Την καθολική αρνητική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκει η επιμονή της Τουρκίας για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού και για λύση δύο κρατών στο νησί, ανέφερε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, ο ΥΠΕΞ ερωτήθηκε κατά πόσον η χθεσινή ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, που αναφέρεται μεταξύ άλλων σε λύση δύο κρατών στην Κύπρο, μεταθέτουν τις οποιεσδήποτε προσπάθειες που καταβάλλονται για επανάληψη της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για λύση του Κυπριακού, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι υπάρχει μια προσπάθεια της κ. Τζέιν Χολ Λουτ.
Αφού ανέφερε πως «δεν αναμέναμε να ακούσουμε κάτι διαφορετικό από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας», ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «η δική μας προσπάθεια φυσικά και δεν σταματά επειδή έχουμε αυτές τις δηλώσεις, αυτές τις προσεγγίσεις από την Τουρκία».
«Αντίθετα, ενισχύεται η επιμονή μας, η θέληση μας, έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες το συντομότερο δυνατό, για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών», επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Πρόσθεσε ότι αυτό που ο ίδιος κρατά από «όλη αυτή την προσέγγιση της Τουρκίας περί αλλαγής βάσης λύσης του Κυπριακού είναι η καθολική αρνητική αντίδραση, πέραν δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας, και από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, των πέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι κάτι τέτοιο δεν είναι καν προς συζήτηση».
Αυτό, τόνισε, «ήταν και κάτι που πρόσφατα ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών στη συνομιλία που είχαμε ήταν ξεκάθαρος σε σχέση με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση από πλευράς Τουρκίας».
Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «εμείς αναμένουμε την κάθοδο της κ. Λουτ το συντομότερο δυνατό, να δούμε πώς δημιουργούνται συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών».
Εξελίξεις στο Ισραήλ και διμερείς σχέσεις
Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει ανησυχία για πιθανή διατάραξη των καλών σχέσεων της Κύπρου με το Ισραήλ, λόγω του γεγονότος ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν εξασφάλισε, μετά από 13 χρόνια, την πρωθυπουργία στη χώρα, κ. Χριστοδουλίδης απάντησε πως «δεν είναι σωστό να σχολιάσω ενώ βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη εσωτερικές διεργασίες».
Όπως είπε, «ενημερώθηκε χθες ο Πρόεδρος του Ισραήλ ότι υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή της χώρας, 61 βουλευτές, για να σχηματιστεί κυβέρνηση, αλλά υπάρχει μια διαδικασία που ολοκληρώνεται στις 14 Ιουνίου».
Θα πρέπει, συνέχισε, «να αναμένουμε μέχρι τότε. Όποιες είναι οι επιλογές σε οποιαδήποτε χώρα είναι απόλυτα σεβαστές».
Σημείωσε ακόμα ότι «οι σχέσεις μας με το Ισραήλ έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, που είμαι σίγουρος ότι η όποια αλλαγή κυβέρνησης στο Ισραήλ, είτε στην Κύπρο, δεν θα επηρεάσει αυτές τις σχέσεις, γιατί ακριβώς στηρίζονται σε κοινές επιδιώξεις, κοινούς στόχους, αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και πως συνεργαζόμαστε για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες στην περιοχή».
Αυτός, κατέληξε, «είναι ο στόχος μας όχι μόνο με το Ισραήλ, με όλα τα κράτη της περιοχής όταν υπάρχει αλλαγή στην κυβέρνηση, είτε στις χώρες αυτές είτε στην Κύπρο, αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί».