Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Κιλιτσντάρογλου ζήτησε πρόωρες εκλογές: Όπως το πάει ο Ερντογάν θα μπορούσε να αποχωρήσει και από τη Συνθήκη της Λωζάνης

Ο Κιλιτσντάρογλου ζήτησε πρόωρες εκλογές: Όπως το πάει ο Ερντογάν θα μπορούσε να αποχωρήσει και από τη Συνθήκη της Λωζάνης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανθρώπινα Δικαιώματα, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συνθήκη της Λωζάνης, Τουρκία,

Ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ζήτησε πρόωρες προεδρικές εκλογές, επικρίνοντας τις πολιτικές που εφαρμόζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία και στα πολιτικά ζητήματα. Επίσης, απέρριψε έντονα την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Διεθνή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Απευθυνόμενος στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του είπε ότι το CHP θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της προεδρικής απόφασης για αποχώρηση από τη Διεθνή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

«Οι διεθνείς συνθήκες έχουν ισχύ νόμου», είπε για να εξηγήσει ότι «οι νόμοι δεν μπορούν να αλλάξουν με προεδρική απόφαση».

O Κιλιτσντάρολου είπε ότι, «το πρώτο άτομο που είναι υπεύθυνο για τη βία στην Τουρκία, την παρενόχληση των γυναικών και τη δολοφονία τους είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

»Αγνόησε τη βούληση του έθνους και ενήργησε ενάντια στο Σύνταγμα και τους νόμους».

Ο Κιλιτσντάρογλου προειδοποίησε ότι με αυτή την αντίληψη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μονομερώς «θα μπορούσε, για παράδειγμα, να ακυρώσει [αποχωρήσει από] τη Συνθήκη της Λωζάνης».

«Είναι σαφές ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα με τους υπουργούς του και ότι πρέπει να διεξαχθούν επειγόντως πρόωρες εκλογές», είπε.

Σχετικά άρθρα