Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κίνα: Το ΝΑΤΟ επιδεικνύει «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου»

Κίνα: Το ΝΑΤΟ επιδεικνύει «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κίνα, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου),

Στην αντεπίθεση περνά το Πεκίνο κατηγορώντας το NATO ότι δίνει μεγάλες διαστάσεις στη θεωρία περί «κινεζικής απειλής», ένα 24ωρο μετά τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας κατά την οποία οι ηγέτες της Δύσης αναφέρθηκαν σε «συστημικές προκλήσεις» που εγείρει η χώρα του Σι Τζινπινγκ.

Σε ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας στην ΕΕ, το Πεκίνο κατηγορεί το NATO ότι επιδεικνύει «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου» κι ότι επιδιώκει να δημιουργήσει με τεχνητό τρόπο συγκρούσεις.

Μετά το πέρας της Συνόδου τους τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των χωρών μελών του NATO εξέφρασαν ανησυχία για τη Ρωσία, αλλά και για την Κίνα.

«Η Ρωσία και η Κίνα επιδιώκουν να μας διχάσουν, αλλά η συμμαχία μας είναι ακλόνητη.

»Το NATO είναι ενωμένο και οι ΗΠΑ επέστρεψαν», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Οι φιλοδοξίες της Κίνας και η επιθετική συμπεριφορά της εγείρουν συστημικές προκλήσεις για τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη και σε τομείς που επηρεάζουν την ασφάλεια της Συμμαχίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Συμμαχία, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με την πρεσβεία της Κίνας, η έκφραση «συστημικές προκλήσεις» συκοφαντεί την ειρηνική ανάπτυξη της χώρας, η οποία, όπως τόνισε, διαθέτει 20 φορές λιγότερες πυρηνικές κεφαλές
από ό,τι οι χώρες μέλη της Συμμαχίας αθροιστικά.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργ επιχείρησε έως ένα βαθμό να ηρεμήσει τα πνεύματα μεταξύ της Συμμαχίας και της Κίνας:

«Η Κίνα δεν είναι αντίπαλός μας, δεν είναι εχθρός μας.

»Όμως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που εγείρονται από την Κίνα για την ασφάλειά μας», τόνισε.

Απαντώντας στις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, η πρεσβεία της Κίνας αναφέρει ότι «δεν εγείρουμε συστημική πρόκληση για οποιονδήποτε, αν όμως κάποιος εγείρει «συστημική πρόκληση» σε βάρος μας, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια».

Σχετικά άρθρα