Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αναβλήθηκε η δίκη της Halkbank στις ΗΠΑ – Κρύος ιδρώτας λούζει τον Ερντογάν

Αναβλήθηκε η δίκη της Halkbank στις ΗΠΑ – Κρύος ιδρώτας λούζει τον Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Τράπεζες,

Αναβλήθηκε η δίκη που θα ξεκινούσε σήμερα 3 Μαΐου στο περιφερειακό δικαστήριο του νότιου τμήματος της Νέας Υόρκης εναντίον της τουρκικής τράπεζας Halkbank με τις κατηγορίες της συμμετοχής της σε κύκλωμα αποφυγής των κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν επί μία πενταετία, από το 2012 μέχρι το 2016, γράφει το Hellas Journal.

Η Halkbank έχει ασκήσει έφεση αμφισβητώντας τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου με το επιχείρημα ότι είναι κρατική τράπεζα, και η εκδίκαση δεν μπορεί να ξεκινήσει μέχρι να αποφασίσει σχετικά το αρμόδιο εφετείο.

Η πορεία της υπόθεσης αναμένεται να έχει σημαντικές πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις στην Τουρκία, ωστόσο όπως σημειώνει αμερικανική νομική πηγή η αναβολή δεν έχει κάποια βαθύτερη ερμηνεία, πέρα από το τυπικό του πράγματος.

Σημειώνεται ότι η Halkbank έχει ήδη χάσει μία έφεση στην οποία επικαλούνταν την ασυλία του foreign sovereigns immunity act.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει διαμηνύσει ότι θα παραμείνει αμέτοχος στην υπόθεση, καθώς είναι θέμα των δικαστικών Αρχών, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του που είχε προσπαθήσει να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης υπέρ της Halkbank.

Η τράπεζα έχει χαρακτηρισθεί ως η Bad Bank του Ερντογάν και κατηγορείται ότι συμμετείχε σε ένα περίπλοκο ιστό εταιριών βιτρίνας που αντάλλασσαν ιρανικό αέριο με τουρκικό χρυσό, υπό την προστασία κορυφαίων αξιωματούχων της Τουρκίας και του Ιράν, οι οποίοι δωροδοκούνταν.

Αν καταδικασθεί κινδυνεύει με βαρύ πρόστιμο ή και αποκλεισμό από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift, κάτι που αναλυτές εκτιμούν ότι θα προκαλέσει την κατάρρευση της τράπεζας και ίσως και νέα τραπεζική κρίση στη γείτονα.

Σχετικά άρθρα