Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Reuters: Ο Μπάιντεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων – «Δύσκολο τηλεφώνημα» με Ερντογάν

Reuters: Ο Μπάιντεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων – «Δύσκολο τηλεφώνημα» με Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρμενία, Γενοκτονία Αρμενίων, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τζο Μπάιντεν, Τουρκία,

Όλα δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινώσουν μια ιστορική απόφαση το Σάββατο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή, ότι σκοπεύει να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές και τις αναγκαστικές εκτοπίσεις των Αρμενίων το 1915.

Την πληροφορία αυτή μετέδωσε το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση της συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε την Παρασκευή σε ανακοίνωση που αναμένεται αύριο, για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, δείχνοντας να επιβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να την αναγνωρίσει παρά τις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας.

«Όσον αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μπορείτε να αναμένετε μια ανακοίνωση αύριο», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζαλίνα Πόρτερ.

Μέχρι τώρα η αμερικανική κυβέρνηση απέφευγε να κάνει λόγο για γενοκτονία.

Πολιτικό μήνυμα στην Τουρκία χαρακτήρισε στον ΣΚΑΪ την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων ο Τζόναθαν Σάντζερ, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Υπεράσπισης Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε την Παρασκευή τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Από την πλευρά της, η τουρκική Προεδρία στην ανακοίνωσή της ουδεμία αναφορά κάνει για την πληροφορία του Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ο Ερντογάν τόνισε στον Μπάιντεν τη σημασία της επίλυσης ζητημάτων όπως η παρουσία της γκιουλενικής οργάνωσης στις ΗΠΑ, που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική, και την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στο PKK / PYD κουρδική οργάνωση την οποία επίσης θεωρεί τρομοκρατική η Τουρκία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν εύκολο τηλεφώνημα, λόγω του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 που απέκτησε η Τουρκία, του αμερικανικού «μπλόκου» στην προμήθεια μαχητικών F-35 στην Τουρκία αλλά και της Αρμενικής Γενοκτονίας, την οποία όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα γνωρίσει αύριο ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Σχετικά άρθρα