Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ντεμιρτάς: Ο Ερντογάν θέλει να κλείσει το φιλοκουρδικό κόμμα HDP για να κερδίσει τις εκλογές

Ντεμιρτάς: Ο Ερντογάν θέλει να κλείσει το φιλοκουρδικό κόμμα HDP για να κερδίσει τις εκλογές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για HDP Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, Τουρκία,

Βολές κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε ο φυλακισμένος πρώην ηγέτης του HDP, του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι επιδιώκει να διασφαλίσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές, προσπαθώντας με «παράνομο» τρόπο να απαγορεύσει τη λειτουργία του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Ο Σ. Ντεμιρτάς παραμένει φυλακισμένος με κατηγορίες για «τρομοκρατία» από το 2016, τη χρονιά που εντάθηκε η καταστολή του κόμματός του.

Η συνεχιζόμενη κράτησή του, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αποφυλάκισή του, τον έχει αναγάγει, για πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, σε ένα από τα κυριότερα σύμβολα της οπισθοχώρησης της δημοκρατίας στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Την τελευταία πενταετία συνελήφθησαν ή καθαιρέθηκαν από τα αξιώματά τους δεκάδες εκλεγμένα στελέχη του HDP.

Την Τετάρτη οι τουρκικές Αρχές ζήτησαν να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα, κατηγορώντας το για διασυνδέσεις με μια «τρομοκρατική οργάνωση», κάτι που το HDP αρνείται κατηγορηματικά.

«Ο ουσιαστικός λόγος για τον οποίον θέλουν να κλείσουν το HDP είναι για να μπορέσει (ο Ερντογάν) να κερδίσει τις επόμενες εκλογές», είπε ο Ντεμιτράς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι ερωτήσεις του τέθηκαν μέσω του δικηγόρου του.

«Αυτός ο λόγος αρκεί ώστε να θεωρηθεί παράνομη η διαδικασία απαγόρευσης.

»Ελπίζω ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν θα πάρει στα σοβαρά αυτήν την υπόθεση και θα απορρίψει το αίτημα», πρόσθεσε.

Και άλλα στελέχη του HDP κατηγορούν τον Ερντογάν ότι θέλει να απαγορεύσει το κόμμα πριν από τις επόμενες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του 2023, οι οποίες προβλέπονται δύσκολες για τον ίδιο, λόγω των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας.

Το HDP έγινε το «μαύρο πρόβατο» του Τούρκου προέδρου αφού συνέβαλε στο να στερηθεί το κυβερνών κόμμα του την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2015.

Παρά την καταστολή, κατάφερε και σε όλες τις επόμενες εκλογικές διαδικασίες να ξεπεράσει το όριο του 10% για να μπει στο κοινοβούλιο, όπου σήμερα είναι το δεύτερο σε δύναμη κόμμα της αντιπολίτευσης.

Η διαδικασία απαγόρευσης του κόμματος ξεκίνησε από έναν εισαγγελέα ο οποίος προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι το HDP συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Τουρκία και τους Δυτικούς συμμάχους της.

«Το γεγονός ότι μιλάμε ακόμα για απαγόρευση πολιτικών κομμάτων, εν έτει 2021, δείχνει ότι η δημοκρατία δεν έχει ωριμάσει στην Τουρκία και ότι η νοοτροπία της καταστολής επιμένει», είπε ο Ντεμιρτάς.

Το HDP επισημαίνει ότι έχει «σχέδιο Β και σχέδιο Γ», κάνοντας λόγο για παράδειγμα για την ίδρυση ενός νέου κόμματος, εφόσον το απαγορεύσουν.

«Όποια και αν είναι τα εμπόδια που θα υψωθούν μπροστά μας, το πολιτικό κίνημά μας θα συνεχίσει να μεγαλώνει», πιστεύει ο Ντεμιρτάς.

Η ανασύσταση του HDP με άλλο όνομα ενδέχεται να αποδειχθεί εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία.

Εκτός από το κλείσιμο του κόμματος, ο εισαγγελέας ζητά να απαγορευτεί σε περισσότερα από 600 στελέχη του να ασκούν πολιτική δράση επί μια πενταετία.

«Πάνε πέντε χρόνια που είμαι φυλακισμένος και, ως εκ τούτου, δεν μπορώ να έχω πολιτικό αξίωμα.

»Η κατάσταση αυτή δεν με απέκλεισε από τη μάχη μου, ούτε από την πολιτική.

»Ακόμη και αν δεν είμαι μέλος κανενός κόμματος ή υποψήφιος για καμία θέση, θα συνεχίσω να μάχομαι», κατέληξε ο Ντεμιρτάς.

Σχετικά άρθρα