Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε γυναίκα ακτιβίστρια δικηγόρο

Το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε γυναίκα ακτιβίστρια δικηγόρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μοσούλη, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Σαμίρα Σάλεχ Άλι αλ Νουάιμι, Τζιχαντιστές,

Το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε δημόσια την ιρακινή δικηγόρο υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σαμίρα Σάλεχ Άλι αλ Νουάιμι (Samira Salih al-Nuaimi) στη Μοσούλη, η οποία κρίθηκε ένοχη για “αποστασία” (απάρνηση του Ισλάμ) από ισλαμικό δικαστήριο που έχουν συστήσει οι τζιχαντιστές.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ, η Σαμίρα Σάλεχ Άλι αλ Νουάιμι απήχθη από το σπίτι της στις 17 Σεπτεμβρίου, αφού πρώτα επέκρινε μέσω του Facebook το Ισλαμικό Κράτος διότι κατέστρεφε αρχαία τεμένη και ναούς.

Η Σαμίρα Σάλεχ Άλι αλ Νουάιμι οδηγήθηκε σε ένα θρησκευτικό δικαστήριο (Δικαστήριο της Σαρία) -κάτι σαν την Ιερά Εξέταση του χριστιανισμού- και στη συνέχεια βασανίστηκε επί πέντε ημέρες πριν οι τζιχαντιστές την καταδικάσουν σε δημόσια εκτέλεση.

Εκτελέστηκε τη Δευτέρα, ανέφερε ο ΟΗΕ. Η σελίδα της στο Facebook φαίνεται να έχει κατέβει μετά τον θάνατό της.

“Βασανίζοντας και εκτελώντας μια γυναίκα δικηγόρο – υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία υπερασπιζόταν ειδικότερα τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των συμπατριωτών της στη Μοσούλη, το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να επιβεβαιώνει τη μιαρή του φύση, που συνδυάζει μίσος, μηδενισμό και βαρβαρότητα, με την απόλυτη έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια”, δήλωσε ο Νικολάι Μλαντένοφ της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ.

Το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Κόλπο, που πρώτο επιβεβαίωσε τον θάνατο της δικηγόρου, ανέφερε ότι θεωρεί τη δολοφονία της δικηγόρου και άλλες ενέργειες των τζιχαντιστών που ελέγχουν τμήματα του Ιράκ και της Συρίας «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Εκατοντάδες γυναίκες και κορίτσια που ανήκουν στη μειονότητα των Γιαζίντι κρατούνται ακόμα αιχμάλωτες από το Ισλαμικό Κράτος και έντονη είναι η ανησυχία ότι κάποιες από αυτές έχουν πουληθεί ως σκλάβες ή είναι αντιμέτωπες με διάφορες μορφές εξαναγκαστικών γάμων.

Στις γυναίκες στη Μοσούλη έχουν επιβληθεί αυστηροί περιορισμοί τους τελευταίους μήνες, περιλαμβανομένου ενός κανονισμού που τους απαγορεύει να περπατούν σε δημόσιους χώρους χωρίς τη συνοδεία ενός άνδρα, σημειώνει ο ΟΗΕ.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επισήμανε ότι λαμβάνει μια σταθερή ροή αναφορών περί διάπραξης επιθέσεων εναντίον γυναικών στη Μοσούλη, την οποία κατέλαβε το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο.

«Οι μορφωμένες γυναίκες που εργάζονται ως επαγγελματίες φαίνεται πως απειλούνται ιδιαίτερα» σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Δύο γυναίκες πολιτικοί είχαν εκτελεστεί από την οργάνωση τον Ιούνιο και μία τρίτη αγνοείται.

Στην πόλη Σντεράτ, κοντά στη Μοσούλη, τζιχαντιστές εισέβαλαν στο σπίτι μιας γυναίκας υποψηφίου στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές, την σκότωσαν και απήγαγαν τον άνδρα της, επεσήμανε ο ΟΗΕ.

Την ίδια ημέρα, μια ακόμα γυναίκα πολιτικός απήχθη από το σπίτι της, στην ανατολική Μοσούλη και αγνοείται.

Σχετικά άρθρα