Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν θέλει το αεροδρόμιο της Καμπούλ αλλά επειδή είναι ανίκανος και «φούσκας» ζητά αμερικανική υποστήριξη

Ο Ερντογάν θέλει το αεροδρόμιο της Καμπούλ αλλά επειδή είναι ανίκανος και «φούσκας» ζητά αμερικανική υποστήριξη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροδρόμιο Καμπούλ, Αφγανιστάν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Καμπούλ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ταλιμπάν, Τουρκία,

Αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ θα μεταβούν μεθαύριο, Πέμπτη, στην Τουρκία για να συζητήσουν για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, την οποία η Άγκυρα προτείνει να διασφαλίσει η ίδια υπό όρους μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από μέλη του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για να συζητήσει για «όλες τις λεπτομέρειες» αναφορικά με «τη συνέχιση της λειτουργίας» του διεθνούς αεροδρομίου «Χαμίντ Καρζάι» στην Καμπούλ, ανακοίνωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατανομαστούν.

Έπειτα από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Ουάσιγκτον χαιρέτισε την περασμένη εβδομάδα την «ξεκάθαρη δέσμευση» της Άγκυρας να διαδραματίσει «ένα ρόλο κλειδί» στη διασφάλιση της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Μολονότι ο πρόεδρος Ερντογάν παραδέχθηκε πως το ζήτημα αναφέρθηκε κατά τη συνομιλία του με τον Μπάιντεν, διευκρίνισε πως η Άγκυρα επιθυμεί να λάβει οικονομική, διπλωματική και επιμελητειακή υποστήριξη για να αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με το σύμβουλο του Λευκού Οίκου για την προεδρική ασφάλεια Τζέικ Σάλιβαν, ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον Ερντογάν ότι «η υποστήριξη αυτή θα παρασχεθεί».

Το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι η κύρια οδός εξόδου για τους δυτικούς διπλωμάτες και τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ο φόβος ότι θα πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων ωθεί το ΝΑΤΟ να αναζητήσει γρήγορα μια λύση.

Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν πάντως το Σάββατο πως οι ξένες δυνάμεις δεν πρέπει να έχουν «καμιά ελπίδα» ότι θα διατηρήσουν στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν και πως η ασφάλεια των πρεσβειών και του αεροδρομίου θα είναι ευθύνη των Αφγανών.

Σχετικά άρθρα