Εξελίξεις σχετικά με την πορεία των δοκιμών του εμβολίου κατά του κορονοϊού, που έχουν αναπτύξει η BioNTech και η Pfizer, σε μωρά και παιδιά έως 12 ετών.
Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, μεταδίδει το Spiegel, αναμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει αποτελέσματα από τις δοκιμές του εμβολίου για μωρά από έξι μηνών.
Συγκεκριμένα, ο Ουγούρ Σαχίν τόνισε ότι «τον Ιούλιο μπορεί να είναι διαθέσιμα τα πρώτα αποτελέσματα για παιδιά από πέντε έως 12 ετών, τον Σεπτέμβριο για τα μικρότερα παιδιά» και πρόσθεσε πως χρειάζεται ένα διάστημα τεσσάρων με έξι εβδομάδων προκειμένου να αξιολογηθούν τα δεδομένα.
«Αν όλα πάνε καλά, μόλις αξιολογηθούν τα δεδομένα, θα μπορέσουμε να υποβάλουμε την αίτηση για έγκριση του εμβολίου για όλα τα παιδιά στην αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα σε διάφορες χώρες», εκτίμησε ο ίδιος.
Εκπρόσωπος της BioNTech επιβεβαίωσε το χρονοδιάγραμμα για τα αποτελέσματα των δοκιμών σε παιδιά μικρότερης ηλικίας.
Οι BioNTEch και Pfizer ζήτησαν από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ αυτόν τον μήνα να εγκρίνουν άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου τους για εφήβους ηλικίας 12 έως 15 ετών.
Ο Σαχίν δήλωσε στο Spiegel πως η εταιρία είναι «στα τελευταία στάδια πριν από την υποβολή» στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές του εμβολίου της για παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω.
Η αξιολόγηση αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις με έξι εβδομάδες, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανό το εμβόλιο της BioNTech να λάβει έγκριση για χρήση στην ΕΕ από αυτή την ηλικιακή ομάδα ήδη από τον Ιούνιο.
Η εκπρόσωπος της εταιρίας, ωστόσο, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για τη χρονική στιγμή υποβολής της αίτησης.
Στα τέλη Μαρτίου, δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία δοκιμής, που έδειξε πως το εμβόλιο των δύο εταιριών κατά της COVID-19 είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και παράγει ισχυρή ανοσοαπόκριση σε εφήβους.
Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έχει ήδη λάβει άδεια χρήσης για όσους είναι 16 ετών και άνω.
Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, οι νέοι είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19, ωστόσο, είναι πιο πιθανό να μολυνθούν χωρίς να παρουσιάσουν συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μεταδίδουν τον κορονοϊού σε άλλους ανθρώπους.