Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν στα κατεχόμενα για να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου – 5 υποθέσεις για το τι θα ανακοινώσει

Ο Ερντογάν στα κατεχόμενα για να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου – 5 υποθέσεις για το τι θα ανακοινώσει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμμόχωστος, Βαρώσια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Φυσικό Αέριο,

Τα σενάρια σε σχέση με τα όσα προτίθεται να ανακοινώσει σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φτάνει το απόγευμα με πολυμελή συνοδεία στα κατεχόμενα είναι αμέτρητα.

Τον Τούρκο Πρόεδρο θα συνοδεύουν ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ, ο πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αντιπροσωπεία της τουρκικής Βουλής και του ΑΚΡ.

Οι αναφορές του την περασμένη Παρασκευή περί «καλών νέων» που έχει να εξαγγείλει κατά την παράνομη επίσκεψη του πυροδότησαν τα σενάρια τόσο στην Τουρκία όσο και στα κατεχόμενα με εκτενή ρεπορτάζ στον Τύπο.

Πέραν της Αμμοχώστου και των ανακοινώσεων στις οποίες θεωρούν δεδομένο ότι θα προβεί ο Τούρκος Πρόεδρος για το Βαρώσι, τα δημοσιεύματα βάζουν πλέον στο κάδρο και το θέμα του φυσικού αερίου.

Το όσο η «Χουριέτ» στην αγγλόφωνη έκδοση της το Σάββατο, όσο και χθες η Χαμπέρ Κίπρις αναφέρονται στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου και εστιάζονται στις πιθανές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με το philenews.com, τα σενάρια αφορούν τα εξής:

1. «Δύο κράτη»: Ο Τούρκος Πρόεδρος θα επαναλάβει τη σθεναρή θέση της χώρας του για λύση δύο κρατών στην Κύπρο συνεχίζοντας στην ίδια γραμμή που ακολουθούν μετά τον Κραν Μοντάνα με αποκορύφωμα την πρόσφατη άτυπη πενταμερή κατά την οποία ο κατοχικός ηγέτης έθεσε το θέμα.

Στο πλαίσιο αυτό μπαίνει η ανακοίνωση πιθανότητα σύναψης διπλωματικών σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε για «διεργασίες που συνεχίζονται εδώ και μακρύ χρονικό διάστημα».

Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι στο ψευδοκράτος βρίσκεται από την προηγούμενη εβδομάδα πενταμελής αντιπροσωπεία της ομάδας φιλίας της Βουλής του Αζερμπαϊτζάν.

Στις αρχές της εβδομάδας είχε επισκεφθεί τα κατεχόμενα και αντιπροσωπεία της πρεσβείας του Πακιστάν στην Άγκυρα.

2. Βαρώσι: Ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται δεδομένο ότι θα προβεί σε ανακοινώσεις για την περίκλειση περιοχή της Αμμοχώστου.

Το πιθανότερο είναι να καλέσει τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες κατά την επίσκεψη του στο Βαρώσι, να προσφύγουν στη λεγόμενη επιτροπή ακινήτων των κατεχομένων για επιστροφή στην πόλη τους υπό τη διοίκηση του κατοχικού καθεστώτος.

Στο πλαίσιο αυτό, θα προχωρήσει στον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από στρατιωτική σε πολιτική, ενώ θα εγκαινιάσει το μετζίτ του Μπιλάλ Αγά (τζαμί των βακουφιών αναφέρεται) και τον «εθνικό κήπο» του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου.

Είναι επίσης πολύ πιθανόν να ανακοινώσει το άνοιγμα της παραλίας της περιοχής και να εξαγγείλει τουρκικές επενδύσεις στην περιοχής.

3. Στα σενάρια είναι και τα εγκαίνια βάσης drones στο Λευκόνοικο οπλισμένα και μη. Το πρώτο τέτοιο αεροσκάφος τύπου SIHA προσγειώθηκε στο Λευκόνοικο τον Απρίλιο του 2019.

4. Μέσα στις ανακοινώσεις είναι και η δημιουργία ναυτικής βάσης στο Τρίκωμο για το οποίο γινόταν λόγος σε τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα εδώ και αρκετούς μήνες

5. Το πέμπτο σενάριο αφορά «καλά νέα» για το φυσικό αέριο ανοικτά της Κύπρου από τα αποτελέσματα των παράνομων ερευνών και γεωτρήσεων των τουρκικών σεισμογραφικών και γεωτρύπανων πέρυσι στην περιοχή.

Σύμφωνα με την τ/κ ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις ο Τούρκος Πρόεδρος μετά την ιστορική –όπως χαρακτηρίζεται– ομιλία του σήμερα στη «βουλή» για τα «καλά νέα», θα πάει στην Κερύνεια όπου θα τελέσει τα εγκαίνια του πλοίου-μουσείου για την τουρκική εισβολή του 1974.

