Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λαγκάρντ: Η Ευρωζώνη κινδυνεύει ακόμη από τη μετάλλαξη «Δέλτα»

Λαγκάρντ: Η Ευρωζώνη κινδυνεύει ακόμη από τη μετάλλαξη «Δέλτα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Κριστίν Λαγκάρντ, Μετάλλαξη Δέλτα,

Μπορεί η οικονομία της Ευρωζώνης να έχει αποφύγει το πιο δυσμενές σενάριο, χάρη στην επιτάχυνση των εμβολιασμών στα κράτη-μέλη, όμως δεν μπορούμε ακόμη να εφησυχάζουμε εξαιτίας των μεταλλάξεων.

Αυτό ήταν το μήνυμα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

Προειδοποίησε επίσης τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πως πρέπει να στηρίξουν τους τομείς που απειλούνται με μη βιωσιμότητα λόγω της πανδημίας, όπως η φιλοξενία, η εστίαση και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η κυρία Λαγκάρντ έκανε τις δηλώσεις αυτές στο ευρωκοινοβούλιο, πλην όμως όχι με τον παραπάνω θεσμικό της ρόλο, αλλά ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ).

Του οργάνου υπεύθυνου να αναγνωρίζει τα μεγαλύτερα οικονομικά ρίσκα που αντιμετωπίζει η ζώνη του ευρώ, το οποίο εξέδωσε την Πέμπτη την ετήσια έκθεσή του.

«Οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές λόγω της ταχείας προόδου των εμβολιασμών, έχουν μειώσει την πιθανότητα άσχημων σεναρίων», σημείωσε η κυρία Λαγκάρντ.

«Ασφαλώς, η αναδυόμενη ανάκαμψη παραμένει αβέβαιη επίσης εξαιτίας της εξάπλωσης των μεταλλάξεων του ιού», επεσήμανε.

Καμπανάκι για τους μη βιώσιμους τομείς της οικονομίας και τις χρεωμένες χώρες

Στην ετήσια έκθεσή του, το ΕΣΣΚ εκτίμησε πως τα πιο χρεωμένα κράτη της ΕΕ μπορούν να αντέξουν μία αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων, μετά τον μαζικό δανεισμό τους, στον οποίο προχώρησαν προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις συνέπειες της πανδημίας.

Η κυρία Λαγκάρντ σήμερα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους τομείς που κινδυνεύουν με πτώχευση, όπως η φιλοξενία και η εστίαση, αλλά και οι μεταφορές.

Τόνισε πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δώσουν προσοχή στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας των μικρομεσαιών επιχειρήσεων.

H Πρόεδρος της ΕΚΤ και επικεφαλής του ESRB τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προσέξουν ώστε αυτές οι εταιρίες να μην περιέλθουν σε κατάσταση αφερεγγυότητας, «επειδή δεν θα έχουν υποστηριχθεί στο ταξίδι πίσω στη βιωσιμότητα».

«Για εκείνους που δεν είναι βιώσιμοι θα πρέπει να εξεταστούν σαφώς οι διαδικασίες φερεγγυότητας, η ταχεία εκκαθάριση και η αναδιοργάνωση, και οι τράπεζες πρέπει επίσης να ενθαρρυνθούν κατά περίπτωση, ενώ αναφέρθηκε και στα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Σχετικά άρθρα