Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να ορίσει τον εαυτό του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας ως μόνιμη λύση στο πρόβλημα του συνεχώς μεταβαλλόμενου κυβερνήτη του θεσμού.
Αυτό δήλωσε ο Αλί Μπαμπατζάν ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) και πρώην υπουργός Οικονομίας στις κυβερνήσεις Ερντογάν.
«Ο Ερντογάν θα πρέπει να εκδώσει προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα δηλώνει ότι αναλαμβάνει ο ίδιος το αξίωμα», μετέδωσε σκωπτικά ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Diken επικαλούμενος δηλώσεις του Μπαμπατζάν.
Μάλιστα ο αντιπολιτευόμενος σήμερα τον Τούρκο πρόεδρο πρώην υπουργός Οικονομικών, πρόσθεσε πως ο Ερντογάν μπορεί να αυτοδιοριστεί όπως ακριβώς έπραξε όταν διόρισε τον εαυτό του Πρόεδρο του κρατικού ταμείου πλούτου 2018.
Τα σχόλια του Μπαμπατζάν έγιναν καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας απέλυσε το Σάββατο τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας, ο οποίος υπηρέτησε πέντε μήνες, κερδίζοντας τον έπαινο των επενδυτών για την αύξηση των επιτοκίων και τις υποσχέσεις για αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Το διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην είδε τον Νάτζι Αγμπαλ, τον τρίτο κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας της χώρας σε λιγότερο από δύο χρόνια, να αντικαθίσταται από τον καθηγητή Σαχάπ Καβτζιόγλου, του οποίου οι απόψεις για την οικονομία ευθυγραμμίζονται με αυτές του Ερντογάν.
«Είναι κακή διακυβέρνηση να αλλάζουμε τους επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας τόσο γρήγορα», δήλωσε ο πρώην σύμμαχος του Ερντογάν.
«Το ίδρυμα, το οποίο θα έπρεπε να είναι το πιο σεβαστό ίδρυμα της χώρας, έχει πρακτικά μετατραπεί σε σάκο του μποξ.
»Δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική διακυβέρνηση με μια τέτοια διοίκηση».
Τη Δευτέρα, τα αποθέματα, τα ομόλογα και η λίρα της Τουρκίας υποχώρησαν λόγω του σοκ της απόλυσης του Αγμπαλ, προκαλώντας ανησυχία ότι η χώρα κατευθύνεται για ένα ακόμη κύμα νομισματικής κρίσης.
Ο Μπαμπατζάν, ο οποίος ίδρυσε το κόμμα DEVA πέρυσι, υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών στο διάστημα 2002 – 2007, ως υπουργός Εξωτερικών από το 2007 έως το 2009 και στη συνέχεια ως αναπληρωτής πρωθυπουργός – υπεύθυνος για την οικονομία μεταξύ 2009 και 2015.
Θεωρείται ότι ολοκλήρωσε επιτυχώς το οικονομικό πρόγραμμα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μεταξύ 2002 και 2008.