Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

15χρονη Γιαζίντι διηγείται όσα έζησε ως σκλάβα των τζιχαντιστών

15χρονη Γιαζίντι διηγείται όσα έζησε ως σκλάβα των τζιχαντιστών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CNN, ISIL, ISIS, Βιασμός, Βίντεο, Γιαζίντι, Ερωτική Σκλάβα, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Μοσούλη, Τζιχαντιστές,

Η Άρια είναι μόλις 15 χρονών, χαμογελαστή καθώς υποδέχτηκε τους Αμερικανούς δημοσιογράφους στο αντίσκηνο που μένει με την οικογένειά της, σε στρατόπεδο προσφύγων στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Η Άρια και οι δικοί της είναι Κούρδοι Γιαζίντι, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην πόλη Σιντζάρ για να ξεφύγουν από την προέλαση των τζιχαντιστών και τη φρίκη του Ισλαμικού Κράτους.

Η Άρια για να μιλήσει στη δημοσιογράφο το CNN ζήτησε από τους γονείς της να βγουν από τη σκηνή. Δεν ήθελε να ακούσουν αυτά που θα έλεγε.

Πριν έξι εβδομάδες οι τζιχαντιστές εισέβαλαν στην πόλη της τα ξημερώματα. Στο άκουσμα ότι το Ισλαμικό Κράτος πλησίαζε, η οικογένειά της μπήκε στο αυτοκίνητο των γειτόνων τους και όλοι μαζί προσπάθησαν να ξεφύγουν από τη Σιντζάρ όσο πιο γρήγορα μπορούσαν.

Βγήκαν στον κεντρικό δρόμο και μια φάλαγγα από αυτοκίνητα με μαύρες σημαίες τους προσπέρασε. Νόμισαν για μια στιγμή ότι γλίτωσαν, αλλά λίγα λεπτά αργότερα τουλάχιστον επτά οχήματα του Ισλαμικού Κράτους τους περικύκλωσαν.

“Μας ανάγκασαν να βγούμε από το αυτοκίνητο”, είπε Άρια. “Κορίτσια και γυναίκες μάς ξεχώρισαν από τους άνδρες. Αλλά τελικά πήραν αιχμάλωτες μόνο εμάς, τα κορίτσια, μας υποχρέωσαν να μπούμε σε ένα μίνι βαν.

Από το Σιντζάρ η Άρια, η γυναίκα του αδελφού της (14 χρονών) και άλλα κορίτσια μεταφέρθηκαν 120 χιλιόμετρα μακριά, στη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ που από τις αρχές Ιουνίου έχει καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος.

Τις οδήγησαν σε ένα τριώροφο κτίριο και τις φυλάκισαν μαζί με δεκάδες άλλες έφηβες που είχαν πιαστεί αιχμάλωτες από τους τζιχαντιστές.

“Στη Μοσούλη προσπάθησαν να μας κάνουν να απαρνηθούμε τη θρησκεία μας”, είπε η Άρια στο CNN. “Μας έλεγαν να διαβάσουμε το Κοράνι, αλλά κάποια κορίτσια τους απαντούσαν ότι δεν πήγαν σχολείο, δεν ξέρουν γράμματα, δεν μπορούν να το διαβάσουν”.

Για περισσότερο από τρεις εβδομάδες η Άρια ζούσε κάτω από φριχτές συνθήκες. Αυτό το διάστημα ένας σεΐχης ήρθε και διάλεξε 20 κορίτσια, μεταξύ αυτών και τη γυναίκα του αδελφού της.

“Τις ανάγκασε να πάνε μαζί του. Ήμουν τόσο φοβισμένη. Πολλές φίλες μου βιάστηκαν. Είναι δύσκολο να μιλάω για αυτό”.

Η δημοσιογράφος του CNN ρώτησε την Άρια εάν είχε βιαστεί και η ίδια. Το κορίτσι απάντησε με ένα αρνητικό νεύμα, αποφεύγοντας να την κοιτάξει στα μάτια.

“Βλέπω τα πρόσωπά τους συνέχεια”, εξομολογήθηκε η Άρια. “Έχω εφιάλτες. Δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι πώς βίαζαν τα κορίτσια. Είδα και πέρασα τόσα πολλά…”.

Την Άρια και μια φίλη της τις πήραν δύο τζιχαντιστές και τις πήγαν στη Φαλούτζα. Η ίδια τους αποκαλεί Αμπού Χασάν και Αμπού Τζαφάρ.

“Ήταν τόσο βρωμεροί. Είχαν μακριές γενειάδες, ήταν πραγματικά ψηλοί και σωματώδεις. Ακόμα και άνδρες θα φοβόντουσαν εάν τους έβλεπαν. Μας ανάγκασαν να τους παντρευτούμε, απειλώντας να μας κάνουν κακό εάν δεν συμμορφωνόμασταν. Ύστερα μας έδωσαν ένα τηλέφωνο, να πάρουμε τους δικούς μας, να τους πούμε ότι προσηλυτιστήκαμε”.

Χρησιμοποιώντας αυτό το τηλέφωνο, τα κορίτσια τηλεφώνησαν στον θείο της φίλης της Άριας, που γνώριζε ανθρώπους στη Φαλούτζα, ώστε να τις βοηθήσουν να αποδράσουν. Όταν οι τζιχαντιστές έφυγαν από το σπίτι, τα κορίτσια ντύθηκαν με τα ισλαμικά φορέματα που καλύπτουν όλο το σώμα και το πρόσωπο, και το έσκασαν.

“Αρχικά σκεπτόμασταν με τη φίλη μου να αυτοκτονήσουμε. Αλλά τελικά αποφασίσαμε να ζητήσουμε βοήθεια από τον θείο της φίλης μου και τους γνωστούς του στην πόλη. Αυτοί όμως δεν έρχονταν να μας πάρουν από το σπίτι. Εμείς έπρεπε να το σκάσουμε, να σωθούμε μόνες μας, να περπατήσουμε τουλάχιστον μια ώρα μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που μας περίμεναν. Ύστερα μας πήγαν σε ένα ασφαλές σπίτι στη Φαλούτζα”.

Όταν η Άρια έσμιξε τελικά με τους δικούς της, στον προσφυγικό καταυλισμό, την περίμεναν κακές ειδήσεις. Ο αδελφός της, που ήταν 18 ετών, παντρεμένος μόλις 6 μήνες, είχε εκτελεστεί από τους τζιχαντιστές το βράδυ που τις έπιασαν. “Τον σκότωσαν με μια σφαίρα στο κεφάλι. Η μητέρα μου έμεινε δίπλα στο πτώμα του όλο το βράδυ και θρηνούσε”.

Η Άρια δεν θέλει να μείνει στο προσφυγικό στρατόπεδο. Όλοι γνωρίζουν τι της συνέβη κι αντί να έχει την συμπαράστασή τους, εκείνοι την κουτσομπολεύουν. Αισθάνεται ακόμα άσχημα για ένα ακόμα λόγο. Πληροφορήθηκε ότι μετά την απόδρασή της, οι τζιχαντιστές πήγαν και βίασαν όλα τα κορίτσια που ακόμα δεν είχαν ακουμπήσει. Το έκαναν ώστε η ντροπή να τις κρατά φυλακισμένες…

Σχετικά άρθρα