Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν θα απελευθερώσει δυτικούς κρατούμενους εάν αποδεσμευτούν 7 δισ. δολάρια – Τι απαντάνε οι ΗΠΑ

Το Ιράν θα απελευθερώσει δυτικούς κρατούμενους εάν αποδεσμευτούν 7 δισ. δολάρια – Τι απαντάνε οι ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ηνωμένο Βασίλειο, Ιράν, Κατασκοπεία, Στέιτ Ντιπάρτμεντ,

Την είδηση ότι το Ιράν θα απελευθερώσει δυτικούς κρατούμενους με αντάλλαγμα δισεκατομμύρια δολάρια που θα καταβάλουν ή θα αποδεσμεύσουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Σύμφωνα με το Reuters, το κρατικό Μέσο επικαλέστηκε ανώνυμη κυβερνητική πηγή.

Σύμφωνα με αυτήν, η συμφωνία ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον περιλαμβάνει την εκατέρωθεν απελευθέρωση κρατουμένων, με αντάλλαγμα το ξεπάγωμα ιρανικών κεφαλαίων ύψους 7 δισ. δολαρίων, που είναι δεσμευμένα από τις αμερικανικές κυρώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Όπως ανέφερε η ιρανική κρατική τηλεόραση, οι ΗΠΑ δέχθηκαν να αποδοθούν 7 δισ. δολάρια στο Ιράν, ενώ θα απελευθερώσουν τέσσερις Ιρανούς που παραβίασαν τις αμερικανικές κυρώσεις.

Σε αντάλλαγμα η Τεχεράνη θα απελευθερώσει τέσσερις Αμερικανούς που κατηγορούνται για κατασκοπία.

Η Ζαγαρί-Ράτκλιφ, που εργαζόταν στο ίδρυμα Thomson Reuters Foundation, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης τον Απρίλιο του 2016 και στη συνέχεια κρίθηκε ένοχη για συνωμοσία με σκοπό της ανατροπή του ιερατικού κατεστημένου στο Ιράν. Αφέθηκε ελεύθερη από την κατ’ οίκον κράτηση τον περασμένο μήνα στο τέλος μιας πενταετούς ποινής, αλλά αμέσως της δόθηκε εντολή να επιστρέψει και πάλι στο δικαστήριο αντιμέτωπη με νέες κατηγορίες για προπαγάνδα. Το ιρανικό δικαστήριο καταδίκασε τη Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ σε επιπλέον φυλάκιση ενός έτους ενώ της απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα για ένα έτος. Η οικογένεια της Ζαγαρί-Ράτκλιφ καθώς και το Thomson Reuters Foundation αρνούνται τις όποιες κατηγορίες. Η ίδια πέρασε τέσσερα χρόνια στη φυλακή πριν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό τον Μάρτιο του 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Επίσης, το ιρανικό ΜΜΕ ανέφερε ότι έχει επέλθει συμφωνία και με τη Βρετανία για την απελευθέρωση της Ιρανο-Βρετανίδας Zaghari-Ratcliffe, η οποία βρίσκεται σε ιρανική φυλακή, καταδικασμένη για προπαγάνδα κατά του καθεστώτος.

Σύμφωνα με τους Ιρανούς η Zaghari-Ratcliffe θα απελευθερωθεί αν το Λονδίνο καταβάλει 400 εκατ. δολάρια.

Διαψεύδει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε τις πληροφορίες περί ανταλλαγής κρατουμένων με το Ιράν.

«Οι πληροφορίες ότι μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων έχει επιτευχθεί δεν είναι αληθινές», είπε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.

«Όπως έχουμε πει, θέτουμε πάντα το ζήτημα των Αμερικανών που κρατούνται ή αγνοούνται στο Ιράν.

»Δεν θα σταματήσουμε έως ότου μπορέσουμε να τους επανενώσουμε με τις οικογένειές τους».

Το Ιράν και οι διεθνείς δυνάμεις διεξάγουν συνομιλίες για την επαναφορά της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με την Ουάσιγκτον, από την οποία είχε αποσυρθεί πριν από τρία χρόνια.

Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν στο Ρόιτερς τον περασμένο μήνα ότι μια προσωρινή συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει έναν τρόπο για να κερδηθεί χρόνος με στόχο μια μόνιμη διευθέτηση, η οποία θα περιλάμβανε την αποδέσμευση ιρανικών κεφαλαίων, που έχουν μπλοκαριστεί λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

Σχετικά άρθρα