Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η φιλοϊρανική «Ταξιαρχία Φατιμιγιούν» προσηλυτίζει και στρατολογεί νεαρούς Σύρους στο Χαλέπι

Η φιλοϊρανική «Ταξιαρχία Φατιμιγιούν» προσηλυτίζει και στρατολογεί νεαρούς Σύρους στο Χαλέπι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράν, Σιίτες, Συρία, Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (Ιράν), Χαλέπι,

Αξιόπιστες πηγές στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου ενημέρωσαν το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) ότι οι στρατολογήσεις Σύρων συνεχίζονται από τις παραστρατιωτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν (σ.σ. Φρουρούς της Επανάστασης), ιδίως από την αφγανική (Ιρανών σιιτών του Αφγανιστάν) πολιτοφυλακή Λίγουα Φατιμιγιούν, καθώς προσφέρουν οικονομικά κίνητρα για να προσελκύσουν νεαρούς και ενήλικες άνδρες, εκμεταλλευόμενη τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Σύμφωνα με πηγές του SOHR, ο αριθμός των ατόμων που στρατολογήθηκαν από ιρανικές πολιτοφυλακές στην ύπαιθρο του Χαλεπίου από τις αρχές Φεβρουαρίου έχει αυξηθεί σε 805 άνδρες.

Οι επιχειρήσεις στρατολόγησης επικεντρώνονται στις Μασκάνα, Αλ Σφιράχ, Ντέιρ Χαφέρ και σε άλλες περιοχές σε πόλεις και χωριά του ανατολικού Χαλεπίου μέσω φιλοϊρανών θρησκευτικών κηρύκων και γραφείων του Ιράν που προσφέρουν οικονομικά κίνητρα.

Να σημειωθεί ότι η στρατολόγηση συνοδεύεται και από προσηλυτισμό στο σιιτικό Ισλάμ.

Επίσης, πηγές του SOHR λένε ότι οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν έφεραν στρατιωτική και υλικοτεχνική υποστήριξη στην πρόσφατα δημιουργημένη βάση στον λόφο του χωριού Χαμπούμπα, μεταξύ του Αλ Χαφσάχ και της Μασκάνα στο ανατολικό Χαλέπι, στην όχθη του Ευφράτη. οι δυνάμεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) κρατάνε την απέναντι όχθη του ποταμού.

Η φιλοϊρανική πολιτοφυλακή «Ταξιαρχία Φατιμιγιούν» έχει γίνει η δεύτερη ισχυρότερη δύναμη του Ιράν στη Συρία μετά τη Λιβανέζικη Χεζμπολάχ.

Η «Ταξιαρχία Φατιμιγιούν», γνωστή και ως «Χεζμπολάχ του Αφγανιστάν», συγκροτήθηκε το 2014 για να πολεμήσει στο πλευρό της συριακής κυβέρνησης.

Χρηματοδοτείται, εκπαιδεύεται και εξοπλίζεται από τους Φρουρούς της Επανάστασης και διοικείται από Ιρανούς αξιωματικούς.

Το 2017 η δύναμή της υπολογιζόταν μεταξύ 10.000 και 20.000 μαχητών.

Έχει υποστεί βαριές απώλειες πολεμώντας στη Συρία. Συγκεκριμένα, λέγεται ότι σκοτώθηκαν 2.000 άνδρες και τραυματίστηκαν 8.000 από το 2014 έως το 2017.

Η «Ταξιαρχία Φατιμιγιούν» προήλθε από σιίτες Αφανούς μαχητές της οργάνωσης «Στρατός του Μουχάμαντ», που συμμετείχε στον πόλεμο του Αφγανιστάν ενάντια στη Σοβιετική Ένωση και ενάντια στους Ταλιμπάν και από άνδρες της «Ταξιαρχίας Αμπουζάρ». Όλοι αυτοί είναι Αφγανοί σιίτες και ιρανικής καταγωγής.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η πλειονότητα των Αφγανών μιλάνε περσικά, οι Αφγανοί είναι κυρίως ιρανικό έθνος.

Οι Παστούν (42%), οι Τατζίκοι (27%), οι Χαζάρα (9%), οι Αϊμάκ (4%), οι Μπαλούχοι (2%), είναι όλοι ιρανικές φυλές του Αφγανιστάν.

Ωστόσο, σύμμαχοι της Τεχεράνης είναι οι σιίτες Αφγανοί, που αποτελούν περίπου το 30% του πληθυσμού.

Στο Αφγανιστάν παρά τους πολέμους και τις κακουχίες σημειώνεται δημογραφική έκρηξη. Ο πληθυσμός του σήμερα υπολογίζεται στα 39 εκατομμύρια και το 2050 λέγεται ότι θα φτάσει τα 70 εκατ.

Σχετικά άρθρα