Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σίσι σε Χριστοδουλίδη: Στην αντιμετώπιση διαφόρων προκλήσεων στην περιοχή Αίγυπτος, Κύπρος και Ελλάδα είναι μαζί

Σίσι σε Χριστοδουλίδη: Στην αντιμετώπιση διαφόρων προκλήσεων στην περιοχή Αίγυπτος, Κύπρος και Ελλάδα είναι μαζί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, Ενέργεια, Κύπρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, Σάμεχ Σούκρι, Φόρουμ για το Φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο (EMGF),

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι δέχτηκε το Σάββατο τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, παρουσία του Αιγύπτου υπουργού Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι και του Κύπριου πρεσβευτή στο Κάιρο.

Ο Σίσι καλωσόρισε την επίσκεψη του Χριστοδουλίδη στο Κάιρο, τονίζοντας τις αυξανόμενες στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου σε όλους τους τομείς και την επιθυμία της Αιγύπτου να ενισχύσει την κοινή συνεργασία μεταξύ των χωρών, ιδίως στους τομείς της πολιτικής, της άμυνας, του εμπορίου και της ενέργειας.

Τόνισε επίσης την ενίσχυση της υπάρχουσας συνεργασίας ως μέρος του τριμερούς μηχανισμού με την Ελλάδα, με τρόπο που επιτυγχάνει κοινά ενδιαφέροντα και στόχους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου – καθώς και την αντιμετώπιση διαφόρων προκλήσεων στην περιοχή.

Ο Χριστοδουλίδης εξέφρασε την υπερηφάνεια της χώρας του για τις στενές σχέσεις με την Αίγυπτο, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ένα μοντέλο εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των μεσογειακών χωρών, ιδίως ενόψειτης προνομιακής θέσης της Αιγύπτου, του περιφερειακού της βάρους και του κεντρικού της ρόλου στην περιοχή.

Η Κύπρος θα παραμείνει ένας από τους σταθερούς υποστηρικτές της Αιγύπτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε.

Πρόσθεσε ότι είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον της Κύπρου να ενισχύσει την κοινή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και να αναπτύξει τον τριμερή μηχανισμό συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου, ο οποίος κατάφερε να επιτύχει τακτική θεσμική συνεργασία για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και στις τρεις χώρες.

Στη συνάντηση ανταλλάχτηκαν επίσης απόψεις για περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος ενόψει της σταθερότητας των κοινών θέσεων μεταξύ των δύο χωρών και της συνέπειας των συμφερόντων τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η συνάντηση επιβεβαίωσε επίσης ότι το Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που θα ανοίξει ορίζοντες για συνεργασία και επενδύσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Σχετικά άρθρα