Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία θέλει από τη Λιβύη να ελέγχει τις αφρικανικές μεταναστευτικές ροές

Η Τουρκία θέλει από τη Λιβύη να ελέγχει τις αφρικανικές μεταναστευτικές ροές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άγια Μπουργέιλα, Λαθρομετανάστες, Λιβύη, Μετανάστες, Νάτζλα Μανγκούς, Πρόσφυγες, Τουρκία,

Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη βρίσκεται υπό κλιμακούμενη πίεση εν μέσω αυξανόμενων διεθνών και λιβυκών εκκλήσεων σε όλες τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη βορειοαφρικανική χώρα, μεταδίδει το γαλλικό rfi.fr.

Τώρα, με την κατάπαυση του πυρός και τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο, αυξάνεται η πίεση για όλα τα ξένα στρατεύματα να φύγουν από τη Λιβύη.

«Έχουν ήδη υπάρξει δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την απομάκρυνση κάθε ξένης (στρατιωτικής) παρουσίας από τη Λιβύη, είτε πρόκειται για τουρκική, ρωσική, σουδανική, οπότε ναι, το πολιτικό έδαφος έχει αλλάξει πάρα πολύ», δήλωσε η Άγια Μπουργέιλα, επισκέπτρια λέκτορας στη Σχολή Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα.

Η ίδια πρόσθεσε ότι υπάρχει μία αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι η Τουρκία, πατώντας στη Λιβύη, ενισχύει την παρουσία της στη Μεσόγειο και ότι ΗΠΑ και ΕΕ είχαν άγαρμπο ξύπνημα σχετικά με τις τουρκικές προθέσεις στη Λιβύη.

Οι τουρκικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι έχουν προσκληθεί

Η Άγκυρα επιμένει ότι η προηγούμενη διεθνώς αναγνωρισμένη (ισλαμιστική) κυβέρνηση της Λιβύης, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία ουδέποτε έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη λιβυκή Βουλή, προσκάλεσε τις τουρκικές δυνάμεις.

Ωστόσο, τον Μάιο, η νέα υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, της προσωρινής (υπηρεσιακής) κυβέρνησης, Νάτζλα Μανγκούς, κάλεσε όλους τους ξένους μαχητές να αποχωρήσουν, συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων στρατιωτών.

Ο τουρκικός στρατός έχει ήδη εγκατασταθεί σε μια αεροπορική βάση στη Λιβύη και, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επιδιώκει να χτίσει ένα ναύσταθμο.

Η αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία έχει προκαλέσει έντονη κριτική από τη Γαλλία, με την Άγκυρα και το Παρίσι να ανταγωνίζονται όλο και περισσότερο για περιφερειακή επιρροή.

Ο Ιλχάν Ουζγκέλ, ένας αναλυτής διεθνών σχέσεων που γράφει για την τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Duvar, προβλέπει ότι η Άγκυρα πιθανότατα θα υποχωρήσει στη διεθνή πίεση και θα μειώσει εν μέρει τη στρατιωτική της παρουσία.

«Στους Άραβες δεν θα αρέσει (τουρκικός στρατός στη Λιβύη), στον λαό της Λιβύης δεν θα αρέσει το ίδιο.

»Αλλά προς το παρόν, προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία των δυνάμεων στη χώρα, αυτοί (οι Λίβυοι) μπορεί να επιτρέψουν έναν μικρό συμβολικό αριθμό Τούρκων στρατιωτών εκεί.

»Και αυτό θα διευκολύνει τη δουλειά του Ερντογάν – μπορεί να ισχυριστεί ότι η Τουρκία εξακολουθεί να έχει στρατιωτική παρουσία σε αυτήν τη χώρα.

»Αλλά η Τουρκία σίγουρα θα αποσύρει τους τζιχαντιστές, τους μαχητές που μετέφεραν από τη Συρία.

»Η Τουρκία μπορεί να διατηρήσει έναν μικρό αριθμό αξιωματικών συνδέσμων εκεί, όχι μια μαχητική δύναμη, ούτε μια τακτική δύναμη.

