε να επιλυθεί οριστικά το Τουρκικό Ζήτημα που ταλανίζει την περιοχή πολλούς αιώνες.

Σχετικά άρθρα