Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Λιθουανία φτιάχνει φράχτη στα σύνορα με Λευκορωσία

Η Λιθουανία φτιάχνει φράχτη στα σύνορα με Λευκορωσία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Λαθρομετανάστες, Λευκορωσία, Λιθουανία, Μετανάστες, Πρόσφυγες,

Η Λιθουανία κατηγόρησε στη Λευκορωσία ότι εισάγει αεροπορικώς μετανάστες από το εξωτερικό με σκοπό να τους στείλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει έναν φράχτη στα σύνορα και θα αναπτύξει στρατιώτες για να εμποδίσει τις παράνομες εισόδους στο έδαφός της.

Η Λευκορωσία αποφάσισε να επιτρέπει στους μετανάστες να περνούν στη Λιθουανία, που είναι μέλος της ΕΕ, ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στη χώρα, με αφορμή την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair και τη σύλληψη ενός αντιφρονούντα μπλόγκερ που επέβαινε σε αυτό.

Εκατοντάδες μετανάστες έχουν διασχίσει τα σύνορα τις τελευταίες ημέρες.

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονίτε είπε ότι η Λευκορωσία προσφέρει στους επίδοξους μετανάστες πτήσεις με προορισμό το Μινσκ, επικαλούμενη αποδείξεις που βρέθηκαν σε τουλάχιστον έναν άνθρωπο ο οποίος στη συνέχεια έφτασε στη Λιθουανία.

«Υπάρχουν ταξιδιωτικά πρακτορεία, απευθείας πτήσεις που συνδέουν το Μινσκ με τη Βαγδάτη, για παράδειγμα, και υπάρχουν πρακτορεία τόσο στη Λευκορωσία όσο και άλλες χώρες που προσελκύουν “τουρίστες” στο Μινσκ», είπε η Σιμονίτε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Από Βαγδάτη και Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό, το αεροδρόμιο απ’ όπου αναχωρούν κυρίως οι μετανάστες είναι αυτό της Βαγδάτης.

Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να φτάνουν αεροπορικώς και από την Κωνσταντινούπολη.

Τα έγγραφα που επικαλέστηκε ως αποδείξεις, αντίγραφα των οποίων εστάλησαν στο πρακτορείο Reuters από έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, περιλαμβάνουν αιτήματα από πρακτορεία που εδρεύουν στο Μινσκ (τα UmnoTury και Tsentrkurort) με ημερομηνίες 27 Μαΐου και 7 Ιουνίου, με τα οποία ζητείται από το υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει βίζες για τρεις Ιρακινούς πολίτες.

Ο ίδιος αξιωματούχος έστειλε αντίγραφα τεσσάρων καρτών επιβίβασης, από μια πτήση του κρατικού αερομεταφορέα της Λευκορωσίας, της Belavia, από την Κωνσταντινούπολη στο Μινσκ, με ημερομηνία 27 Μαΐου. Τα έγγραφα αυτά βρέθηκαν πάνω σε έναν μετανάστη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν σχολίασε προς το παρόν τους ισχυρισμούς της Λιθουανίας.

Δεν θα εμποδίζει τους μετανάστες

Στις 26 Μαΐου ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν θα εμποδίζει πλέον τους μετανάστες να περνούν τα δυτικά σύνορά της για να φτάσουν στην ΕΕ.

Η Λιθουανία προσπαθεί να οργανώσει ένα ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις την επόμενη εβδομάδα στη Βαγδάτη, για να συζητήσει το θέμα της μετανάστευσης, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η Σιμονίτε τόνισε ότι η χώρα της θα αναλάβει δράση για να σταματήσει τους μετανάστες, αυξάνοντας τις περιπολίες στα σύνορα και κατασκευάζοντας έναν φράχτη.

Θα αρχίσει επίσης να κατασκευάζει έναν καταυλισμό για να στεγαστούν όσοι έχουν ήδη περάσει στο έδαφός της.

Εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να επιβάλει μεθοριακούς ελέγχους στα σύνορα με τις άλλες χώρες της ΕΕ για να εμποδίσει τους μετανάστες να ταξιδεύουν προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σχετικά άρθρα