Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε υστερία οι Τούρκοι: Οι ΗΠΑ θα χρηματοδοτήσουν γενναία τους Κούρδους της Συρίας

Σε υστερία οι Τούρκοι: Οι ΗΠΑ θα χρηματοδοτήσουν γενναία τους Κούρδους της Συρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κουρδιστάν, Κούρδοι, Πεντάγωνο, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τουρκία,

Νευρική κρίση προκαλούν στην Άγκυρα οι προθέσεις της Ουάσιγκτον να χρηματοδοτήσει τους Κούρδους του YPG. Η Daily Sabah σε ρεπορτάζ της αναφέρει ότι το Πεντάγωνο «προτίθεται να δώσει βοήθεια ύψους ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατικής ομάδας YPG / PKK, με την οποία οι ΗΠΑ συνεργάζεται στο Ιράκ και τη Συρία με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας του Daesh».

Οι Τούρκοι επιμένουν να χαρακτηρίζουν τρομοκράτες τους Κούρδους μαχητές που πολέμησαν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι «το Πεντάγωνο ζητά 522 εκατομμύρια δολάρια από το Κογκρέσο για να χρηματοδοτήσει αυτές τις ομάδες για το οικονομικό έτος που ξεκινά τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένων 345 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και 177 εκατομμύρια επιπλέον δολάρια για να βοηθήσουν αυτό που το Πεντάγωνο αναφέρει ως “Ελεγμένες Συριακές Ομάδες και άτομα”.

»Δεν αναλύει πόσα από τα σχεδόν 180 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν στο SDF υπό την ηγεσία του YPG, τον κύριο εταίρο των ΗΠΑ στη Συρία στον αγώνα κατά του Daesh, αλλά πιθανώς θα είναι η μερίδα του λέοντος.

»Η υποστήριξη των ΗΠΑ στο YPG στη Συρία προκάλεσε σημαντική πίεση στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία.

»Το YPG είναι το συριακό τμήμα του PKK, μιας καθορισμένης ως τρομοκρατική ομάδα στις ΗΠΑ, την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφει η Daily Sabah.

Το θέμα της χρηματοδότησης και του εξοπλισμού των Κούρδων θα αποτελέσει ασφαλώς χαρτί για τον Μπάιντεν στο παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη με τον Ερντογάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζητά από τον Τούρκο ομόλογο του να εγκαταλείψει τις σκέψεις για περαιτέρω συνεργασία με τη Ρωσία και να ενταχθεί στον «αντί-ρωσικό» άξονα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή.

Ο Ερντογάν θα πρέπει σύντομα να αποφασίσει τι θα πράξει και είναι προφανές ότι για να πάρει την απόφαση που επιζητούν οι ΗΠΑ θα ΄χει πολλά αιτήματα.

Σχετικά άρθρα