Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκία: Η βάση του Ιντσιρλίκ είναι δική μας και όχι των Αμερικανών

Τουρκία: Η βάση του Ιντσιρλίκ είναι δική μας και όχι των Αμερικανών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιντσιρλίκ, Τουρκία,

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσαν την Τετάρτη ότι η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ είναι μία από τις βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων και ότι ανήκει στην Δημοκρατία της Τουρκίας με όλες τις εγκαταστάσεις της, μετέδωσαν το τούρκικο πρακτορείο Ihlas και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Πληροφορίες που διέρρευσαν πηγές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, στον απόηχο της δήλωσης του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, περί «γενοκτονίας των Αρμενίων» αναφορικά με τα γεγονότα του 1915, έκαναν εκτιμήσεις σχετικά με τις βάσεις στη χώρα όπως και το «κλείσιμο της αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ στα Άδανα».

Στις συζητήσεις που έχουν ανοίξει και στους ισχυρισμούς ότι οι Αμερικανοί έχουν δικαιώματα στη βάση, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η ιδιοκτησία της βάσης Ιντσιρλίκ στα Άδανα, μαζί με το περιεχόμενό της, ανήκει στην Τουρκία.

Όπως προβλέπει η Συμφωνία Άμυνας και Οικονομικής Συνεργασίας που υπεγράφη στις 29 Μαρτίου 1980, σχετικά με τη χρήση ορισμένων εγκαταστάσεων, στις οποίες η Τουρκία και οι ΗΠΑ ενεργούν από κοινού, αναφέρεται, όπως επισημαίνεται, ότι: «Επιτρέπεται στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να συμμετάσχει σε κοινά αμυντικά έργα στις εγκαταστάσεις των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων στο Ιντσιρλίκ».

Πηγές του τουρκικού υπουργείου σημείωσαν ότι, «η βάση Ιντσιρλίκ είναι μία από τις βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας μας που ανήκουν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, είναι τουρκική βάση.

»Η κυριότητα όλων των εγκαταστάσεων ανήκει στη Δημοκρατία της Τουρκίας.

»Η ένδοξη σημαία μας ανυψώνεται 24 ώρες την ημέρα και δεν υποστέλλεται ποτέ».

Υπενθυμίζεται ότι ο πολιτικός εταίρος του Ερντογάν, ηγέτης των Γκρίζων Λύκων και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί πρότεινε το κλείσιμο της βάσης σε αντίποινα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν έχει απειλήσει να αρνηθεί την πρόσβαση των ΗΠΑ σε ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στο Κουρετσίκ, ένα κρίσιμο μέρος των αμυντικών δυνατοτήτων σε βαλλιστικούς πυραύλους του ΝΑΤΟ, καθώς και στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, κοντά στη Συρία, που χρησιμοποιείται από το Πεντάγωνο για την αποθήκευση τακτικών πυρηνικών όπλων.

Τίποτα από τα δύο δεν έχει τολμήσει μέχρι στιγμής ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Αεροπορική Βάση Ιντσιρλίκ (İncirlik Hava Üssü) είναι αεροπορική βάση στη συνοικία Ιντσιρλίκ της πόλης των Αδάνων, στην Τουρκία.

Η βάση βρίσκεται μέσα σε μια αστική περιοχή 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων, 10 χιλιόμετρα ανατολικά του κέντρου της πόλης και 32 χιλιόμετρα εσωτερικά από τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών και η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία είναι οι κύριοι χρήστες της αεροπορικής βάσης.

Η Αεροπορική Βάση Ιντσιρλίκ αποτελεί έδρα της 10ης Τακτικής Αεροπορικής Διοίκησης, της 2ης Διοίκησης Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (Türk Hava Kuvvetleri).

Την κατασκεύασαν οι Αμερικανοί

Η απόφαση για την κατασκευή της Αεροπορικής Βάσης Ιντσιρλίκ πάρθηκε κατά τη διάρκεια της Β΄ Διάσκεψης του Καΐρου, το Δεκέμβριο του 1943 αλλά τα έργα κατασκευής ξεκίνησαν μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Μηχανικό Σώμα Στρατού των ΗΠΑ άρχισε την κατασκευή της Αεροπορικής Βάσης Ιντσιρλίκ την άνοιξη του 1951.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αρχικά σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει τη βάση ως στάση έκτακτης ανάγκης και τις εγκαταστάσεις αποκατάστασης για μεσαία και βαριά βομβαρδιστικά.

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ υπέγραψαν μια συμφωνία κοινής χρήσης για τη νέα αεροπορική βάση τον Δεκέμβριο του 1954.

Στις 21 Φεβρουαρίου του 1955, η Αεροπορική Βάση ονομάστηκε επίσημα Αεροπορική Βάση Αδάνων (Adana Hava Üssü), με την 7216η Αεροπορική Μοίρα (7216th Air Base Squadron) να τη χρησιμοποιεί ως έδρα.

Έπειτα, στις 28η Φεβρουαρίου του 1958 μετονομάστηκε σε «Αεροπορική Βάση Ιντσιρλίκ».

Απόπειρα πραξικοπήματος 2016

Ως αποτέλεσμα της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016, η εξωτερική τροφοδοσία της βάσης με ηλεκτρική ενέργεια από την Τουρκία είχε κοπεί, σε συνδιασμό με τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για τα στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Πίτερ Κουκ, ανέφερε ότι οι «εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ λειτουργούν σε εσωτερικές πηγές ενέργειας».

Ο εκπρόσωπος του Ναυτικού της EUCOM, λοχαγός Ντάνι Χερνάντεζ δήλωσε σχετικά με την κατάσταση ότι «όλα τα περιουσιακά στοιχεία μας στην Τουρκία είναι πλήρως υπό έλεγχο και δεν υπήρξε καμία προσπάθεια να αμφισβητηθεί αυτό το καθεστώς. Δεν υπήρχε χάος στη βάση».

Το επίπεδο ασφαλείας στη βάση έχει μετακινηθεί σε DELTA, στο υψηλότερο επίπεδο, το προσωπικό των ΗΠΑ περιορίστηκε στη βάση και οι ντόπιοι δεν είχαν πρόσβαση.

Έως και τη 17η Ιουλίου η ηλεκτρική ενέργεια παρέμεινε αποσυνδεδεμένη. Όταν ελέγχθηκε η κατάσταση δόθηκε ξανά άδεια από την Τουρκία για τη διεξαγωγή αεροπορικών δραστηριοτήτων των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους από το Ιντσιρλίκ, ενώ ο Τούρκος διοικητής της βάσης, αντιπτέραρχος Μπεκίρ Ερκάν Βαν, συνελήφθη από τις τουρκικές δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Ερντογάν.

Ο αντιπτέραρχος Βαν ζήτησε άσυλο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν έγινε δεκτό.

Να σημειωθεί ότι εκείνες τις ώρες, που οι Τούρκοι κατηγορούσαν τους Αμερικανούς ως υποκινητές της απόπειρας πραξικοπήματος, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί στο Ιντσιρλίκ είχαν τεθεί υπό ανεπίσημη πολιορκία.

Σχετικά άρθρα