Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιταλικά ΜΜΕ: Κινδυνεύει η ασφάλεια του ΝΑΤΟ από την υπόθεση κατασκοπείας

Ιταλικά ΜΜΕ: Κινδυνεύει η ασφάλεια του ΝΑΤΟ από την υπόθεση κατασκοπείας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιταλία, Κατασκοπεία, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Πράκτορες, Ρωσία,

Την ώρα που παρέδιδε μυστικά έγγραφα έναντι αμοιβής, συνελήφθη ο Ιταλός αντιπλοίαρχος Βάλτερ Μποτ που εργάζεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της χώρας και πλέον κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας.

Το γεγονός έχει προκαλέσει ήδη ένταση μεταξύ των δύο χωρών ενώ τα ιταλικά μέσα χαρακτηρίζουν την υπόθεση ως το σημαντικότερο διπλωματικό επεισόδιο στην χώρα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Όπως επίσης γράφουν τα ΜΜΕ, είναι πολύ πιθανό να μην τέθηκε σε κίνδυνο μόνον η εσωτερική ασφάλεια της χώρας, αλλά και εκείνη άλλων μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, καθώς πιστεύεται πως έδινε και απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της Deutche Welle, η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai έκανε γνωστό ότι oι καραμπινιέροι, συνέλαβαν τον Ιταλό στρατιωτικό λίγα δευτερόλεπτα αφότου παρέδωσε μυστικό ντοσιέ και έλαβε χρήματα από τον Ρώσο συνάδελφό του ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, σχετικά με την όλη συναλλαγή.

Ο Μποτ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έλαβε από τον Ρώσο πέντε χιλιάδες ευρώ που είχαν τοποθετηθεί μέσα σε μικρά χάρτινα κουτιά, ενώ του παρέδωσε πληροφορίες για τα στρατιωτικά συστήματα τηλεπικοινωνιών

Υπάρχουν φωτογραφίες και τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, οι οποίες άρχισαν πριν από μήνες, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Oι δυο άνδρες συναντήθηκαν σε πάρκινγκ, σε ερημική περιοχή της Ρώμης.

Οι δύο άντρες κρατούνται με την κατηγορία της κατασκοπείας, ενώ ο Ρώσος πρέσβης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στη Ρώμη για να δώσει εξηγήσεις.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε, ως πρώτη αντίδραση να απελάσει δυο ανώτερους υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας στην ιταλική πρωτεύουσα.

«Η παράδοση απόρρητων εγγράφων εκ μέρους Ιταλού αξιωματικού σε αξιωματικό των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι μία εχθρική πράξη ιδιαίτερα σοβαρή, σε σχέση με την οποία λάβαμε αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα» δήλωσε, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη Γερουσία, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Αναμονή για την εκτίμηση της κατάστασης

Τις ώρες αυτές, αναφέρει DW σε ανταπόκρισή της, η αίσθηση είναι ότι οι ιταλικές αρχές θέλουν να εκτιμήσουν με ακρίβεια πόσο μεγάλη είναι η ζημιά που έχει υποστεί η ασφάλεια της χώρας τους.

Ο στρατιωτικός της Μόσχας που εμπλέκεται στην υπόθεση (πρόκειται για τον στρατιωτικό ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας) πρόκειται να απελαθεί, μαζί με έναν ακόμη συνάδελφό του.

Η ρωσική πρεσβεία στην Ρώμη εύχεται να μην διαταραχθούν οι σχέσεις των δυο χωρών.

Αλλά ο Ιταλός συλληφθείς στρατιωτικός, φέρεται να είχε στα χέρια του πληροφορίες σχετικά με συστήματα τηλεπικοινωνιών και ίσως οπλισμό που απέκτησε πρόσφατα η χώρα του και άλλα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Δεν είναι σίγουρα μια ιστορία δευτερεύουσας σημασίας.

Εξάλλου το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έκανε γνωστό ότι η απάντηση θα έρθεί μετά την «ανάγνωση» των λόγων της απέλασης, ενώ και το Κρεμλίνο εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επηρεαστούν οι θετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Να σημειωθεί ότι τον τελευταίο καιρό στην Ιταλία οι σχολιαστές επέμεναν επί σειρά εβδομάδων, ότι στην περίοδο αυτή της πανδημίας θα έπρεπε να ξεπερασθεί κάθε διαφορά με την Μόσχα, δεδομένου και του όλο και μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για την χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

Σχετικά άρθρα