Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι καταδίκασαν σε ισόβια Κούρδισσα των YPJ που πολέμησε ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

Οι Τούρκοι καταδίκασαν σε ισόβια Κούρδισσα των YPJ που πολέμησε ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιχμάλωτοι Πολέμου, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Πηγή Ειρήνης - Στρατιωτική Επιχείρηση, Στρατιωτίνες, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Συριακός Εθνικός Στρατός (Αλ Τζαΐς Αλ Ουατάνι Ας Σούρι), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Τουρκμένοι,

Τουρκικό δικαστήριο στη νοτιοανατολική κυρίως κουρδική επαρχία Ούρφα της Τουρκίας καταδίκασε μια Κούρδισσα της Συρίας, μέλος των Μονάδων Προστασίας Γυναικών (YPJ) της Συρίας, σε ισόβια κάθειρξη. Η Κούρδισσα συνελήφθη από φιλότουρκους τζιχαντιστές παραστρατιωτικούς μισθοφόρους και παραδόθηκε στις τουρκικές Αρχές, οι οποίες παράνομα την δίκασαν και την καταδίκασαν.

Η Ντοζγίν Τέμο (Dozgin Temo), γνωστή κι ως Τζιτζέκ Κομπάνι (Çiçek Kobane), καταδικάστηκε στις 23 Μαρτίου σε ισόβια.

Το δικαστήριο την έκρινε επικίνδυνη και επιβλαβή για την ακεραιότητα του τουρκικού κράτους.

Της επιβλήθηκε επιπλέον ποινή 10 ετών και 10 μηνών για την κατηγορία της διάπραξης φόνου.

Οι Μονάδες Προστασίας Γυναικών (YPJ) στελεχώθηκαν από Κούρδισσες της Συρίας και πολέμησαν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) κι άλλες τζιχαντιστικές συμμορίες.

Υπάγονται στις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), συμμάχων του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Η Τουρκία κατηγορεί τις YPJ, τις YPG και τις SDF συνολικά ως παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Η 26χρονη Κούρδισσα στρατιωτίνα αιχμαλωτίστηκε τον Οκτώβριο του 2019 από φιλότουρκους (Τουρκμένους της Συρίας) τζιχαντιστές στο μέτωπο της Αΐν Ίσσα στη βόρεια Συρία κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης».

Αυτοί οι άτακτοι μισθοφόροι των Τούρκων την παρέδωσαν στις τουρκικές Αρχές.

Μεταφέρθηκε στην Τουρκία και φυλακίστηκε μέχρι τη δίκη της, όπου και καταδικάστηκε στη βαρύτατη ποινή.

«Συνελήφθη στο συριακό έδαφος, επομένως η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα να την καταδικάσει.

»Θέλουμε οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η διεθνής κοινότητα να μας ακούσουν.

»Δεν είναι αλήθεια ότι σκότωσε ανθρώπους.

»Η κόρη μου δεν είναι δολοφόνος», δήλωσε η μητέρα της, Ουαχίντα Οσμάν, μιλώντας στο κουρδικό δίκτυο Rudaw στις 24 Μαρτίου.

Η Τζιτζέκ Κομπάνι γεννήθηκε στη Ράκα, στη βόρεια Συρία, το 1994.

Με την οικογένειά της κατέφυγαν πρόσφυγες στην Τουρκία το 2013 λόγω των αναταραχών που προκλήθηκαν από τη συριακή εξέγερση.

Η Τζιτζέκ Κομπάνι επέστρεψε στη Ράκα το 2014. Εντάχθηκε στις YPJ το 2015, όπως είπε η μητέρα της.

Αιχμαλωτίστηκε από τους τζιχαντιστές Τουρκμένους της Συρίας, μισθοφόρους των Τούρκων, του λεγόμενου Συριακού Εθνικού Στρατού και όπως καταγγέλλεται βασανίστηκε «σοβαρά».

