Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιούνκερ: Ο Ερντογάν δεν σέβεται τις αρχές – Να είμαστε ξεκάθαροι μαζί του

Γιούνκερ: Ο Ερντογάν δεν σέβεται τις αρχές – Να είμαστε ξεκάθαροι μαζί του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Λίγο πριν βρεθεί στην Αθήνα για το Φόρουμ των Δελφών, στις 10-15 Μαΐου, ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παραχώρησε συνέντευξη στην Realnews.

Ο ΖανΚλοντ Γιούνκερ, αναφέθηκε μεταξύ άλλων στην ελληνική οικονομία, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο πώς και πότε η χώρα μας έφτασε πολύ κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη.

Διαβάστε ένα απόσπασμα της συνέντευξής του:

Πώς σχολιάζετε τη στρατηγική εμβολιασμού της Ε.Ε.;

Στην αρχή της πανδημικής κρίσης, η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν αρκετά ανοργάνωτη, καθώς τα κράτη-μέλη κοιτούσαν το εσωτερικό τους συμφέρον.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση -και επομένως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- δεν διαθέτει επαρκείς πολιτικές όταν πρόκειται για θέματα δημόσιας υγείας.

Είχαμε συνοριακούς ελέγχους και απαγορεύσεις στις εξαγωγές, δύο κακές αποφάσεις που ελήφθησαν από ορισμένα κράτη-μέλη.

Ωστόσο, σήμερα, η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί.

Θεωρώ ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού πηγαίνει καλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι σε θέση να επιτύχει τον εμβολιαστικό στόχο του 70% έως το τέλος του καλοκαιριού και τις αρχές του φθινοπώρου.

Πιστεύω ότι η εξέλιξη θα είναι αυτή που χρειαζόμαστε.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας, τι θα κάνατε διαφορετικά; Υπάρχει κάτι που μπορούμε να διορθώσουμε;

Αν και δεν θέλω να δώσω δημόσιες συμβουλές στην Επιτροπή, γιατί αποτελεί αρχή μου να μη σχολιάζω ούτε τους προκατόχους μου ούτε τους διαδόχους μου, καθώς είναι γεγονός πως είχα πάντα προκατόχους και πάντα θα έχω διαδόχους που είναι πολύ προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους για τις επιδόσεις της Επιτροπής.

Πιστεύω ότι στην αρχή της πανδημίας και στην αρχή των εμβολιασμών η επικοινωνία δεν ήταν η καλύτερη, επειδή η Ε.Ε. είχε δώσει την εντύπωση μιας καθολικής πρόσβασης στα εμβόλια, και ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να εμβολιαστούν στο σύνολό τους σε διάστημα λίγων μηνών.

Δεν έλαβαν υπόψη τις πιθανές αστοχίες που θα μπορούσαν να προκύψουν – και αναφέρομαι στην αποτυχία του AstraZeneca.

Επομένως, στο θέμα της επικοινωνίας θα ήμουν λίγο πιο συνετός.

Φυσικά, αυτό που λέω δεν αφορά μόνο την Επιτροπή, αλλά και τα διάφορα κράτη-μέλη.

Ήμασταν υπερβολικά αισιόδοξοι στην έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού.

Είναι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού το κατάλληλο εργαλείο για τη διευκόλυνση των ταξιδιών;

Η ιδέα δεν είναι κακή. Οι χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αυτό το είδος πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Συμφωνώ απόλυτα με τον Έλληνα πρωθυπουργό όταν ζητά τέτοια πιστοποιητικά. Είναι καλό για την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, πλησίασε η Ελλάδα την έξοδο από την ευρωζώνη; Και, αν ναι, πότε;

Ναι. Αυτό συνέβη το 2015, επί κυβερνήσεως Αλέξη Τσίπρα.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, ήθελαν να αποκλείσουν την Ελλάδα από την περιοχή του ευρώ, καθώς εκείνη την εποχή μόνο λίγοι άνθρωποι πίστευαν πως η Ελλάδα ήταν ικανή να ξεπεράσει την κρίση.

Αυτή ήταν η κατάσταση το 2015. Περισσότερες από μία κυβερνήσεις μού είπαν ότι η Επιτροπή πρέπει να απέχει από την ανάληψη πρωτοβουλίας σε αυτόν τον τομέα, διότι επρόκειτο για θέμα κυβερνήσεων και μόνο και όχι για την Επιτροπή.

Αναφερόμουν πάντα στη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι η Επιτροπή είναι υπεύθυνη για τις εντάξεις στην Ε.Ε. και ήταν γενικά προς το συμφέρον της Ε.Ε. να διατηρήσει την Ελλάδα ως μέλος της ευρωζώνης.

Πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί και σαφείς.

Όσον αφορά την Τουρκία και τις προσδοκίες που υπάρχουν, οφείλουμε να αναδιαμορφώσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία.

Ωστόσο, ένα είναι ξεκάθαρο. Η Ε.Ε. είναι στο πλευρό της Ελλάδας, όχι μόνο επειδή η Ελλάδα είναι κράτος μέλος αλλά και επειδή η Ελλάδα είναι η Ελλάδα.

Οπότε πρέπει να εξηγήσουμε στον Ερντογάν, όπως και κάνουμε, πως, επειδή δεν σέβεται τις αρχές που διαμορφώνουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα, απομακρύνεται από μια μελλοντική ένταξη στην Ε.Ε.

Πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι με τον Ερντογάν.

Σχετικά άρθρα