Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χάος στην Τουρκία – Ερντογάν σε Σοϊλού: Μην απαντάς στον Πεκέρ, τα κάνεις χειρότερα

Χάος στην Τουρκία – Ερντογάν σε Σοϊλού: Μην απαντάς στον Πεκέρ, τα κάνεις χειρότερα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σεντάτ Πεκέρ, Σουλεϊμάν Σοϊλού, Τουρκία,

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ντενίζ Ζεϋρέκ ισχυρίστηκε την Παρασκευή ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, να μην μιλήσει ξανά στην τηλεόραση σχετικά με τις πολλές κατηγορίες του αρχιμαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ, που στοχεύουν τον Σοϊλού καθώς και άλλους πρώην και νυν αξιωματούχους του ισλαμιστικού καθεστώτος.

Ο Ντενίζ Ζεϋρέκ, αρθρογράφος της εφημερίδας Sözcü, δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας πολιτικής εκπομπής στο Halk TV ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε από έναν αξιωματούχο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Σοϊλού προειδοποιήθηκε για να μην συζητήσει στην τηλεόραση τις αποκαλύψεις αναφορικά με τις σχέσεις κράτους-μαφίας.

Το τουρκικό καθεστώς εκτιμά ότι το κοινό του Σεντάτ Πεκέρ διευρύνθηκε και οι κατηγορίες του απέκτησαν βαρύτητα από τη στιγμή που ο Σοϊλού μπήκε στη διαδικασία να του απαντήσει.

Επικεφαλής μιας από τις πιο ισχυρές μαφιόζικες οργανώσεις της Τουρκίας και κάποτε ένθερμος υποστηρικτής του Ερντογάν, ο Πεκέρ από τις αρχές Μαΐου ορίζει την πολιτική ατζέντα της χώρας μέσω βίντεο που δημοσιεύει στο YouTube.

Έχοντας καταφύγει στο Ντουμπάι, το αφεντικό της μαφίας έκανε σοκαριστικές αποκαλύψεις σχετικά με τις σχέσεις κρατικής-μαφίας, το εμπόριο ναρκωτικών και τις δολοφονίες που εμπλέκουν κρατικούς αξιωματούχους και μέλη των οικογένειών τους.

Μέχρι στιγμής, ο Σοϊλού ήταν ο κύριος στόχος του Πεκέρ, κυρίως επειδή διέταξε αστυνομική έφοδο στο σπίτι του τον Απρίλιο, όπου η σύζυγός του και τα τρία παιδιά του μαφιόζου ήταν μόνοι στο σπίτι και επειδή χαρακτήρισε τον Πεκέρ «έναν βρώμικο ηγέτη της μαφίας» σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Πεκέρ ισχυρίστηκε ότι ήταν οι σχέσεις μαζί του που βοήθησαν τον Σοϊλού να ανέλθει στην ιεραρχία του δεξιού κόμματος DYP προτού ενταχθεί στο AKP το 2012 μετά από πρόσκληση του Ερντογάν.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Σοϊλού τον βοήθησε να αποφύγει την αστυνομική δίωξη, ειδοποιώντας τον ότι ετοιμάζεται έρευνα εις βάρος του, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει την Τουρκία στις αρχές του 2020.

Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, ο Σοϊλού παραχώρησε δύο τηλεοπτικές συνεντεύξεις, μία στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό TRT Haber και μία στον φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό Habertürk TV, αποτυγχάνοντας ωστόσο να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τους ισχυρισμούς του Πεκέρ εναντίον του.

Έτσι τα έκανε χειρότερα, για αυτό και ο Ερντογάν τον διέταξε να μην μιλήσει ξανά στην τηλεόραση για αυτό το θέμα.

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα Cumhuriyet ανέφερε το Σάββατο ότι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Μουσταφά Σεντόπ, στις 27 Μαΐου, έστειλε γραπτή ερώτηση στον Σοϊλού σχετικά με τον ισχυρισμό του ότι ένας πολιτικός λαμβάνει κάθε μήνα 10.000 δολάρια από τον Πεκέρ, ζητώντας του να αποκαλύψει το όνομα του πολιτικού.

Σχετικά άρθρα