Στη Γενεύη με το Air Force One προσγειώθηκε πριν λίγη ώρα ο Τζο Μπάιντεν, που αναμένεται την Τετάρτη να έχει μια ιδιαίτερα δύσκολη σύνοδο κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.
Μετά τις Βρυξέλλες, όπου καθησύχασε τους Ευρωπαίους για στροφή της πολιτικής έναντι του προκατόχου του, ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε τη βούλησή του να ανανεώσει την ισχύ στις διατλαντικές σχέσεις και να απευθύνει σαφές μήνυμα στη Μόσχα.
«Η συμμαχία μας είναι σταθερή. Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν», δήλωσε.
Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν σήμερα ανακωχή για να διευθετήσουν τη σύγκρουση Airbus/Boeing, η οποία χρονολογείται από το 2004 και προκαλούσε μεγάλες εντάσεις.
Όσον αφορά στην Μόσχα ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε:
«Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά θα απαντήσουμε αν η Ρωσία συνεχίσει τις δραστηριότητές της».
Η Σύνοδος αποτελεί στοίχημα για τον Αμερικανό πρόεδρο, που είναι ο πέμπτος ένοικος του Λευκού Οίκου που συναντά τον Πούτιν, από το 1999 οπότε και ανήλθε στην εξουσία.
Ωστόσο, ο πήχης από πλευράς Ουάσιγκτον είναι αρκετά χαμηλά.
Κατά τη σύνοδο δεν αναμένονται μεγάλες ανακοινώσεις, αλλά ο στόχος είναι οι σχέσεις των δύο πλευρών να γίνουν πιο «σταθερές και προβλέψιμες.
Από την άλλη, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πήρε αυτό που ήθελε, που δεν είναι άλλο από τη διεξαγωγή της Συνόδου, που εκτιμά ότι δείχνει τη σημασία της Ρωσίας.
Η αναγνώριση της δύναμης της Ρωσίας είναι ο βασικός άξονας του Πούτιν τις τελευταίες δύο δεκαετίες που είναι στην εξουσία.
Πεντάωρες συνομιλίες και ξεχωριστές δηλώσεις
Οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις χωριστά, ο καθένας μόνος του αύριο, μετά τη συνάντηση τους, δεν προβλέπεται να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου.
Η συνάντησή τους θα γίνει στη Villa La Grange, μια υπέροχη κατοικία του 18ου αιώνα, στο κέντρο της πόλης και του μεγαλύτερου πάρκου της με εντυπωσιακή θέα στη λίμνη Λεμάν.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι συνομιλίες θα αρχίσουν στις 13.00 (14.00 ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσουν 4 με 5 ώρες.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια συνάντηση σε περιορισμένο σχήμα (οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας καθώς και οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ), πριν από μια διευρυμένη συνάντηση εργασίας.
Σχεδόν 4.000 αστυνομικοί, στρατιώτες και άλλοι φρουροί ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στη Γενεύη.