Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνελήφθη ο φιλοκούρδος βουλευτής Γκεργκερλιόγλου μέσα στην τουρκική Βουλή

Συνελήφθη ο φιλοκούρδος βουλευτής Γκεργκερλιόγλου μέσα στην τουρκική Βουλή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για HDP Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλιόγλου, Τουρκία,

Η τουρκική Αστυνομία συνέλαβε το πρωί της Κυριακής 21 Μαρτίου τον βουλευτή του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλιόγλου, μέσα στα γραφεία του κόμματός του στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Ο Γκεργκερλιόγλου έμενε τις τελευταίες τέσσερις ημέρες στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή διαμαρτυρόμενος για την άρση της βουλευτικής του ιδιότητας.

Η σύλληψή του του πραγματοποιήθηκε μετά από έκκληση του αρχηγού του ακροδεξιού κόμματος MHP (Γκρίζοι Λύκοι), Ντεβλέτ Μπαχτσέλι, να απομακρυνθεί από τους χώρους του κοινοβουλίου.

Το φιλοκουρδικό σοσιαλιστικό κόμμα HDP αναφέρει ότι ο Γκεργκερλιόγλου ήταν με πιτζάμες και παντόφλες όταν η Αστυνομία τον συνέλαβε λίγο πριν τις πρωινές προσευχές.

Δεν του επιτράπηκε να ντυθεί, να ολοκληρώσει την προσευχή του και δεν του δόθηκε μάσκα.

Η βουλευτής του HDP Φιλίζ Κερεστετζιόγλου ανάρτησε βίντεο από το περιστατικό.

Την Τετάρτη 17 Μαρτίου το τουρκικό κοινοβούλιο στέρησε τη βουλευτική ιδιότητα από τον φιλοκούρδο βουλευτή, γιατρό και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλιόγλου, γνωστού για την δριμεία κριτική που ασκεί στον Ερντογάν.

Ο βουλευτής αρνήθηκε να εγκαταλείψει το κτίριο της Βουλής και εγκαταστάθηκε στα γραφεία του HDP.

«Αυτό το βρώμικο άτομο πρέπει να απομακρυνθεί επειγόντως από το κοινοβούλιο. Ο συμβιβασμός φέρνει την παράδοση», δήλωσε ο ακροδεξιός Μπαχτσέλι στις 20 Μαρτίου, καθώς χαρακτήρισε τον Γκεργκερλιόγλου «αυτονομιστή» που εμπλέκεται σε «παράνομη πράξη» παραμένοντας στο κοινοβούλιο.

Στις 20 Αυγούστου 2016, σχεδόν δύο χρόνια πριν εκλεγεί στην τουρκική Βουλή, ο Γκεργκερλιόγλου έκανε ένα tweet στο οποίο σχολίασε μια είδηση που ανέφερε ότι η ηγεσία του ένοπλου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), που εδρεύει στο βόρειο Ιράκ, κάλεσε το τουρκικό κράτος «να κάνουμε ένα βήμα προς την ειρήνη».

Ο Γκεργκερλιόγλου, γιατρός και μακροχρόνιος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κρίθηκε ένοχος τον Φεβρουάριο του 2018 για «διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας» βάσει εκείνης της ανάρτησής του στο Twitter.

Το Ανώτατο Εφετείο της Τουρκίας στις 19 Φεβρουαρίου επιβεβαίωσε την καταδίκη και την ποινή φυλάκισης δύο ετών και έξι μηνών που του είχε επιβληθεί.

Στις 15 Μαρτίου, ο Πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Μουσταφά Οpεντόπ είχε δηλώσει ότι τα βήματα για την απομάκρυνση του Γκεργκερλιόγλου από την έδρα του ενδέχεται να είναι επικείμενα, ωστόσο ο Γκεργκερλιόγλου κατέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της δίωξης του.

Οι βουλευτές του HDP συχνά κατηγορούνται για σχέσεις με το PKK, σε πολλούς αφαιρέθηκε η βουλευτική ιδιότητα και φυλακίστηκαν.

Σχετικά άρθρα