Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Κίνα στέλνει μήνυμα στο ΝΑΤΟ: Εάν εσείς στη Νότια Σινική Θάλασσα τότε εμείς στη Μεσόγειο Θάλασσα

Η Κίνα στέλνει μήνυμα στο ΝΑΤΟ: Εάν εσείς στη Νότια Σινική Θάλασσα τότε εμείς στη Μεσόγειο Θάλασσα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Γουέι Φενγκέ, Κίνα, Μεσόγειος Θάλασσα, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Νότια Σινική Θάλασσα - Θάλασσα της Νότιας Κίνας, Ουγγαρία, Σερβία,

Ο υπουργός Άμυνας της Κίνας, Γουέι Φενγκέ, πραγματοποιεί περιοδεία σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες για να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία μαζί τους, σε μια στιγμή που ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες στέλνουν πολεμικά πλοία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μεταδίδει η κινεζική κρατική ιστοσελίδα Global Times. Να σημειωθεί ότι μία από αυτές τις χώρες είναι και η Ελλάδα, την οποία ο Κινέζος αξιωματούχος επισκέπτεται σήμερα Δευτέρα και νωρίτερα είχε συνάντηση και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κινέζοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν την περασμένη Πέμπτη ότι η Κίνα έχει υψηλό επίπεδο δυνατοτήτων όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά θα απαντήσει επίσης σε προκλητικές κινήσεις από άλλες.

Ο Γουέι Φενγκέ περιοδεύει σε Ουγγαρία, Σερβία, Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία από την Τετάρτη 24 Μαρτίου έως τις 31 Μαρτίου μετά από πρόσκληση των υπουργών Άμυνας των τεσσάρων χωρών, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Κίνας σε συνέντευξη Τύπου.

Η επίσκεψη αποσκοπεί να ενισχύσει την παραδοσιακή φιλία της Κίνας και τη συνεργασία με τις ηγεσίες των ενόπλων δυνάμεων και τους στρατιωτικούς αυτών των χωρών, επιδιώκοντας υγιή και σταθερή ανάπτυξη στρατιωτικών σχέσεων, δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

ΜΜΕ ανέφεραν ότι ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ ανέπτυξαν πρόσφατα ή ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αναπτύξουν πολεμικά πλοία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας για τις επιχειρήσεις υπεράσπισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

Δυτικοί αναλυτές θα τείνουν να συσχετίσουν την περιοδεία του Γουέι Φενγκέ με τις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, σύμφωνα με Κινέζους παρατηρητές.

Η επίσκεψη του Γουέι Φενγκέ στις τέσσερις χώρες βασίζεται στις καλές διμερείς σχέσεις της Κίνας με αυτές και οι στρατιωτικές σχέσεις ήταν πάντα συνεχείς, δήλωσε ο Cui Hongjian, διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών της Κίνας, στους Global Times την Πέμπτη.

Υπάρχει ένα υψηλό επίπεδο δυνατοτήτων όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες, τόσο σε παραδοσιακούς όσο και σε μη παραδοσιακούς τομείς ασφάλειας, όπως του περιορισμού των πυρηνικών εξοπλισμών, των προηγμένων στρατιωτικών τεχνολογιών όπως των drones και της τεχνητής νοημοσύνης, της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, δήλωσε ο Cui Hongjian, σημειώνοντας ότι στο μέλλον θα μπορούσαν να υπάρξουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και ανταλλαγές επισκέψεων.

Ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ προσπαθούν να παίξουν ορισμένους ρόλους ασφαλείας στην λεγόμενη περιοχή του «Ινδο-Ειρηνικού».

Η Κίνα μπορεί να απαντήσει αναμιγνυόμενη σε υποθέσεις ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη, ώστε να κάνει το ΝΑΤΟ να την καταλάβει ως παγκόσμιο παράγοντα ασφαλείας, δήλωσε ο Cui Hongjian.

Η Κίνα πρέπει να ενισχύσει τις στρατιωτικές ανταλλαγές και τη συνεργασία ασφάλειας με τις ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ο Cui Hongjian, σημειώνοντας ότι το κινεζικό ναυτικό θα μπορούσε επίσης να στείλει πολεμικά πλοία για τη διεξαγωγή αποστολών και να επισκεφτεί φιλικές χώρες εκεί.

«Εάν μπορούν να έρθουν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μπορούμε επίσης να πάμε στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Cui Hongjian.

Σχετικά άρθρα