Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Γαλλία πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στο Μάλι κι ο Ερντογάν θέλει να μεταφέρει τους τζιχαντιστές από τη Λιβύη στο Μάλι

Η Γαλλία πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στο Μάλι κι ο Ερντογάν θέλει να μεταφέρει τους τζιχαντιστές από τη Λιβύη στο Μάλι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αλ Μουραμπιτούν, Γαλλία, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Λιβύη, Μάλι, Μισθοφόροι, Σαχέλ, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Τουρκμένοι,

Σύμφωνα με πηγές του Sky News Arabia που αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο, η Τουρκία κάνει προσπάθειες να μεταφέρει τους Σύρους τζιχαντιστές μισθοφόρους που ανέπτυξε τους προηγούμενους μήνες στη Λιβύη στο Μάλι, νοτιοδυτικά της Λιβύης. Μεταξύ Μάλι και Λιβύης μεσολαβεί η Αλγερία ή ο Νίγηρας.

Πηγές κοντά στις φιλο-τουρκικές πολιτοφυλακές στη Λιβύη επιβεβαίωσαν ότι στα κτίρια που διαμένουν οι Συροτουρκμένοι μισθοφόροι, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Αξιωματικών στην πρωτεύουσα Τρίπολη, έγιναν έντονες διαμαρτυρίες επί δύο ημέρες. Οι Συροτουρκμένοι απαίτησαν την επιστροφή τους στη Συρία.

Πηγές ανέφεραν ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να μεταφέρει εξτρεμιστές και μισθοφόρους στο Μάλι, μία κίνηση ευθέως επιθετική προς τη Γαλλία, η οποία έχει αναπτύξει στρατεύματα στην αφρικανική χώρα που μάχονται τοπική εξέγερση τζιχαντιστών του βραχίονα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Μείζονα Σαχάρα.

Η μεταφορά μισθοφόρων στο Μάλι έρχεται μετά από λίγες μέρες, αφού ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ζήτησε την απομάκρυνση όλων των μισθοφόρων από τη Λιβύη.

Οι πηγές τόνισαν ότι η απομάκρυνση των εξτρεμιστών από τη Λιβύη δεν σημαίνει την επιστροφή στις χώρες τους, «αλλά μάλλον, θα σταλούν για να πολεμήσουν σε άλλες περιοχές τις οποίες οι ίδιοι οι μισθοφόροι μπορεί να μην γνωρίζουν μέχρι λίγες μέρες πριν μεταφερθούν εκεί».

Οι πηγές ανέφεραν ότι διεξάγονται έντονες διαμάχες μεταξύ των μισθοφόρων και των ηγετών τους αφού τους εμποδίζουν να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Λιβύης στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μεταφορά τους στο Μάλι, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία της μεταφοράς τους στο Μάλι και τον αριθμό τους.

Πριν από δέκα ημέρες μεταδόθηκε η είδηση ότι 31 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση στο βόρειο Μάλι, σύμφωνα με αξιωματικό του στρατού, σε μια από τις θανατηφόρες επιθέσεις στον στρατό φέτος.

Ο πόλεμος ξέσπασε στο Μάλι το 2012 όταν οι Τουαρέγκ, που υποστηρίζονται από τζιχαντιστές, εξεγέρθηκαν στον βορρά.

Η Γαλλία παρενέβη για να συντρίψει την εξέγερση, αλλά οι τζιχαντιστές διασκορπίστηκαν και ανασυγκροτήθηκαν, μεταφέροντας την εκστρατεία τους στο κεντρικό Μάλι το 2015 και στη συνέχεια στις γειτονικές χώρες Νίγηρα και Μπουρκίνα Φάσο.

Μόνο στο Μάλι, χιλιάδες πολίτες και στρατεύματα έχουν πεθάνει και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Η γαλλική εκστρατευτική δύναμη και οι σύμμαχοί της μάχονται ενάντια στο αφρικανικό βραχίονα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Μείζονα Σαχάρα (Islamic State in the Greater Sahara ή IS-GS).

Οι τζιχαντιστές συχνά εξαπολύουν επιθέσεις στον στρατό του Μάλι -ο οποίος είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένος και δεν χρηματοδοτείται.

Σχετικά άρθρα