Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Σκωτία θέλει ανεξαρτησία μετά τη σαρωτική εκλογική νίκη SNP και Πράσινων

Η Σκωτία θέλει ανεξαρτησία μετά τη σαρωτική εκλογική νίκη SNP και Πράσινων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Δημοψήφισμα, Εκλογές, Ηνωμένο Βασίλειο, Νίκολα Στάρτζεον, Ουαλία, Σκωτία, Σκωτικό Εθνικό Κόμμα,

Κρίσιμες συζητήσεις ακολουθούν την επικράτηση του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος (σοσιαλιστές πατριώτες) με τη Ντάουνινγκ Στριτ να επισημαίνει ότι πρέπει να επιλέξουμε ως χώρα «πνεύμα ενότητας και συνεργασίας» μπροστά στο επίμονο αίτημα της Νικόλα Στέρτζιον για δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας των Σκωτσέζων.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε γραπτή επιστολή του στην εφημερίδα Telegraph κατέστησε σαφές ότι θα αρνηθεί να επιτρέψει ένα δεύτερο δημοψήφισμα και αντ ‘αυτού, προσφέρθηκε να θεραπεύσει Σκωτσέζους ασθενείς σε αγγλικά νοσοκομεία και να διδάξει παιδιά σε αγγλικά σχολεία ως μέρος μιας προσέγγισης ενότητας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο επισημαίνοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία θα είναι μια σοβαρή κοινή ευθύνη.

Η κ. Στέρτζιον είπε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός «επιζητά καυγά με τις δημοκρατικές επιθυμίες του σκωτσέζικου λαού» αν πράγματι εμποδίσει το δημοψήφισμα.

«Δεν θα επιτύχεις. Οι μόνοι που μπορούν να αποφασίσουν το μέλλον της Σκωτίας είναι ο λαός της Σκωτίας».

Βρετανία: Ο υπ. Επικρατείας αρνήθηκε να αποκαλύψει πως θα διαχειριστεί το Λονδίνο, ενδεχόμενη νέα εκστρατεία ανεξαρτησίας της Σκωτίας

O Βρετανός υπουργός Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ αρνήθηκε την Κυριακή να αποκαλύψει πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση Τζόνσον, αν το κοινοβούλιο της Σκωτίας δρομολογήσει προς ψήφιση, ένα νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας κέρδισαν μία συνολική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Σκωτίας, κατά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη.

Η πρωθυπουργός και ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε μετά την εκλογική της νίκη, ότι θα ασκήσει πιέσεις για την προώθηση σχεδίων για ένα νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Η βρετανική κυβέρνηση είναι δυναμικά αντίθετη στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι το ζήτημα αυτό, επιλύθηκε το 2014, όταν οι Σκωτσέζοι ψήφισαν κατά της ανεξαρτησίας με ποσοστό 55% έναντι 45%.

Σε πολλαπλές ερωτήσεις που του τέθηκαν την Κυριακή από το Sky News, για το αν η κυβέρνηση θα πάει στα δικαστήρια για να σταματήσει το δημοψήφισμα, ο Γκόουβ αρνήθηκε να απαντήσει.

«Δε θα πάμε προς τα εκεί» είπε.

«Αν αρχίσουμε να κάνουμε εικασίες για έναν τύπο νομοθεσίας ή για άλλον τύπο δικαστικών ακροάσεων και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, θα πρόκειται για έναν μαζικό αντιπερισπασμό» εξήγησε ο Γκόουβ.

Σαρωτική νίκη

Οι Σκωτσέζοι αυτονομιστές επικράτησαν στις εκλογές για την ανάδειξη του τοπικού κοινοβουλίου εξασφαλίζοντας 64 έδρες, μόλις κάτω από την απόλυτη πλειοψηφία των 65 εδρών, ένα αποτέλεσμα που τους επιτρέπει να κερδίσουν μια τέταρτη θητεία στην ηγεσία αυτής της βρετανικής επαρχίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν την Κυριακή στη δημοσιότητα, οι Πράσινοι, οι οποίοι επίσης τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, κερδίζουν οκτώ έδρες, επιτρέποντας τον σχηματισμό μιας πλειοψηφίας υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ οι συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 31 βουλευτές στο Κοινοβούλιο Χόλιρουντ, στο Εδιμβούργο.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας και επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος ανεξαρτησίας SNP Νίκολα Στέρτζον προειδοποίησε τον Μπόρις Τζόνσον να μην αρνηθεί να επιτρέψει ένα δημοψήφισμα για αυτοδιάθεση μετά την αναμενόμενη παρουσία μιας πλειοψηφίας βουλευτών που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας στο κοινοβούλιο της Σκωτίας.

