Ο υπουργός Γεωργίας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζορτζ Γιούστις δήλωσε σήμερα πως η συμβουλή τους προς τους Βρετανούς θα ήταν να μείνουν για διακοπές εντός της χώρας για φέτος και να αποφύγουν τα ταξίδια στο εξωτερικό αν δεν είναι απολύτως αναγκαία, μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.
Λέγοντας ότι ο ίδιος θα μείνει στη χώρα το καλοκαίρι, παρότρυνε τους συμπατριώτες του να επισκεφθούν τα «υπέροχα μέρη» που υπάρχουν στο Ην. Βασίλειο, περιορίζοντας τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού και των μεταλλάξεών του.
«Κάποιοι ίσως προτίθενται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό (το καλοκαίρι), αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν προφανώς κίνδυνοι σε κάτι τέτοιο, διότι πρόκειται για εξελισσόμενη κατάσταση.
»Αλλά νομίζω ότι οι περισσότεροι πιθανότατα θα αποφασίσουν φέτος να μείνουν εντός των τειχών, να κάνουν διακοπές εντός των τειχών», είπε ο κ. Γιούστις.
Η δήλωσή του έρχεται ενώ είναι σε εξέλιξη έντονη συζήτηση τόσο στη δημόσια σφαίρα όσο και εντός του υπουργικού συμβουλίου για το κατά πόσο ο Πρωθυπουργός Τζόνσον θα πρέπει να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει και να άρει όλους τους περιορισμούς κατά της πανδημίας στις 21 Ιουνίου.
Κυβερνητική πηγή που μίλησε στους Times εκτίμησε ότι αυτό το τελικό βήμα άρσης των περιορισμών είναι πολύ πιθανό να αναβληθεί κατά δύο εβδομάδες, ενδεχομένως και κατά έναν μήνα.
Η εφημερίδα αναφέρει πως ο αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι και ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος σερ Πάτρικ Βάλανς παρουσίασαν χθες στους υπουργούς μία «δυσοίωνη» επιδημιολογική εικόνα, δίνοντας έμφαση στην υψηλότερη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.
Φέρονται επίσης να τόνισαν ως λόγο επιφυλακτικής προσέγγισης των επόμενων βημάτων ότι τα εμβόλια δεν προσφέρουν 100% προστασία.
Εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει κάτι στα επιδημιολογικά δεδομένα που να υποδεικνύει ότι πρέπει να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι τις επόμενες ημέρες θα αξιολογηθούν αναλυτικά τα δεδομένα και η απόφαση θα ληφθεί την ερχόμενη Δευτέρα 14 του μήνα.
Το κρίσιμο στοιχείο αναμένεται να είναι το κατά πόσο τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων εβδομάδων θα οδηγήσουν σε αύξηση των νοσηλειών, που με βάση πάντως τα πιο πρόσφατα στοιχεία δεν έχουν αυξηθεί.
Αυτό αποδίδεται στο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης των κρουσμάτων αφορά νεαρές ηλικίες και κυρίως παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που δε νοσούν βαριά.
Παράλληλα, τα εμβόλια μοιάζει να προστατεύουν έναντι της βαριάς νόσησης, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός πως από τις 126 εισαγωγές σε νοσοκομείο φορέων της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού μόνο τρεις αφορούν πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.