Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ντράγκι είπε τον Ερντογάν «δικτάτορα» και η αυλή του «σουλτάνου» έπαθε υστερία

Ο Ντράγκι είπε τον Ερντογάν «δικτάτορα» και η αυλή του «σουλτάνου» έπαθε υστερία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιμπραήμ Καλίν, Ιταλία, Μάριο Ντράγκι, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ομέρ Τσελίκ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Δεν είναι η πρώτη φορά που η νευρική Τουρκία παθαίνει νευρικό κλονισμό. Αυτή τη φορά η αιτία είναι ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι που χαρακτήρισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δικτάτορα».

Ο Ιταλός πρεσβευτής στην Άγκυρα, Γκαγιάνι, κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ έπειτα από τη δήλωση του Ιταλού Πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι που αποκάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν δικτάτορα με αφορμή το «sofagate», ενώ στις δηλώσεις Ντράγκι αντέδρασαν έντονα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Νουμάν Κουρτουλμούς και ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ.

Καλίν: «Διορισμένος» πρωθυπουργός ο Ντράγκι

«Ενώ ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Μισέλ έχει δηλώσει πως αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν πηγάζει από την Τουρκία ή δεν έγινε σκόπιμα, οι δηλώσεις του διορισμένου Πρωθυπουργού Ντράγκι είναι ανάρμοστες και αβάσιμες.

»Καταδικάζουμε αυτές τις εκφράσεις και οπωσδήποτε αναμένουμε να διορθωθούν», αναφέρει στον λογαριασμό του στο τουίτερ ο Ιμπραήμ Καλίν.

Τσαβούσογλου: «Λαϊκίστικες δηλώσεις»

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρει στο τουίτερ ότι «καταδικάζουμε έντονα και επιστρέφουμε τις ανάρμοστες, απαράδεκτες και λαϊκίστικες δηλώσεις του διορισμένου Ιταλού Πρωθυπουργού Ντράγκι σχετικά με τον εκλεγμένο Πρόεδρό μας».

Θυμήθηκαν και τον Μουσολίνι

Σε δήλωσή του στον λογαριασμό του στο τουίτερ, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Νουμάν Κουρτουλμούς αναφέρει:

«Καταδικάζουμε τις ατυχείς δηλώσεις του Ιταλού Πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι με τις οποίες αναφερόταν στον Πρόεδρό μας.

»Κύριε Ντράγκι από εμάς δικτάτορας δεν βγαίνει. Εάν θέλετε να δείτε δικτάτορα κοιτάξτε την ιστορία σας, κοιτάξτε τον Μουσολίνι».

Πιο μαζεμένος ο Τσελίκ

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ στον λογαριασμό του επίσης στο τουίτερ αναφέρει ότι «καταδικάζουμε έντονα τις ανάρμοστες εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι για τον αξιότιμο Πρόεδρό μας.

»Με λύπη καταδικάζουμε αυτές τις δηλώσεις οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν τις αξίες των τουρκο-ιταλικών σχέσεων».

Τι δήλωσε ο Ντράγκι

Χθες, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι αποκάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για πρώτη φορά ευθέως ως «δικτάτορα», λέγοντας ότι αισθάνεται ντροπή για αυτό που αναγκάστηκε να υποστεί η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δεν συμφωνώ σε καμία περίπτωση με τη συμπεριφορά του Ερντογάν προς την κ. φον ντερ Λάιεν…

»Νομίζω ότι δεν ήταν κατάλληλη αυτή η συμπεριφορά και λυπάμαι πολύ για την ταπείνωση που έπρεπε να υποστεί», τόνισε.

«Με αυτούς, ας τους ονομάσουμε όπως ακριβώς είναι: δικτάτορες, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς όταν εκφράζουμε διαφορετικές απόψεις», επεσήμανε.

Σχετικά άρθρα