Να σημειωθεί ότι μισθοφόροι παραστρατιωτικοί τζιχαντιστές του λεγόμενου Συριακού Εθνικού Στρατού εστάλησαν από την Τουρκία να πολεμήσουν στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σε βίντεο της αιχμαλωσίας της που δημοσιεύτηκε στο Telegram, οι Τουρκμένοι μισθοφόροι ακούγονται να την αποκαλούν «γουρούνα» που πρέπει να σφαγεί.

«Αυτοί [οι Τουρκμένοι] την πυροβόλησαν στο πόδι και την τραυματίστηκαν με δύο σφαίρες.

»Ο τραυματισμός της δεν έχει επουλωθεί», είπε η μητέρα της, αρνούμενη ότι η κόρη της είναι δολοφόνος. «Βοηθούσε ανθρώπους στη Συρία».

Οι Τουρκμένοι μισθοφόροι του Ερντογάν όταν τη συνέλαβαν έβγαζαν αναμνηστικές σέλφι όλο «υπερηφάνεια». Υπερηφάνεια που συνέλαβαν μία άοπλη γυναίκα.

Η οικογένειά της επέστρεψε τώρα στην πόλη Κομπάνι της βόρειας Συρίας.

Η οικογένεια της είδε τελευταία φορά την αιχμάλωτη στρατιωτίνα στη φυλακή στις 5 Μαρτίου του περασμένου έτους, προτού η τουρκική κυβέρνηση «βασανίσει» και απελάσει τον πατέρα και τα δύο αδέλφια της, είπε η μητέρα της.

Η Τζιτζέκ Κομπάνι μιλούσε με την οικογένειά της στο τηλέφωνο κάθε Πέμπτη, αλλά οι κλήσεις σταμάτησαν απότομα πριν από δύο εβδομάδες.

Ο δικηγόρος της Τζιτζέκ Κομπάνι, Χινταγιέτ Ενμέκ, δήλωσε στον Rudaw ότι παραδέχθηκε στο δικαστήριο πως ήταν μέλος των YPJ, αλλά αρνήθηκε τις υπόλοιπες κατηγορίες εναντίον της.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να αποδεικνύει ότι ήταν οπλισμένη όταν συνελήφθη», είπε ο Ενμέκ, ισχυριζόμενος ότι η πελάτισσά του «είχε ανθρωπιστικό ρόλο [εντός των YPJ] και όχι στρατιωτικό».

«Είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο η σύλληψη της πελάτισσάς μου στη Συρία, αλλά κρατήθηκε και δικάστηκε εδώ (Τουρκία) όταν δεν έχει κάνει τίποτα εναντίον αυτής της χώρας», δήλωσε ο δικηγόρος, προσθέτοντας ότι θα ασκήσουν έφεση για την απόφαση.

«Εάν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο [Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων]».

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) αναφέρει σε μια έκθεσή του τον Φεβρουάριο ότι τουλάχιστον 63 Σύροι μεταφέρθηκαν στην Τουρκία για να δικαστούν και αντιμετωπίζουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τους φερόμενους δεσμούς τους με τις πολιτοφυλακές YPG/YPJ.

«Οι τουρκικές Αρχές, ως κατοχική δύναμη, υποχρεούνται να σέβονται τα δικαιώματα των ανθρώπων βάσει του νόμου της κατοχής στη βορειοανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της αυθαίρετης κράτησης και της μεταφοράς ανθρώπων στην επικράτειά τους», δήλωσε ο Μάικλ Πέιτζ (Michael Page), αναπληρωτής διευθυντής του HRW για τη Μέση Ανατολή.

Παράνομη σύλληψη

«Η τουρκική κυβέρνηση συνέλαβε παράνομα την Τζιτζέκ Κομπάνι», δήλωσε εχθές Πέμπτη ο Έλαμ Αχμάντ, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου (SDC).

«Ήταν μέλος δυνάμεων που πολέμησαν παράλληλα με τον Διεθνή Συνασπισμό και νίκησαν το Ισλαμικό Κράτος», έγραψε ο Αχμάντ.

«Δεν πρέπει να δικάζεται παράνομα από μέλος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα