Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ΕΕ προειδοποίησε την Τουρκία να μην θέσει εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κοινοβουλευτικό κόμμα HDP

Η ΕΕ προειδοποίησε την Τουρκία να μην θέσει εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κοινοβουλευτικό κόμμα HDP
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για HDP Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζοζέπ Μπορέλ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλιόγλου, Τουρκία,

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε την Πέμπτη την υποχώρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία και προειδοποίησε την Άγκυρα να μην προχωρήσει στην απαγόρευση του σοσιαλιστικού κοινοβουλευτικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP εκτιμώντας ότι αυτό θα υπονόμευε την αξιοπιστία της δέσμευσής της για μεταρρυθμίσεις.

Η απαγόρευση του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, «θα παραβίαζε τα δικαιώματα εκατομμυρίων εκλογέων στην Τουρκία», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο εισαγγελέας του Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατέθεσε προσφυγή με αίτημα την απαγόρευση του HDP.

Η πρωτοβουλία αυτή «προστίθεται στις ανησυχίες της ΕΕ σε ό,τι αφορά την υποχώρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και υπονομεύει την αξιοπιστία της δηλωμένης δέσμευσης των τουρκικών αρχών υπέρ των μεταρρυθμίσεων», προειδοποίησε ο Μπορέλ.

Εξέφρασε επίσης ανησυχία για την απόφαση να αφαιρεθεί «από τον Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, μέλος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) της τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης η κοινοβουλευτική έδρα του και [να αρθεί] η κοινοβουλευτική ασυλία του [καθώς] και για την επικείμενη φυλάκισή του».

Σχετικά άρθρα