Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μπάιντεν: Θα στηρίξουμε την Ινδία με εμβόλια, εξοπλισμό, τεστ και αναπνευστήρες

Μπάιντεν: Θα στηρίξουμε την Ινδία με εμβόλια, εξοπλισμό, τεστ και αναπνευστήρες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ινδία ή Μπάρατ, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Ναρέντρα Μόντι, Τζο Μπάιντεν,

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε τη Δευτέρα ότι η Ουάσιγκτον «θα στηρίξει αταλάντευτα» την Ινδία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια έκρηξη κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

«Ο πρόεδρος υποσχέθηκε ότι η Αμερική θα στηρίξει αταλάντευτα τον ινδικό λαό», ανέφερε ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

Ακόμα και αποθέματα οξυγόνου

Ο Λευκός Οίκος υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να παράσχουν κατεπειγόντως βοήθεια, όπως υλικά για την παραγωγή εμβολίων, προστατευτικό εξοπλισμό, διαγνωστικά τεστ και αναπνευστήρες. Εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να στείλουν στην Ινδία αποθέματα οξυγόνου, καθώς στα ινδικά νοσοκομεία παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις.

Ο Μόντι, σε ανάρτησή του στο Twitter, έκανε λόγο για «εποικοδομητική» συνομιλία, προσθέτοντας ότι ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την αμερικανική βοήθεια.

Σύμφωνα με το γραφείο του ωστόσο, αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα της πρόσβασης των αναπτυσσόμενων χωρών στα εμβόλια και υπενθύμισε ότι η Ινδία έχει ζητήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να χαλαρώσει τους κανόνες σε ό,τι αφορά την πνευματική ιδιοκτησία.

Κατέρρευσαν τα νοσοκομεία

Σε πλήρη κατάρρευση βρίσκεται το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ινδία, λόγω της πανδημίας, με πάνω από 2.800 νεκρούς το χθεσινό βράδυ.

Οι χώρες της Δύσης στέλνουν αεροπλάνα με παροχή ιατρικού εξοπλισμού στη χώρα των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων, κι ενώ τα νεκροτομεία είναι γεμάτα και δεν διαθέτουν περισσότερα φορεία.

Οι γιατροί αναγκάζονται να χρησιμοποιούν κουβέρτες για να μεταφέρουν τις σορούς, ενώ συγγενείς ασθενών με κορωνοϊό τρέχουν στους δρόμους της πρωτεύουσας, προσπαθώντας να εντοπίσουν διαθέσιμα κρεβάτια.

Τα νεκροταφεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.

Στο Δελχί και στο Μπανγκαλόρ ετοιμάζονται να κόψουν δέντρα από τα πάρκα για να κάψουν τους νεκρούς.

Την ίδια ώρα, βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μία σορό να πέφτει από ένα υπερφορτωμένο ασθενοφόρο, έναν γιο να εγκαταλείπει τη μητέρα του που νοσεί με κορωνοϊό και εργαζόμενους στο σύστημα υγεία να σέρνουν ένα πτώμα σε ένα σεντόνι, καθώς δεν υπάρχει φορείο.

Στα νοσοκομεία υπάρχει έλλειψη οξυγόνου. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γερμανία δεσμεύτηκαν να στείλουν επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Η Ινδία κατέγραψε 2.812 θανάτους λόγω των επιπλοκών του κορωνοϊού.

Παράλληλα, τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 352.991, αριθμός ρεκόρ και παγκόσμιο υψηλό για πέμπτη ημέρα.

Μόνο στο Δελχί, 1.777 άνθρωποι πέθαναν μεταξύ 9 -24 Απριλίου, κάτι που σημαίνει 12 θανάτους την ώρα ή ένας θάνατος κάθε πέντε λεπτά.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι δυσοίωνες, καθώς προβλέπουν ότι τον Μάιο, οπότε και τοποθετούν το αποκορύφωμα της πανδημίας, θα υπάρξουν έως και 500.000 κρούσματα την ημέρα. Κάτι τέτοιο σημαίνει πιθανότατα 5.000 νεκρούς κάθε μέρα, με τον νυν δείκτη θνησιμότητας στο 1,14%.

Τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία και στους δρόμους

Γεμάτα είναι και όλες οι κλίνες ΜΕΘ Covid σε τρεις από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές -Δελχί, Βομβάη και Αχμενταμπάντ. Οι γιατροί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν ασθενείς.

Η κατάσταση είναι τραγική. Οικογένειες μεταφέρουν ασθενείς σε νοσοκομεία για αναζήτηση θεραπείας, ενώ ασθενείς πεθαίνουν έξω σε πεζοδρόμια.

Οικογένειες καταγγέλλουν ότι δεν τους ενημερώνουν για το πότε πέθαναν οι συγγενείς τους και άλλοι ότι οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου δεν τους επιτρέπουν να δουν ασθενείς.

Υπάρχουν συγγενείς που υποστηρίζουν ότι ο δικός τους άνθρωπος πέθανε, αλλά δεν ξέρουν καν τον χρόνο.

Περιμένουν έξω από το νοσοκομείο για να μάθουν κάτι περισσότερο.

Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν τις επισκέψεις στα υπερφορτωμένα νοσοκομεία, ενώ υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση στην ενημέρωση των συγγενών για τον θάνατο δικού τους προσώπου οφείλεται στη διαδικασία που ακολουθείται κατά την παράδοση της σορού.

Η τηλεόραση έδειξε εργαζόμενους να μεταφέρουν ένα σώμα προς το κρεματόριο σε σεντόνι, λόγω έλλειψης φορείου, ενώ η αστυνομία επέβαλε κυρώσεις στον άνδρα που κατηγορείται ότι παράτησε τη μητέρα του σε δρόμο της Κανπούρ, όταν εντοπίστηκε θετική στον κορωνοϊό.

Οι αρχές ειδοποιήθηκαν για το συμβάν όταν κυκλοφόρησε βίντεο στα social media. Η κάτοικοι την μετέφεραν σε τοπικό νοσοκομείο όπου πέθανε κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Μόνο το βράδυ πέθαναν 2.812 άνθρωποι

Η Ινδία, με πληθυσμό 1,3 δισεκατομμυρίου πολιτών, έχει καταγράψει συνολικά 17,31 εκατομμύρια κρούσματα και 195.123 θανάτους, μετά και τους 2.812 νεκρούς το βράδυ.

Ωστόσο ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των θανάτων ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος.

Το καταστροφικό δεύτερο κύμα στην Ινδία αποδίδεται σε μία σειρά από παράγοντες.

Πολλοί έκανα λόγο για νέα διπλή μετάλλαξη, πιο μεταδοτική από την πρώτη, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι υπήρξε πρόωρα άνοιγμα των δημόσιων χώρων, των μεγάλων θρησκευτικών συγκεντρώσεων, αλλά και των εκλογών, που έγιναν υπό συνθήκες συνωστισμού.

Σχετικά άρθρα