Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Business Insider: Σε απόγνωση ο Ερντογάν – Τρέμει την υπόθεση Halkbank

Business Insider: Σε απόγνωση ο Ερντογάν – Τρέμει την υπόθεση Halkbank
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για BusinessInsider, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ρεζά Ζαράμπ - Ριζά Σαράφ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σκάνδαλο, Τζο Μπάιντεν, Τουρκία, Τράπεζες,

Την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία και προσωπικά ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο περιγράφει δημοσίευμα του Business Insider.

Στο δημοσίευμα το περιοδικό κύρους αναφέρει ότι ο Ερντογάν τελεί πλέον σε «απόγνωση» καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να μην τον παίρνει τηλέφωνο, παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας να στείλει μήνυμα στην Ουάσινγκτον ότι είναι έτοιμη να συζητήσει για τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες.

Το Business Insider, επικαλούμενο κορυφαίο διπλωμάτη της Ε.Ε., τονίζει ότι όλα πλέον εξαρτώνται από την πορεία της υπόθεσης της Halkbank, καθώς, όπως σημειώνει, «ο Μπάιντεν γνωρίζει ποιος έχει την πραγματική δύναμη στη σχέση (σ.σ. ΗΠΑ-Τουρκίας) και ίσως να μην τηλεφωνήσει στον Ερντογάν πριν τη δίκη της Halkbank, εκτός κι αν υπάρξει κάποια κρίση».

Το «ξέπλυμα» της Halkbank

Η τουρκική κρατική τράπεζα Halkbank κατηγορείται από τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ ότι ξέπλυνε περίπου 20 δισ. δολάρια για λογαριασμό ιρανικών οντοτήτων, παρά τις κυρώσεις, και ότι ο Τουρκο-ιρανός επιχειρηματίας Ρέζα Ζαράμπ δωροδόκησε Τούρκους αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και υπουργό, προκειμένου να διευκολυνθεί η τραπεζική απάτη της Halkbank.

Αν η υπόθεση προχωρήσει στα δικαστήρια, η Halkbank κινδυνεύει με πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων και, ακόμα χειρότερα, να αποκλειστεί από το διεθνές τραπεζικό σύστημα, προκαλώντας πλήγμα στο τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και γενικότερα στην οικονομία της χώρας.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι «οι κινήσεις του Ερντογάν δείχνουν ότι κατανοεί ότι ο Μπάιντεν δεν πρόκειται να “κλείσει τα μάτια” στις πράξεις του όπως έκανε ο Τραμπ.

»Τώρα πρέπει να συνεργαστεί με τον Μπάιντεν σε πολλά ζητήματα, αλλά το μεγάλο “αγκάθι” παραμένει στο τραπέζι και πιθανόν θα λυθεί στα δικαστήρια».

Σημειώνεται, δε, ότι ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Γερουσίας ζήτησε από τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ, να επιταχύνει τις διαδικασίες της υπόθεσης και να παραδώσει στο Κογκρέσο όλα τα στοιχεία σχετικά με τις επικοινωνίες αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ με την Τουρκία που αφορούσαν την προσπάθεια «θαψίματος» του σκανδάλου της Halkbank.

Σχετικά άρθρα