Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει τη Λιβύη σαν χώρα υπό τουρκική κατοχή. Σαν αποικία, ή ακόμα χειρότερα, σαν τουρκική επαρχία. Και έχει ήδη αρχίσει να μοιράζει λάφυρα που δεν έχει.
Όπως έγραψε ο δημοσιογράφος Ραγκίπ Σοϊλού στο Twitter, ο Τούρκος πρόεδρος, στο πρόσφατο ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν, πρότεινε στον τύραννο της χώρας, Ιλχάμ Αλίεφ, να εκμεταλλευτούν από κοινού τα πετρελαϊκά κοιτάσματα και τα διυλιστήρια της Λιβύης.
Όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους, ο Αλίεφ καλωσόρισε την προσφορά του.
Οι Αζέροι είναι Τούρκοι, παλαιότερα ήταν γνωστοί ως Τάταροι του Καυκάσου, και τα αζέρικα είναι η ίδια γλώσσα (αμοιβαία κατανοητά) με τα τουρκικά.
Η μόνη διαφορά μεταξύ Αζέρων και των γειτονικών μας Τούρκων είναι η θρησκεία.
Οι Αζέροι είναι σιίτες μουσουλμάνοι, ενώ οι γείτονές μας κυρίως σουνίτες.
Ωστόσο, η κατάσταση είναι εξωφρενική. Ο Ερντογάν κανονίζει με τον Αλίεφ τα κοιτάσματα της Λιβύης, δίχως να ρωτήσει κανέναν.
Και βεβαίως δίχως να έχει πρόσβαση σε αυτά.
Να σημειωθεί ότι οι πετρελαιοπηγές είναι υπό τον έλεγχο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ.
Αζέροι και Τούρκοι θα επιχειρήσουν έρευνες και γεωτρήσεις κάτω από την Κρήτη;
Η πρόταση του Ερντογάν περιλαμβάνει επίσης έρευνες υδρογονανθράκων και νέες γεωτρήσεις.
Πολύ πιθανό Ερντογάν και Αλίεφ να επιχειρήσουν έρευνες και γεωτρήσεις νότια της Κρήτης.
Η δήλωση του Ερντογάν στους δημοσιογράφους στο Μπακού (διαβάστε παρακάτω) το υπονοεί.
Εξάλλου ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι το ανυπόστατο και άκυρο μνημόνιό του οριοθέτησης ΑΟΖ με το καθεστώς Σαράτζ ισχύει.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να έκανε προσφορά στον ομόλογό του από το Αζερμπαϊτζάν, Ιλάμ Αλίεφ, να πραγματοποιήσουν κοινές επιχειρήσεις γεώτρησης και έρευνας στη Λιβύη. Η προσφορά φαίνεται ότι έγινε αποδεκτή, επιβεβαιώνει η ιστοσελίδα aze.media.
Μετά τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Ερντογάν ταξίδεψε στο Αζερμπαϊτζάν όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Αλίεφ.
Μετά από επίσκεψη στο ελεγχόμενο από το Αζέρους Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που με τουρκική υποστήριξη καταλήφθηκε πέρσι από τους Αζέρους σε πόλεμο με τους Αρμένιους, ο Ερντογάν είχε συνάντηση με δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Μπακού.
Όταν ρωτήθηκε εάν Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν έχουν σχέδια να πραγματοποιήσουν από κοινού έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περιοχές όπως η Μαύρη Θάλασσα, ο Ερντογάν απάντησε:
«Ακριβώς όπως είμαστε μαζί στον TAP [Trans Adriatic Pipeline] και στον TANAP [Trans-Anatolian Gas Pipeline], μπορούμε να κάνουμε ένα τέτοιο βήμα με τον αγαπητό μου φίλο Ιλχάμ Αλίεφ στη Λιβύη».
Τα τελευταία χρόνια, η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα μεταξύ Άγκυρας και Μπακού έχει αυξηθεί σημαντικά, με αγωγούς όπως οι TAP και TANAP να έχουν κατασκευαστεί και να τεθεί σε λειτουργία.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο αναφέρθηκε ότι το Αζερμπαϊτζάν έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020, ξεπερνώντας τη Ρωσία και το Ιράν.
Αγωγός Τουρκία – Ναχιτσεβάν
Επίσης, ο κρατικός φορέας δικτύου της Τουρκίας, Botaş, θα κατασκευάσει αγωγό φυσικού αερίου για να προμηθεύει το αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν, ο οποίος συνορεύει λίγο με την Τουρκία.
H Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχιτσεβάν, αποτελεί αποσπασμένο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Έχει έκταση 5.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και συνορεύει με την Αρμενία, την Τουρκία και με το Ιράν. Η πρωτεύουσά του είναι η πόλη του Ναχιτσεβάν, η οποία είναι και έδρα κρατικού πανεπιστημίου.
Η πλειοψηφία του πληθυσμού του είναι Αζέροι, ενώ υπάρχουν επίσης Κούρδοι και Ρώσοι.