Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέο κόμμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας ίδρυσε ο πρώην πρωθυπουργός Σάλμοντ

Νέο κόμμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας ίδρυσε ο πρώην πρωθυπουργός Σάλμοντ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άλεξ Σάλμοντ, Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νίκολα Στάρτζεον, Σκωτία, Σκωτικό Εθνικό Κόμμα,

Ο πρώην πρώτος υπουργός (πρωθυπουργός) της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ ανακοίνωσε την Παρασκευή την ίδρυση ενός νέου κόμματος υπέρ της ανεξαρτησίας, ανταγωνιστικού του πρώην κόμματός του, ενόψει των τοπικών εκλογών του Μαΐου για το αποκεντρωμένο κοινοβούλιο της Σκωτίας.

Το κόμμα Alba

«Ανακοινώνω τη δημόσια έναρξη μιας νέας πολιτικής δύναμης: το Κόμμα Alba», δήλωσε ο Σάλμοντ σε ανακοίνωσή του στο Twitter.

«Το Άλμπα θα συμμετάσχει στις επερχόμενες εκλογές της Σκωτίας υπό την ηγεσία μου, επιδιώκοντας να οικοδομήσει μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Σκωτίας για την ανεξαρτησία».

Ο Σάλμοντ, ως αρχηγός του SNP, ηγήθηκε της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκωτίας επί επτά χρόνια μέχρι το 2014 και βοήθησε στην αύξηση της υποστήριξης για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Ο 66χρονος Σάλμοντ, ο οποίος ανακοίνωσε την ίδρυση του κόμματος κατά τη διάρκεια ομιλίας, είναι σε ανοιχτή σύγκρουση με τη Νίκολα Στέρτζον, η οποία τον έχει διαδεχθεί, για το θέμα της διαχείρισης από την τελευταία κατηγοριών σε βάρος του για σεξουαλική επίθεση κατά αρκετών γυναικών, από τις οποίες απαλλάχθηκε το 2019 από τη δικαιοσύνη.

Ο ίδιος κατηγόρησε την πρώην προστατευόμενή του γι’ αυτό που κατά την άποψή του ήταν μια συνωμοσία για να τον απομακρύνει από τη δημόσια ζωή.

Ο Άλεξ Σάλμοντ υπήρξε επί μακρόν ο ισχυρός άντρας της Σκωτίας, καθώς ηγείτο επί 20 χρόνια του σοσιαλιστικού Σκωτικού Εθνικού Κόμματος (SNP), το οποίο έκανε το μεγαλύτερο τοπικό κόμμα.

Το 2014, παραιτήθηκε μετά τη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα την ανεξαρτησία.

Ήταν η πιο εξέχουσα προσωπικότητα υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα του 2014 στο οποίο οι Σκωτσέζοι ψήφισαν σε ποσοστό 55% υπέρ της παραμονής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο έναντι 45% κατά.

Ωστόσο το Brexit, κατά του οποίου ψήφισε το 62% των πολιτών της βρετανικής επαρχίας το 2016, αναπτέρωσε την επιθυμία για ανεξαρτησία.

Σχετικά άρθρα