Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν βάζει «χέρι» στον χρυσό των κοσμηματοπωλείων

Ο Ερντογάν βάζει «χέρι» στον χρυσό των κοσμηματοπωλείων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Χρυσός,

O Πρόεδρος της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προσπάθειά του να ενισχύσει τη ρευστότητα, σχεδιάζει να επιβάλει χαράτσι χρυσού στους κοσμηματοπώλες της χώρας.

Σe δημοσίευμα με τίτλο «Ζήτησαν από τους κοσμηματοπώλες 20 τόνους χρυσού», η εφημερίδα Sözcü αναφέρει ότι η κυβέρνηση αναζητώντας λύση για τη μεγάλη έλλειψη πόρων στην οικονομία, αποφάσισε να θεσπίσει μία φορολογία που εφαρμοζόταν κατά την οθωμανική περίοδο.

Στο επερχόμενο νομοσχέδιο του τουρκικού υπουργείου Εμπορίου, προβλέπεται πως κάθε κοσμηματοπωλείο της Τουρκίας θα πρέπει να καταβάλει στην τράπεζα 500 γραμμάρια χρυσού, ήτοι 23.500 ευρώ, προκειμένου να μαζευτούν 20 τόνοι χρυσού σε δημόσιες τράπεζες της χώρας, ήτοι 8,4 δισ. λίρες.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντική πίεση στην οικονομία, εξαιτίας αφενός των επιπτώσεων της κρίσης της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις των πολιτών που θέσπισαν οι περισσότερες κυβερνήσεις και αφετέρου των δαπανηρών στρατιωτικών επιχειρήσεων που πραγματοποιεί.

Η τουριστική βιομηχανία της χώρας έχει υποστεί απώλειες περίπου 25 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με αναλυτές.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται πως η καταβολή της εν λόγω ποσότητας χρυσού δεν είναι προαιρετική, αφού οι κοσμηματοπώλες που δεν θα καταθέσουν χρυσό, δεν θα μπορούν να φτιάξουν κοσμήματα.

Οι εγγυητικοί λογαριασμοί θα είναι «κλειστοί» και κανείς από τους 40.000 περίπου ιδιοκτήτες κοσμηματοπωλείου στην Τουρκία δεν θα μπορεί να ανασύρει τον χρυσό από την τράπεζα.

H θέση της αντιπολίτευσης

Ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, δήλωσε πως η ποσότητα χρυσού που ζητείται είναι ιδιαίτερα υψηλή και μοναδικό στόχο έχει να σώσει το «Παλάτι», προσθέτοντας πως οι κοσμηματοπώλες στην Τουρκία καλούνται να «ενισχύσουν» τους καρχαρίες των δανείων στο Λονδίνο.

Ο βουλευτής του CHP Οζτζάν Αϊγκιούν, παρομοίασε το νέο νομοσχέδιο με τους φόρους που είχε επιβάλει η Οθωμανική Αυτοκρατορία, «η κυβέρνηση που άδειασε τα ταμεία της χώρας, άρχισε να καταρρέει για τον λαό και τους εμπόρους».

Αντιδρούν οι Κοσμηματοπώλες

Την απόσυρση του σχεδίου νόμου ζητά η Ένωση Κοσμηματοπωλών και Ωρολογοποιών στην Άγκυρα, καθώς θεωρούν ότι η εν λόγω ποσότητα είναι δυσβάσταχτη για τους εμπόρους, ειδικά σε μία δύσκολη για το λιανεμπόριο συγκυρία.

«Έχουμε την εντύπωση ότι αυτή η απόφαση θα ακυρωθεί. Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Ελπίζω να το φτιάξουν, να βρεθεί μια μέση λύση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης.

Σχετικά άρθρα