Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κορωνοϊός: Νέα διαμάχη ΕΕ-Μ.Βρετανίας για τα εμβόλια

Κορωνοϊός: Νέα διαμάχη ΕΕ-Μ.Βρετανίας για τα εμβόλια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Εμβόλιο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Ντόμινικ Ράαμπ,

Νέα διπλωματική διαμάχη μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή για άλλη μία φορά η διανομή των εμβολίων. O υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας Ντ. Ράαμπ αρνείται τις αιτιάσεις.

Την εξοργισμένη απάντηση της Βρετανίας μέσω του Υπουργού Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά και τις κατηγορίες από κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο πως η βρετανική κυβέρνηση είχε εμποδίσει τη διανομή εμβολίων κατά του κορωνoϊού.

Η διπλωματική διαμάχη προκλήθηκε μετά τις δηλώσεις του προέδρου του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μέσω του ενημερωτικού του δελτίου, που μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «εθνικισμό εμβολίων» αλλά και για «πλήρη απαγόρευση» των εξαγωγών εμβολίων που παρασκευάζονται επί βρετανικού εδάφους.

Ο Ντομινίκ Ράαμπ χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως «απολύτως ψευδείς», διευκρινίζοντας μάλιστα ότι «σε αυτή τη πανδημία είμαστε όλοι μαζί».

Την Τετάρτη μετά από απαίτηση του υπουργού Εξωτερικών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Νικόλ Μανιόν Αναπληρώτρια Πρέσβειρα της ΕΕ στο Λονδίνο, σχετικά με το θέμα.

Μέχρι στιγμής καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω το περιεχόμενο της συζήτησης.

Δύσκολη η μετά-Brexit εποχή

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήδη έχει καταφέρει να εμβολιάσει πάνω από το 1/3 του ενήλικου πληθυσμού της ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά βίας αγγίζει το 10%, αυτή η διαφορά φαίνεται να προκαλεί τριβές μεταξύ των δυο πλευρών.

Είναι η δεύτερη φορά από την αρχή του χρόνου που ξεσπά διαμάχη με επίκεντρο τα εμβόλια αποδεικνύοντας ότι η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη μετά-Brexit εποχή, δεν θα είναι καθόλου εύκολη.

Τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε απειλήσει με άρση του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας με στόχο να περιορίσει την ελεύθερη διακίνηση εμβολίων μέσω της Β. Ιρλανδίας.

Απόφαση που γρήγορα απέσυρε μετά τις έντονες αντιδράσεις του Westminster.

ΠΗΓΗ: dw.com

Σχετικά άρθρα