Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέες οδομαχίες μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και ισραηλινής Αστυνομίας στην Ιερουσαλήμ

Νέες οδομαχίες μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και ισραηλινής Αστυνομίας στην Ιερουσαλήμ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διαδηλώσεις, Διαδηλωτές, Ιεροσόλυμα (Ιερουσαλήμ), Ισραήλ, Όρος του Ναού, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τέμενος Αλ Ακσά,

Σε τουλάχιστον 90 ανέρχονται οι τραυματίες από τις νέες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και ισραηλινής Αστυνομίας που ξέσπασαν το Σάββατο το βράδυ σε διάφορες συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, μια μέρα μετά τα βιαιότερα επεισόδια των τελευταίων ετών στην περιοχή.

Εν μέσω αυτής της κλιμάκωσης, μια ρουκέτα εκτοξεύτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό που πρόσθεσε ότι έπληξε θέσεις της ισλαμιστικής φιλοτουρκικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων.

«Ενενήντα άνθρωποι τραυματίστηκαν σε βίαιες συγκρούσεις» στην Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος σε νεότερη ενημέρωσή της τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, έχοντας νωρίτερα αναφέρει περίπου 50 τραυματίες.

Οι περισσότεροι από αυτούς, ανάμεσά τους ανήλικοι, τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες ή χειροβομβίδες κρότου λάμψης, που έριξε η ισραηλινή Αστυνομία, πρόσθεσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Την Παρασκευή το βράδυ, συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών κυρίως στο Όρος του Ναού οδήγησαν σε πάνω από 200 τραυματίες.

Στο τέμενος Αλ Άκσα, τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ, που είναι χτισμένο στον ευρύτερο χώρο του αρχαίου εβραϊκού ναού, ένα πλήθος Παλαιστινίων, ωστόσο, προσευχόταν ειρηνικά μετά το ιφτάρ, το κύριο γεύμα στο τέλος της νηστείας της ημέρας κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Στην κοντινή συνοικία Σεΐχ Τζάρα, θέατρο καθημερινών διαδηλώσεων τις τελευταίες νύχτες κατά της πιθανής έξωσης παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους προς όφελος Ισραηλινών εποίκων, Παλαιστίνιοι βγήκαν πάλι χθες στους δρόμους και πέταγαν πέτρες στις ισραηλινές δυνάμεις.

Οι τελευταίες ανέπτυξαν την «αύρα», θωρακισμένο όχημα εκτόξευσης νερού, για να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η ισραηλινή Αστυνομία ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι περιόρισε την πρόσβαση στην Παλιά Πόλη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ για να αποτρέψει Παλαιστίνιους να «συμμετέχουν σε βίαιες ταραχές».

Ένα λεωφορείο που κατευθυνόταν από τα νότια της Ιερουσαλήμ εμποδίστηκε να συνεχίσει την πορεία του και η Αστυνομία εμπόδισε ορισμένους Παλαιστίνιους επιβάτες, σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Θέλουν να μας εμποδίσουν να πάμε στο αλ-Άκσα», δήλωσε ο Αλί αλ Κομάνι, 40 ετών, ένας τεχνίτης που στέκεται κοντά στην είσοδο του ιερού τόπου.

«Το Ισραήλ ενεργεί υπεύθυνα για τη διαφύλαξη του νόμου και της τάξης στην Ιερουσαλήμ διασφαλίζοντας παράλληλα την ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε συνάντηση με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.

Για εβδομάδες, οι εντάσεις παραμένουν υψηλές στην Ιερουσαλήμ, αλλά και στη Δυτική Όχθη (δηλαδή στην Ιουδαία), όπου οι Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν ενάντια στους περιορισμούς πρόσβασης που επέβαλε το Ισραήλ σε ορισμένες περιοχές κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και την πιθανή έξωση Παλαιστινίων από την Σεΐχ Τζάρα.

Την Παρασκευή, βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ Παλαιστινίων προσκυνητών και Ισραηλινών αστυνομικών που εισέβαλαν σε χώρο της Πλατείας Τεμενών, όπως αποκαλούν οι Άραβες το Όρος του Ναού.

