Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

O Eρντογάν παρακαλάει τον Τριντό να του δώσει ντρον

O Eρντογάν παρακαλάει τον Τριντό να του δώσει ντρον
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμυντική Βιομηχανία, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Καναδάς, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Πολεμική Βιομηχανία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Η Τουρκία παρότρυνε τον νατοϊκό σύμμαχο της Καναδά να αναθεωρήσει την απαγόρευση εξαγωγών οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία που επέβαλε τον περασμένο χρόνο.

Ο Καναδάς ανέστειλε την εξαγωγή κάποιας τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ντρον) στην Τουρκία τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς διερευνούσε κατηγορίες ότι ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιήθηκε από αζέρικες δυνάμεις που εμπλέκονταν σε μάχες με Αρμένιους αυτονομιστές στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε τότε την απόφαση του Καναδά ότι δείχνει δύο μέτρα και δύο σταθμά και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αυτή η αναστολή εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας αντιβαίνει στο πνεύμα της συμμαχίας.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε σήμερα πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθιξε το ζήτημα της αναστολής εξαγωγών σε συνομιλίες που είχε με τον Καναδό ομόλογό του Μαρκ Γκαρνάου.

«Διαβίβασε ανησυχίες σχετικά με τη στάση του Καναδά στους περιορισμούς της αμυντικής βιομηχανίας που επιβλήθηκαν στην Τουρκία και ζήτησε την αναθεώρησή τους», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το καναδικό εμπάργκο αφορούσε μεταξύ άλλων συστήματα απεικόνισης και στόχευσης προς την τουρκική εταιρεία κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar.

Ο Καναδάς είχε διακόψει το 2019 εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στη βόρεια Συρία, με στόχο τους Κούρδους αντάρτες, αλλά οι εξαγωγές ξανάρχισαν αργότερα, πριν ανασταλούν εκ νέου κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η καναδική οργάνωση για το έλεγχο των εξοπλισμών Project Ploughshares είχε ανακοινώσει τότε πως εικόνες βίντεο από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύθηκαν από το Μπακού δείχνουν πως τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα είναι εξοπλισμένα με συστήματα απεικόνισης και στόχευσης που κατασκευάζονται από την L3Harris Wescam, την μονάδα της L3Harris Technologies Inc. που έχει την έδρα της στον Καναδά.

Οι στρατιωτικές εξαγωγές της Τουρκίας στο σύμμαχό της Αζερμπαϊτζάν εξαπλασιάστηκαν πέρυσι.

Οι πωλήσεις drones και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού εκτοξεύτηκαν σε 77 εκατομμύρια δολάρια μόνο τον Σεπτέμβριο πριν ξεσπάσουν οι μάχες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σύμφωνα με στοιχεία.

Σχετικά άρθρα