Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποια είναι η “Λευκή Χήρα” (Σαμάνθα Λέθγουαϊτ) που πολεμά με το Ισλαμικό Κράτος

Ποια είναι η “Λευκή Χήρα” (Σαμάνθα Λέθγουαϊτ) που πολεμά με το Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αλ Σεμπάμπ, Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Ντέιβιντ Χέινς, Σαμάνθα Λέθγουαϊτ, Στίβεν Σότλοφ, Συρία, Τζέιμς Φόλεϊ, Τζερμέν Λίντσεϊ, Τζιχαντιστές,

Η πλέον καταζητούμενη τρομοκράτης, η περιβόητη Σαμάνθα Λέθγουαϊτ (Samantha Lewthwaite), γνωστή και ως “Λευκή Χήρα” (“White Widow”) θεωρείται ότι βρίσκεται στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και εκπαιδεύει προσωπικά η ίδια γυναίκες βομβιστές αυτοκτονίας.

Η 30χρονη Βρετανίδα τρομοκράτισσα, που είναι ίσως η πιο καταζητούμενη γυναίκα στον πλανήτη, πιστεύεται ότι εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος.

Πηγές από τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας θεωρούν ότι η Σαμάνθα Λέθγουαϊτ είναι η πιο ισχυρή γυναίκα στην οργάνωση της ISIS και οι τζιχαντιστές τη σέβονται σε τέτοιο βαθμό που την αποκαλούν “Η Σημαντική Γυναίκα”.

Αποστολή της πέρα από το να εκπαιδεύει γυναίκες βομβίστριες είναι επίσης η εκπαίδευση Ευρωπαίων που ασπάστηκαν στο Ισλάμ και προσφέρθηκαν εθελοντικά να πολεμήσουν για το Ισλαμικό Κράτος.

“Έχουμε κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες που αναφέρονται σε μια λευκή Βρετανίδα γυναίκα που έχει αναλάβει σημαντική θέση στο Ισλαμικό Κράτος. Την περιγράφουν ως μια γυναίκα που εντάχθηκε στον αγώνα της ISIS μετά τον γάμο της με έναν τζιχαντιστή ο οποίος έγινε μάρτυρας”.

Μεταξύ των άλλων πληροφοριών που έχουν οι μυστικές υπηρεσίες, θεωρείται ότι η Σαμάνθα Λέθγουαϊτ βοήθησε το Ισλαμικό Κράτος να κάνει την παραγωγή των βίντεο με τους αποκεφαλισμούς των δημοσιογράφων Στίβεν Σότλοφ και Τζέιμς Φόλεϊ, όπως και του εθελοντή ανθρωπιστή Ντέιβιντ Χέινς.

Samantha_Lewthwaite_Interpol

Ποια είναι η Σαμάνθα Λέθγουαϊτ, γνωστή και ως Λευκή Χήρα

Η Σαμάνθα Λέθγουαϊτ γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1983. Είναι μια από τις πλέον καταζητούμενες τρομοκράτισσες. Είναι φυγάς από τη Δικαιοσύνη στην Κένυα, όπου και κατηγορείται για συνωμοσία, κατοχή εκρηκτικών και είναι ύποπτη επιθέσεων. Η Ιντερπόλ έχει εκδώσει σήμα για την άμεση σύλληψή της όπου κι αν εντοπιστεί.

Η Σαμάνθα Λέθγουαϊτ θεωρείται μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης που εδρεύει στη Σομαλία, της Αλ Σεμπάμπ (Al-Shabaab). Έχει κατηγορηθεί ότι έχει οργανώσει επιθέσεις με χειροβομβίδες σε θρησκευτικούς χώρους λατρείας μη μουσουλμάνων και επίσης είναι ύποπτη ότι εκείνη οργάνωσε την τρομοκρατική επίθεση σε μπαρ στη Μομπάσα, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κένυας, ενώ ήταν γεμάτο με κόσμο που παρακολουθούσε ποδόσφαιρο, συγκεκριμένα αγώνα του Euro 2012.

Το 2013 υπήρξε μια υποψία ότι ενεπλάκη και στην επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Γουέστγκεϊτ, αν και άλλες αναφορές λένε ότι δεν είχε ανάμιξη σε αυτό το χτύπημα. Ονομάστηκε “Λευκή Χήρα” από τα ΜΜΕ, εξαιτίας ότι είναι λευκή και χήρα από τον πρώτο της άνδρα. Επίσης, η ονομασία αυτή παραπέμπει στις περιβόητες “Μαύρες Χήρες”, τις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν οι ισλαμιστές Τσετσένοι τρομοκράτες ως βομβίστριες αυτοκτονίας.

Η Σαμάνθα Λέθγουαϊτ γεννήθηκε στη Βρετανία και είναι εθνικά Βρετανίδα. Ο πατέρας της είναι πρώην Βρετανός στρατιωτικός που γνώρισε τη μητέρα της όταν υπηρετούσε στη βόρεια Ιρλανδία τη δεκαετία του 1970. Μετά τη γέννησή της, η οικογένειά της έζησε για λίγο καιρό στη βόρεια Ιρλανδία, όπου ο πατέρας της εργαζόταν ως οδηγός.

