Λήγει απόψε τα μεσάνυχτα η προθεσμία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση, ή να εξετάσει την πιθανότητα να οδηγήσει το κόμμα του «Λικούντ» στην αντιπολίτευση για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια.
Ο Νετανιάχου αγωνίστηκε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία από τις 23 Μαρτίου, όταν τα εκλογικά αποτελέσματα οδήγησαν σε νέο αδιέξοδο για τέταρτη συνεχόμενη φορά τα τελευταία δύο χρόνια.
Παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις με πολλούς από τους αντιπάλους του και την άνευ προηγουμένου επαφή με τον ηγέτη ενός μικρού ισλαμικού αραβικού κόμματος, ο Νετανιάχου δεν κατάφερε να κλείσει μια συμφωνία.
Η διορία λήγει τα μεσάνυχτα, οπότε η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης επιστρέφει στον πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν ελλείψει συμφωνίας.
Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας δεν ωθεί αμέσως τον Νετανιάχου εκτός πρωθυπουργικού θώκου.
Ο πρόεδρος Ρίβλιν θα μπορούσε να του δώσει δύο επιπλέον εβδομάδες για να σχηματίσει συγκυβέρνηση.
Θα μπορούσε επίσης να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και την ευκαιρία σε έναν από τους αντιπάλους του Νετανιάχου, ή να στείλει το θέμα απευθείας στο κοινοβούλιο.
Αυτό θα έδινε στους βουλευτές την ευκαιρία να επιλέξουν έναν από τους υποψήφιους πρωθυπουργούς.
Εάν αποτύχουν όλες οι επιλογές, η χώρα θα αντιμετωπίσει νέες εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο, που σημαίνει πολλούς μήνες πολιτικής παράλυσης.
Στις εκλογές της 23ης Μαρτίου, το «Λικούντ» του Νετανιάχου αναδείχθηκε ως το μεγαλύτερο ενιαίο κόμμα, με 30 έδρες στο κοινοβούλιο των 120 μελών.
Αλλά για να σχηματίσει κυβέρνηση, πρέπει να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των 61 εδρών.
Ο σχηματισμός μίας κυβέρνησης της δεξιάς έχει περιπλεχθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δική του, δεξιά, θρησκευτική και εθνικιστική βάση.
Το κόμμα «Νέα Ελπίδα», με επικεφαλής έναν πρώην βοηθό του Νετανιάχου, αρνείται να υπηρετήσει συγκυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό λόγω βαθιών προσωπικών διαφορών.
Ο «Θρησκευτικός Σιωνισμός», ένα ακροδεξιό κόμμα που υποστηρίζει μια ανοιχτά ρατσιστική πλατφόρμα, υποστηρίζει τον Νετανιάχου αλλά απέκλεισε τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση με Άραβες-Ισραηλινούς εταίρους. Η «Γιαμίνα», ένα άλλο δεξιό κόμμα με επικεφαλής έναν πρώην βοηθό του Νετανιάχου, αρνήθηκε να δεσμευτεί είτε για αυτόν, είτε για τους αντιπάλους του.
Τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου είπε ότι προσέφερε στον επικεφαλής του «Γιαμίνα», Ναφτάλι Μπένετ, μία εκ περιτροπής πρωθυπουργία, με τον Μπένετ να αναλαμβάνει πρωθυπουργός το πρώτο έτος.
Ο Μπενέτ απάντησε στον Νετανιάχου: «Δεν ζήτησα ποτέ την πρωθυπουργία, απλά ζήτησα από τον Νετανιάχου να σχηματίσει μια δεξιά κυβέρνηση, την οποία θα υποστηρίζαμε».
Στο Ισραήλ βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη του Νετανιάχου για διαφθορά.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγορείται για απάτη, απιστία και δωροδοκία σε μια σειρά σκανδάλων.
Η δίκη έχει προχωρήσει στη φάση των μαρτύρων, με μία ενοχλητική μαρτυρία που τον κατηγορεί ότι εξασφαλίζει εύνοιες μέσων ενημέρωσης. Ο Νετανιάχου αρνείται τις κατηγορίες.
Οι αντίπαλοι του Νετανιάχου, εν τω μεταξύ, έχουν πραγματοποιήσει δικές τους συναντήσεις σε μια προσπάθεια να συγκροτήσουν μια πιθανή εναλλακτική κυβέρνηση.
Ο Νετανιάχου υπέστη επίσης μια σειρά ενοχλητικών ηττών στο κοινοβούλιο.
Νωρίτερα αυτό το μήνα οι αντίπαλοί του κέρδισαν τον έλεγχο της ισχυρής Επιτροπής Διακανονισμών, η οποία ελέγχει τη νομοθετική ατζέντα έως ότου σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση.
Παρά όλες τις αδυναμίες του Νετανιάχου, παραμένει ασαφές εάν οι αντίπαλοί του μπορούν να σχηματίσουν μια εναλλακτική κυβέρνηση.
Η αντιπολίτευση περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα κομμάτων που έχουν λίγα κοινά μεταξύ τους, εκτός από την εχθρότητα τους απέναντι στον Νετανιάχου.
Εάν ο Νετανιάχου αποτύχει να δημιουργήσει συνασπισμό μέχρι τα μεσάνυχτα, θα κάνει ό, τι μπορεί για να αποτρέψει τους αντιπάλους του να καταλήξουν σε συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.
Αυτό θα τον κράτησει στο αξίωμά του μέχρι τις επόμενες εκλογές, επιτρέποντάς του να πολεμήσει τις κατηγορίες διαφθοράς από τη θέση του πρωθυπουργού και να του δώσει άλλη μια ευκαιρία να κερδίσει μια νέα θητεία, μαζί με πιθανή ασυλία από τη δίωξη.