Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «κατέβηκε» στη Λιβύη – Οι ΗΠΑ λένε: Να φύγουν οι ξένοι μαχητές – Λιβύη ενιαία και κυρίαρχη

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «κατέβηκε» στη Λιβύη – Οι ΗΠΑ λένε: Να φύγουν οι ξένοι μαχητές – Λιβύη ενιαία και κυρίαρχη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Λιβύη, Νάτζλα Μανγκούς, Στέιτ Ντιπάρτμεντ,

Ο πρωθυπουργός της προσωρινής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, δέχθηκε σήμερα Τρίτη στην Τρίπολη τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις υποθέσεις της Εγγύς Ανατολής, Τζόι Χουντ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία της υπουργού Εξωτερικών, Νάτζλα Μανγκούς και του υπουργού Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, Μοχάμεντ Αούν.

Σύμφωνα με το Γραφείο Πληροφοριών της προσωρινής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU), στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τρίπολη και ο Ειδικός Απεσταλμένος στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, καθώς και αρκετοί άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η υπουργός Εξωτερικών Νάτζλα Μανγκούς στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόι Χουντ, δήλωσε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη συντονισμού των διεθνών θέσεων προς την κρίση της Λιβύης για να εξασφαλιστεί η επιτυχία της Διάσκεψης του Βερολίνου και του οδικού χάρτη.

Η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών προέτρεψε τις ΗΠΑ να ανοίξουν ξανά την Πρεσβεία και το Προξενείο τους στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, μία κίνηση που θα έστελνε ένα θετικό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα.

Τόνισε την ανάγκη τερματισμού των ξένων παρεμβάσεων στη Λιβύη και έναρξη μίας διαδικασίας συνολικής εθνικής συμφιλίωσης.

Είπε ότι η προσωρινή κυβέρνηση ανυπομονεί να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ και τον απεσταλμένο της προκειμένου να εκπληρώσει τον οδικό χάρτη που προέκυψε από το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου (LPDF).

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης τόνισε την ανάγκη να παρέχει η εκτελεστική Αρχή τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή εκλογών και την ενίσχυση της πολιτικής νομιμότητας στη χώρα αντιμετωπίζοντας θέματα ασφάλειας, επεκτείνοντας την εθνική κυριαρχία σε ολόκληρη την επικράτεια της Λιβύης και τερματίζοντας την παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων.

«Είμαστε πρόθυμοι να εφαρμόσουμε τον οδικό χάρτη και ανυπομονούμε να διεξαγάγουμε τις εκλογές εγκαίρως», δήλωσε η Μανγκούς.

Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για υποθέσεις Μέσης Ανατολής, Τζόι Χουντ, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι «ο στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μια κυρίαρχη, σταθερή, ενοποιημένη Λιβύη χωρίς ξένες παρεμβάσεις και ένα κράτος ικανό να καταπολεμήσει την τρομοκρατία».

Δήλωσε ότι αυτός και ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, είχαν θετικές συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της προσωρινής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU), Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και την υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με τον καλύτερο τρόπο στήριξης της κυβέρνησης της Λιβύης.

«Ο στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μια κυρίαρχη, σταθερή, ενοποιημένη Λιβύη χωρίς ξένη παρέμβαση, και ένα κράτος ικανό να καταπολεμήσει την τρομοκρατία», δήλωσε ο Χουντ.

Τόνισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών χωρίς εξωτερική παρέμβαση και ότι είναι βασικός στόχος για τις ΗΠΑ.

«Η συμφωνία για έναν εκλογικό οδικό χάρτη για τις εκλογές του Δεκεμβρίου είναι πολύ σημαντική», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ απέρριψαν οποιεσδήποτε ένοπλες ή εξωτερικές παρεμβάσεις στις υποθέσεις της Λιβύης:

«Αντιτασσόμαστε σε ξένους μαχητές, εναντιωνόμαστε σε δυνάμεις μεσολάβησης».

Όταν ρωτήθηκε για την επιστροφή της αμερικανικής διπλωματίας στην Τρίπολη την επόμενη περίοδο, ο Χουντ απάντησε:

«Ναι, αυτός είναι ο στόχος μας, και αυτό μπορεί να διαρκέσει λίγο χρόνο (…) σίγουρα θα το κάνουμε σε συντονισμό με την κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας».

Σχετικά άρθρα