Οι γονείς της χώρισαν το 1994 και η ίδια έπεσε σε βαθιά στεναχώρια. Εκείνη την εποχή, που ήταν πληγωμένη από το διαζύγιο των δικών της, άρχισε να θαυμάζει τους μουσουλμάνους γείτονές της, επειδή θεωρούσε ότι είχαν μεταξύ τους ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς. Αν και μεγάλωσε ως Χριστιανή, ασπάστηκε το Ισλάμ στην ηλικία των 17. Στη συνέχεια η Σαμάνθα Λέθγουαϊτ σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Πολιτικές Επιστήμες και Θρησκειολογία.

Εκείνη την εποχή γνώρισε μέσω διαδικτύου τον πρώτο της σύζυγο, έναν μουσουλμάνο, τον Τζερμέν Λίντσεϊ (Germaine Lindsay) με καταγωγή από την Τζαμάικα. Οι δυο τους παντρεύτηκαν τον Οκτώβριο του 2002 χρησιμοποιώντας τα μουσουλμανικά ονόματα Ασμαντάρα και Τζαμάλ. Ωστόσο, ο γάμος τους αν και έγινε με μουσουλμανικό τυπικό δεν ήταν νόμιμος, γιατί δεν τελέστηκε σε τζαμί, ούτε είχαν άδειες γάμου και ούτε τον δήλωσαν ποτέ σε κάποια Αρχή. Οι γονείς της αρνήθηκαν να παρευρεθούν στον γάμο.

Ο Τζερμέν Λίντσεϊ, γνωστός και με το ισλαμικό όνομα Αμπντουλάχ Σαχίντ Τζαμάλ (Abdullah Shaheed Jamal), ήταν ο ένας από τους τέσσερις ισλαμιστές τρομοκράτες που έγιναν βομβιστές αυτοκτονίας και ανατινάχτηκαν στο Μετρό του Λονδίνου στις 7 Ιουλίου 2005, σκοτώνοντας 57 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 700. Ο Λίντσεϊ με τη δική του βόμβα που πυροδότησε μέσα στο τρένο, σκότωσε τον εαυτό του και ακόμα 26 συνεπιβάτες του.

Samantha-Lewthwaite-and-kids Η Σαμάνθα Λέθγουαϊτ σε φωτογραφία με τα δύο παιδιά που απέκτησε με τον Λίντσεϊ

Η Σαμάνθα Λέθγουαϊτ ήταν οκτώ μηνών έγκυος, στο δεύτερο παιδί τους, όταν ο άνδρας της ανατινάχθηκε και το πρώτο τους παιδί ήταν 14 μηνών. Η Σαμάνθα Λέθγουαϊτ ανέφερε τότε στις αρχές ότι ο άνδρας της αγνοούνταν για έξι ημέρες, τηλεφωνώντας σε μια ειδική τηλεφωνική γραμμή για τα θύματα της επίθεσης. Όταν ανακρίθηκε από τις Αρχές αρνήθηκε ότι γνώριζε κάτι για την τρομοκρατική δράση του άνδρα της και το έπαιξε αθώα. Για την ακρίβεια έπεισε τόσο τις Αρχές, που τις παραχώρησαν ασφαλές σπίτι και 24ωρη φύλαξη, για να μην κινδυνεύσει η ζωή της.

Bomber-Jermaine-Lindsay-with-wife-Samantha-Lewthwaite Η Σαμάνθα Λέθγουαϊτ με τον βομβιστή Λίντσεϊ, τον πρώτο της άνδρα και το πρώτο τους παιδί

Φυσικά αργότερα αποκαλύφθηκε ότι γνώριζε τα πάντα και είχε σχέσεις και με τους άλλους βομβιστές.

Αργότερα συνδέθηκε έναν άλλον τζιχαντιστή, τον Χαμπίμπ Σελέχ Γκάνι (Habib Saleh Ghani), ο οποίος είναι γνωστός και ως Αμπού Ουσάμα Αλ Πακιστάνι (Abu Usama al-Pakistani), από μητέρα Κενυάτισσα και πατέρα Πακιστανό. Το 2009 η Σαμάνθα Λέθγουαϊτ γέννησε και ένα τρίτο παιδί, του οποίου τον πατέρα δεν δήλωσε στο πιστοποιητικό γεννήσεως. Τότε μετακόμισε στη βόρεια Αγγλία, για να χαθούν τα ίχνη της και λίγο μετά εξαφανίστηκε, με τις Αρχές να υποπτεύονται ότι είχε πάει στη Τανζανία ή στη Σομαλία.

Το 2014 έγινε γνωστό ότι η Σαμάνθα Λέθγουαϊτ παντρεύτηκε τον Μααλίμ Ιμπραχίμ (Maalim Ibrahim) υψηλόβαθμο διοικητή της τζχιαντιστικής οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ, που εδρεύει στη Σομαλία.

Σχετικά άρθρα