»Αλλά η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας εκεί είναι πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την Τουρκία«, δήλωσε ο Ουζγκέλ.

Μια περσινή έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι η Τουρκία έστειλε χιλιάδες μισθοφόρους Σύρους στη Λιβύη.

Η Άγκυρα αρνείται ότι οι Σύροι παραστρατιωτικοί μισθοφόροι που αναπτύσσονται στη Λιβύη έχουν σχέσεις με τζιχαντιστικές ομάδες.

Η Τουρκία θέλει να μείνει στη Λιβύη για το μεταναστευτικό

Ο Τούρκος προεδρικός σύμβουλος Μεσούτ Τζασίν υπερασπίζεται τη στρατιωτική ανάπτυξη της χώρας του στη Λιβύη, αλλά αναφέρει ότι είναι έτοιμοι να αποσυρθούν υπό ορισμένες συνθήκες.

«Εάν η Τουρκία δεν έστελνε στρατιωτική δύναμη, θα βλέπαμε μια πολύ μεγάλη σύγκρουση», δήλωσε ο Τζασίν.

«Πώς μπορούμε να αποσύρουμε τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις;

»Θα είναι δυνατό εάν οι άλλες ξένες δυνάμεις αποσύρουν τους στρατιωτικούς τους».

Ωστόσο, ο Τζασίν λέει ότι ο τουρκικός στρατός μπορεί να παίξει έναν νέο σημαντικό περιφερειακό ρόλο στη Λιβύη.

«Η Τουρκία δεν επιθυμεί στρατιωτική επιρροή στη Λιβύη. Δεν τη χρειαζόμαστε.

»Αλλά η Τουρκία και επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως συνεργαστούν.

»Η Τουρκία σκοπεύει να υποστηρίξει τη Frontex.

»Αυτό δεν είναι μόνο για την Τουρκία, ακόμη και την Ιταλία, αλλά και η Μάλτα υποστηρίζει αυτήν την κατάσταση», πρόσθεσε ο Μεσούτ Τζασίν.

Προσοχή στην τουρκική παγίδα

Η Τουρκία «κρατά» τον έλεγχο των προσφυγικών ροών από τη Μέση Ανατολή και την Ασία και με αυτές εκβιάζει την Ευρώπη.

Τώρα ζητά να της εκχωρηθεί ο έλεγχος των προσφυγικών ροών και από την Αφρική.

Υπάρχει αλήθεια τόσο ανόητος δυτικός ηγέτης που θα παραχωρήσει στην Τουρκία τον έλεγχο των αφρικανικών προσφυγικών ροών;

Δεν αρκεί ότι εκβιάζει με τις ροές της Ασίας; Να εκβιάζει διπλά;

Το TRIBUNE εδώ και αρκετά χρόνια έχει προειδοποιήσει ότι η Τουρκία είχε σχέδιο να κλείσει την Ευρώπη στον εκβιασμό μίας δαγκάνας του μεταναστευτικού από Ασία και Αφρική.

Η Τουρκία περιφέρεται στη Μεσόγειο και δημιουργεί προβλήματα.

Έπεισε -έτσι φαίνεται- την ηγεσία της Μάλτας ότι θα την προστατεύσει από μεταναστευτικές ροές. Αν και ακούγονται κι άλλα για τη Μάλτα, κάτι «πλυντήρια»…

Έχει στρέψει την ηγεσία της Αλγερίας κατά της Γαλλίας και προωθεί μία νεο-οθωμανική «μαλακή αποικιοκρατία» στη βορειοαφρικανική χώρα που υπήρξε γαλλικό έδαφος.

Η Τουρκία πρέπει να «ξηλωθεί» με το καλό ή το κακό από παντού και να περιοριστεί στα σύνορά της.

Εάν αυτό δεν γίνει τώρα, ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα είναι στη Μεσόγειο και θα τον προκαλέσει η Τουρκία.

Η Τουρκία σε αυτό τον ρόλο, που στρέφεται ενάντια στις ναυτικές δυνάμεις της Δύσης, υποστηρίζεται από τη Γερμανία και αφήνεται από τη Ρωσία να τον παίξει.

Σχετικά άρθρα