Αύριο το πρωί ο Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει την προσευχή της Γιορτής των Θυσιών στο τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Μια Μηλιά και μετά την παρέλαση, όπου αναμένεται να στείλει κάποια μηνύματα, θα κάνει μια σειρά από εγκαίνια.

Η τουρκική εφημερίδα Τούρκιγιε γράφει, επικαλούμενη ανώτερες πηγές, ότι η επίσκεψη θα έχει ιστορικό χαρακτήρα και θα υπάρξουν εξελίξεις που θα αλλάξουν το μέλλον της Κύπρου.

Η πιο σημαντική από τις εκπλήξεις που θα ανακοινώσει ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι τα βήματα που θα γίνουν προς την κατεύθυνση αναγνώρισης του ψευδοκράτους από τις τουρκικές Δημοκρατίες.

Η Τούρκιγιε σημειώνει ότι πρώτη φορά στα κατεχόμενα βρίσκονται αντιπροσωπείες από το Αζερμπαϊτζάν, το Κιργιστάν και το Καζακστάν.

Επιθεώρησε τις εργασίες ο Τατάρ

Τις εργασίες στον κήπο του ελληνικού γυμνασίου Αμμοχώστου, που θα ονομασθεί «εθνικός κήπος», επιθεώρησε χθες ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

Συνεχάρη επίσης τους αθλητές που πήραν μέρος στον μαραθώνιο κολύμβησης «ειρήνης και ελευθερίας» Βαρωσίου.

Ο Τατάρ ανήρτησε φωτογραφίες στο Twiter όπου φαίνεται πως είναι στο χώρο του κήπου και στο χώρο στάθμευσης που ετοιμάζεται, αλλά και με κολυμβητές στην παραλία της Χρυσής Ακτής.

Ο Ερσίν Τατάρ έγραψε ότι ευχαριστεί τον «δήμαρχο» Αμμοχώστου, που τον συνόδευε, αλλά και όσους εργάζονται γι’ αυτά τα έργα.

Φωτογραφίες στα ΜΚΔ δείχνουν αρκετό κόσμο στην παραλία της Χρυσής Ακτής (χθες), όπου άνοιξε και το μπουφέ που χτίστηκε τελευταία.

Τουρκοκυπριακές ιστοσελίδες στο μεταξύ, αναδημοσιεύουν την φωτογραφία από το ελληνικό γυμνάσιο Αμμοχώστου όπου η σκαλιστή στο μάρμαρο επιγραφή «Ελληνικόν γυμνάσιον» έχει επικαλυφθεί.

Υπάρχουν και Τ/κ που σχολιάζουν στα ΜΚΔ αρνητικά το γεγονός αυτό.

Η ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί γράφει ότι το άγαλμα «ειρήνης και ελευθερίας» που έχει τοποθετηθεί στην παραλία όπου έγινε η απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων κατά την τουρκική εισβολή, έχει επιδιορθωθεί και το πλοίο – μουσείο για την εισβολή μετονομάστηκε σε «C 1974».

Τις εργασίες εκεί επιθεώρησε εκεί ο «δήμαρχος» Καραβά, Φιράτ Ατασέρ.

Πρόκειται για το πλοίο που είχε πάρει μέρος στην εισβολή και θα εγκαινιάσει ο Τούρκος Πρόεδρος ως μουσείο.

Πανηγύρι για Ερντογάν και εκφοβισμός σε ΡΤΚ και ΚΚΔ

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο γγ του κόμματος των εποίκων «Αναγέννηση», Ενβέρ Οζτούρκ, ανέφερε ότι θα συγκεντρωθούν στις 15.00 σε κεντρικό πάρκο της κατεχόμενης Λευκωσίας και από εκεί θα πορευθούν στη «βουλή».

«Περιμένουμε με ενθουσιασμό τις λεπτομέρειες της ομιλίας του Προέδρου της Τουρκίας.

»Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την ασέβεια που έγινε στον Τούρκο Πρόεδρο.

»Η ασέβεια προς αυτόν και τον θεσμό του, είναι ασέβεια προς την Τουρκία» είπε.

Την ίδια ώρα αυξάνεται και η πίεση έναντι των κομμάτων του ΡΤΚ και ΚΚΔ. Με τίτλο «Το μέρος των προδοτών είναι η ε/κ βουλή» τουρκική εφημερίδα έχει σήμερα πρωτοσέλιδο κύριο θέμα το μποϊκοτάρισμα από τους «βουλευτές» των κομμάτων ΡΤΚ και ΚΚΔ της ειδικής συνεδρίας σήμερα που θα προσφωνήσει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Στο πρωτοσέλιδο δημοσιεύεται φωτογραφία από συνάντηση «βουλευτών» του ΡΤΚ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό και διακρίνονται οι Φικρί Τορός, Ασίμ Ακάνσοϊ, Ντογούς Ντεριά.

Σχετικά άρθρα