Μανιφέστο ανεξαρτησίας

Το Εθνικό Σκωτικό Κόμμα (SNP) πέτυχε μια ιστορική νίκη -αν και χωρίς αυτοδυναμία- αφού από το 2007 και για τέταρτη συνεχή θητεία επικρατεί στο Χόλιρουντ, με την Νίκολα Στέρτζιον να εμφανίζεται αποφασισμένη να οδηγήσει τον λαό της Σκωτίας στο πολυπόθητο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της.

Στη νικητήρια ομιλία της η πρωθυπουργός της Σκωτίας αφιέρωσε αρκετό χρόνο στο σχέδιό της για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μετά το τέλος της πανδημίας.

Όπως η ίδια ξεκαθάρισε «ο λαός της Σκωτίας έδωσε την πλειοψηφία της Βουλής στα κόμματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία» και «μάλιστα η πλειοψηφία τους είναι ακόμα ισχυρότερη από ό,τι στην προηγούμενη σύσταση του κοινοβουλίου» κάνοντας έτσι και «άνοιγμα» προς το κόμμα των Πράσινων, που τάσσεται επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας.

Η επικεφαλής του SNP έδειξε ότι δεν θα κάνει πίσω στις όποιες πιέσεις από το Γούεστμινστερ, αφού «αν επιχειρήσει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εμποδίσει το δημοψήφισμα, θα αποδείξει ότι δεν είναι μια Ένωση μεταξύ ίσων εθνών και αυτό θα αποτελέσει το βασικό μας επιχείρημα για ανεξαρτησία».

Ενωτικός ο Μπόρις

Ο Μπόρις Τζόνσον συνεχάρη χθες την επικεφαλής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος SNP, Νίκολα Στέρτζον για τη νίκη της στις τοπικές εκλογές και την προσκάλεσε σε μια συνάντηση με τη βρετανική κυβέρνηση για να συζητήσουν «κοινές προκλήσεις» όπως η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.

«Πιστεύω με πάθος ότι τα συμφέροντα των ανθρώπων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, και ιδίως στη Σκωτία, εξυπηρετούνται καλύτερα όταν συνεργαζόμαστε», τόνισε σε επιστολή του ο Βρετανός πρωθυπουργός στην αρχηγό της κυβέρνησης της Σκωτίας.

Ωστόσο, οι συζητήσεις κινδυνεύουν να μετατραπούν σε μπρα-ντε-φερ, καθώς η Στέρτζον, βασιζόμενη στην νίκη του κόμματος της, μπορεί να απαιτήσει τη διοργάνωση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας.

Ουαλία

Ο Τζόνσον έστειλε επίσης επιστολή στον Μαρκ Ντρέικφορντ, επικεφαλής της κυβέρνησης της Ουαλίας, του οποίου το Εργατικό Κόμμα αναδείχθηκε νικηφόρο στις τοπικές εκλογές κερδίζοντας τις 30 από τις 60 έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει «να δείξει το ίδιο πνεύμα ενότητας και συνεργασίας που σηματοδότησε τον αγώνα μας ενάντια στην πανδημία», η οποία έχει σκοτώσει πάνω από 127.000 ανθρώπους στη χώρα, που προετοιμάζεται τώρα για την ανάκαμψη στην μετά Covid εποχή.

Από την πλευρά του, ο Ντρέικφορντ κάλεσε τον πρωθυπουργό να «αναθερμάνει τις σχέσεις» με τα έθνη συνιστώσες του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή την οποία ο πρωθυπουργός πρέπει να εκμεταλλευτεί για να αναθερμάνει τις σχέσεις σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ουαλίας στο ουαλικό πρακτορείο ειδήσεων PA, καλώντας τον Τζόνσον να σεβαστεί την κυριαρχία των διαφόρων εθνών.

Σχετικά άρθρα