Ακόμα και το ψηλότερο βουνό του κόσμου δεν μπόρεσε να αποφύγει τον κορωνοϊό. Η οροσειρά του Έβερεστ κατέγραψε το πρώτο θετικό κρούσμα, αφού ένα μέλος αποστολής διαγνώστηκε με τον ιό την περασμένη εβδομάδα
Ο μολυσμένος ασθενής αρχικά πιστεύεται ότι πάσχει από πνευμονικό οίδημα υψηλού υψομέτρου και μεταφέρθηκε αεροπορικώς σε νοσοκομείο στο Κατμαντού του Νεπάλ.
Ωστόσο, κατά την άφιξη, ο αλπινιστής διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό, αναγκάζοντας την υπόλοιπη ομάδα να τεθεί σε καραντίνα στο στρατόπεδο βάσης.
Η υπόθεση έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες αφότου το Έβερεστ, το οποίο είναι το ψηλότερο βουνό του κόσμου στα 8.849 μέτρα, άνοιξε για τους ορειβάτες αφού έκλεισε λόγω της πανδημίας.
Μια λοίμωξη μπορεί να μη φαίνεται απειλητική, αλλά πάνω στο βουνό θα ήταν μια «κατάσταση που μοιάζει με σεισμό», σύμφωνα με τον Δρ Σανγκίτα Πούντελ, εθελοντή στην Ένωση Διάσωσης των Ιμαλαΐων.
Ο Άλαν Αρνέτ, έμπειρος αλπινιστής, εξήγησε πως «όταν καθόμαστε στο στρατόπεδο βάσης στα 17.600 πόδια, το ανοσοποιητικό μας σύστημα υποφέρει από την έλλειψη οξυγόνου».
Ως αποτέλεσμα, ακόμη και οι ελάχιστες ελλείψεις δεν θεραπεύονται μέχρι οι ορειβάτες να κατέβουν σε ένα πλούσιο σε οξυγόνο περιβάλλον.
Επιπλέον, ο κορωνοϊός θα μπορούσε εύκολα να συγχέεται με την υψοφοβία, καθώς οι δύο ασθένειες μοιράζονται πολλά συμπτώματα, όπως βήχα, απώλεια όρεξης και δυσκολία στην αναπνοή, εκτός των αναφερθέντων.
«Νομίζω ότι οι κίνδυνοι είναι πραγματικά υψηλοί και ο κόσμος ρισκάρει σοβαρά κάθε φορά που ανεβαίνει στο βουνό», παρατήρησε ο Αρνέτ.
Παρά τον κίνδυνο, περισσότεροι από 300 ορειβάτες αναμένεται να προσπαθήσουν να ανέβουν φέτος στην κορυφή του Έβερεστ, σε σύγκριση με τους 381 που επιχείρησαν την ανάβαση το 2019.
Επί του παρόντος, έχουν καταγραφεί κρούσματα κορωνοϊού σε όλες τις ηπείρους, συμπεριλαμβανομένης της Ανταρκτικής.