Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φιλιππίνες: Γαλανόλευκο προς τιμήν του 1821 το μνημείο του εθνικού ήρωα και ελευθεροτέκτονα Χοσέ Ριζάλ

Φιλιππίνες: Γαλανόλευκο προς τιμήν του 1821 το μνημείο του εθνικού ήρωα και ελευθεροτέκτονα Χοσέ Ριζάλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για 25η Μαρτίου - Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας, Ελευθεροτεκτονισμός, Ελληνική Επανάσταση του 1821, Σκωτικός Τύπος (ΑΑΣΤ), Φιλιππίνες, Χοσέ Ριζάλ,

Στη Μανίλα, το εμβληματικό μνημείο αφιερωμένο στον εθνικό ήρωα τον Φιλιππίνων, Χοσέ Ριζάλ, φωτίστηκε στα ελληνικά χρώματα προς τιμήν της επετείου των 200 ετών από τον Αγώνα της ανεξαρτησίας. Ο Χοσέ Ριζάλ ήταν ελευθεροτέκτονας διαφωτιστής.

Ο Χοσέ Ριζάλ (José Rizal, 1861-1896) ήταν Φιλιππινέζος διανοούμενος και πολιτικός ακτιβιστής ο οποίος με τα γραπτά του ενέπνευσε τον αγώνα της χώρας του για ανεξαρτησία, θεωρείται εθνικός ήρωας των Φιλιππίνων.

Γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου του 1861, στην Καλάμβα, 40 μίλια νότια της Μανίλα, την εποχή της Ισπανικής αποικιοκρατίας, σε μια πλούσια μεγαλοαστική οικογένεια, έβδομος από 11 παιδιά.

Η ιδιωτική βιβλιοθήκη της οικογένειας ήταν από τις μεγαλύτερες της εποχής και ο Χοσέ υπήρξε προικισμένος μαθητής κερδίζοντας διάφορα βραβεία σε λογοτεχνικούς και μαθητικούς διαγωνισμούς.

Είχε μια εξαιρετική ικανότητα στις γλώσσες και τελικά έφτασε να μιλάει 22 γλώσσες και διαλέκτους.

Σπούδασε στη Μανίλα, και συνέχισε τις σπουδές σε Μαδρίτη, Παρίσι και Χαϊδελβέργη, αποκτώντας πτυχία σε φιλοσοφία και ιατρική.

Εξαιτίας της προβληματικής όρασης της μητέρας του, ειδικεύτηκε στην οφθαλμολογία.

Επιπλέον, σπούδασε σχέδιο, ζωγραφική και γλυπτική, και εξασκούσε παράλληλα και αυτές τις τέχνες.

Ενώ ζούσε ακόμη στην Ευρώπη ξεκίνησε να δημοσιεύει μια σειρά έργων, με πιο σημαντικά τα: Noli Me Tangere (Touch Me Not-Μην με αγγίζεις) και El filibusterismo (The Reign of Greed-Η κυριαρχία της απληστίας).

Το «Μην με αγγίζεις» τυπώθηκε με δανεισμένα χρήματα στο Βερολίνο το 1886.

Όταν έφτασε στις Φιλιππίνες, το βιβλίο προξένησε μεγάλη αναταραχή.

Η επιτροπή λογοκρισίας το θεώρησε αιρετικό και ανατρεπτικό επειδή έκρινε πως στρέφεται εναντίον της Ισπανικής κυβέρνησής και της κρατικής θρησκείας.

Η πώληση του απαγορεύτηκε και όσοι το κατείχαν φυλακίζονταν.

Παρά τις απαγορεύσεις, το βιβλίο και αντίγραφα με αποσπάσματα του διακινήθηκαν κρυφά, οι ιδέες του Ριζάλ έγιναν το επίκεντρο ζυμώσεων και συζητήσεων.

Ο Χοσέ Ριζάλ με ελευθεροτεκτονική περιβολή, περίζωμα (ποδιά), ταινία και ξίφος.

Το μνημείο του Χοσέ Ριζάλ στη Μανίλα φωτισμένο με τα ελληνικά χρώματα.

Παρά τις ανησυχίες για την ασφάλειά του, ο Ριζάλ επέστρεψε στην πατρίδα του το 1887 και ξεκίνησε να εργάζεται ως οφθαλμίατρος, με την φήμη του ως οφθαλμίατρος να συμπληρώνει την αυξανόμενη πολιτική του φήμη.

Ξεκίνησε να λαμβάνει απειλές θανάτου από τους εχθρούς του και το 1888, υποχώρησε σε πίεση της οικογένειας του και εγκατέλειψε τις Φιλιππίνες.

Ταξίδεψε στο Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία, την Αμερική και την Ευρώπη, εστιάζοντας το έργο του στην επιστημονική έρευνα και την πολιτική γραφή.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έγραψε άρθρα για το La Solidaridad, μια Φιλιππινέζικη εφημερίδα με έδρα τη Μαδρίτη.

Στα άρθρα του, όπως και στα βιβλία του, ζητούσε μεταρρυθμίσεις και ίσα δικαιώματα απέναντι στο νόμο για τους συμπατριώτες του.

Η αποικιακή κυβέρνηση τον θεωρούσε επικίνδυνο ριζοσπαστικό και τον κήρυξε εχθρό του κράτους.

Όταν το 1892 επέστρεψε στις Φιλιππίνες, συνελήφθη και εξορίστηκε στο νησί Mindanao.

Έμεινε εκεί για τέσσερα χρόνια, ασκώντας την οφθαλμολογία και ενθαρρύνοντας τις γεωργικές μεταρρυθμίσεις.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο λαός των Φιλιππίνων βρισκόταν σε αναταραχή και προετοιμάζονταν για τον αγώνα εναντίον του ισπανικού καθεστώτος.

Η Επανάσταση ξέσπασε το 1896.

Ο Ρίζαλ κατήγγειλε τη βία και έλαβε άδεια να ταξιδέψει στην Κούβα ωστόσο τον συνέλαβαν κατά την διάρκεια του ταξιδιού και τον επέστρεψαν στη Μανίλα για να δικαστεί.

Κατηγορήθηκε για συνωμοσία και συμμετοχή σε εξέγερση και παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, καταδικάστηκε σε θάνατο.

Κατά την διάρκεια της εξορίας του είχε ερωτευτεί με μία κοπέλα ωστόσο οι Αρχές της Ισπανίας τους είχαν απαγορέψει τον γάμο.

Του επιτράπηκε να παντρευτεί την αγαπημένη του, δύο ώρες πριν από την εκτέλεση του, που έγινε στις 30 Δεκεμβρίου 1896.

Διεθνής Ελευθεροτέκτονας

Ο Ρίζαλ ήταν ο μόνος μεταξύ των ελευθεροτεκτόνων ηγετών του επαναστατικού κινήματος κατά τη διάρκεια της ισπανικής κατοχής των Φιλιππίνων που «άξιζε να ονομαστεί διεθνής ελευθεροτέκτονας από τότε που ήταν μέλος διαφόρων μασονικών στοών στην Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και πιθανώς στην Αγγλία» Στις Φιλιππίνες λειτουργεί μασονική Στοά που υπερήφανα φέρει το όνομά του.

Σχετικά άρθρα