Εικόνες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφάνιζαν αστυνομικούς να εισβάλουν στον χώρο και να ρίχνουν χειροβομβίδες κρότου λάμψης σε κτίρια, όπου προσευχόντουσαν πιστοί, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

Οι αστυνομικοί έκλεισαν τις πόρτες του τεμένους Αλ-Άσκα, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε πιστούς για μια ώρα, σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με την ισραηλινή Αστυνομία, οι προσκυνητές πέταξαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα προς την κατεύθυνση των αστυνομικών που φρουρούσαν τις εισόδους στην Πλατεία Τεμενών (Όρος του Ναού), με τους τελευταίους να απαντούν ρίχνοντας χειροβομβίδες και πυροβολώντας με πλαστικές σφαίρες.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, τουλάχιστον 205 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 80 που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, η συντριπτική πλειοψηφία στην Πλατεία Τεμενών (Όρος του Ναού).

Η Αστυνομία ανέφερε 18 τραυματίες στις τάξεις της.

Τα επεισόδια ήταν τα πιο βίαια μετά από εκείνα του 2017, όταν το Ισραήλ αποφάσισε να τοποθετήσει ανιχνευτές μετάλλων στην είσοδο του χώρου, πριν εγκαταλείψει τα σχέδιά του.

Η Χαμάς, η φιλοτουρκική τρομοκρατική οργάνωση παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε τους Παλαιστινίους να παραμείνουν στην Πλατεία Τεμενών μέχρι την Πέμπτη -την τελευταία ημέρα του Ραμαζανιού- και απείλησε το Ισραήλ με επιθέσεις αν το Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώσει, με απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί τη Δευτέρα, τις εξώσεις στη Σεΐχ Τζάρα.

Στη Λωρίδα της Γάζας, κοντά στο φράγμα που χωρίζει τον παλαιστινιακό θύλακα από το Ισραήλ, Ισραηλινοί στρατιώτες έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν Παλαιστίνιους διαδηλωτές.

Εμπρηστικά μπαλόνια που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ, δεν προκάλεσαν ζημιές, σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές.

Μετά τη βία της Παρασκευής, οι ΗΠΑ κάλεσαν «Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους να δράσουν για τον τερματισμό της βίας», εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για «την πιθανή έξωση παλαιστινιακών οικογενειών από τη Σεΐχ Τζάρα».

Ηγέτιδα των μοναρχιών του Κόλπου, η Σαουδική Αραβία κατήγγειλε αυτές τις πιθανές εξώσεις.

Το Ιράν, η Τυνησία, το Πακιστάν και η Αίγυπτος καταδίκασαν τις ισραηλινές ενέργειες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε χθες βράδυ το Ισραήλ κράτος «στυγνής τρομοκρατίας» και από τους μιναρέδες της Αγίας Σοφίας κηρύχθηκε τζιχάντ για την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ, ενώ και η Ιορδανία, φύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, που έχει υπογράψει ειρήνη με το Ισραήλ, κατήγγειλε την «άγρια επίθεση» εναντίον των Παλαιστινίων.

Να σημειωθεί ότι η Δυτική Όχθη και η Ανατολική Ιερουσαλήμ καταλήφθηκαν από το Ισραήλ ως ιορδανικό έδαφος (Πόλεμος των Έξι Ημερών).

Έντονη ανησυχία από ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία

Τα τέσσερα μέλη του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία) εξέφρασαν χθες την «έντονη ανησυχία τους» για τη βία στην Ιερουσαλήμ.

Το Κουαρτέτο «εκφράζει βαθιά ανησυχία για την καθημερινή βία και τις συγκρούσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ειδικά χθες το βράδυ, μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στο Χαράμ αλ-Σαρίφ / Όρος του Ναού», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωση.

«Είμαι θορυβημένοι από τις προκλητικές δηλώσεις ορισμένων πολιτικών ομάδων, από την εκτόξευση ρουκετών και εμπρηστικών μπαλονιών από τη Γάζα προς το Ισραήλ, καθώς και από τις επιθέσεις εναντίον παλαιστινιακών αγροκτημάτων στη Δυτική Όχθη», πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Το Κουαρτέτο «σημειώνει την έντονη ανησυχία του για την πιθανή έξωση οικογενειών Παλαιστινίων από τα σπίτια τους όπου ζουν για γενιές (…) και εκφράζει την αντίθεσή του σε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες απλώς κλιμακώνουν σε ένα ήδη τεταμένο περιβάλλον».

«Καλούμε τις ισραηλινές Αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν μέτρα που ενδέχεται να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της κατάστασης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των μουσουλμανικών ιερών ημερών», συνέχισε το κείμενο.

Σχετικά άρθρα